«Hvem er den beste maskinskriver?»
Det nærmer seg sommerferie her på Fyllepenna.no, men før det kommer en liten føljetong. I 1931 ble det arrangert en stor skrivemaskinkonkurranse i Oslo. Den var et samarbeid mellom Kontorfunksjonærenes Forening og Aftenposten, som også skrev en rekke avisartikler om konkurransen. Jeg har plukket ut seks av disse artiklene, som beskriver alt fra konkurransereglene, hvordan konkurransen ble gjennomført, resultatlister og så videre. Disse seks artiklene vil jeg publisere daglig i uka som kommer, til og med fredag 1. juli.
Dagens artikkel sto opprinnelig på trykk i Aftenposten 19. august 1931. Konkurransen hadde først blitt annonsert i slutten av juni samme år, og konkurransereglene sto på trykk flere ganger gjennom sommeren.
Hvem er den beste maskinskriver?
Kontorfunksjonærenes Forenings og «Aftenposten»s skrivemaskinkonkurranse foregår 6. oktober.
Den 6. oktober holdes Kontorfunksjonærenes Forenings og «Aftenposten»s skrivemaskinkonkurranse i Handelsstandens festsal. Det er som tidligere nevnt adgang til å delta for alle norske maskinskrivere. Startkontingenten er 2 kroner.
Man har anledning til å benytte sin egen (daglig benyttede) eller utlånt maskin samt bord og stol efter behag. Maskiner med videre må være forsynt med merkelapper og skal være innlevert til Kontorfunksjonærenes Forening senest 2 timer før konkurransens begynnelse. Deltagerne må selv kontrollere, at maskinene er i full orden.
Anmeldelse med angivelse av merke på den maskin som skal benyttes, om bord etc. skal medbringes samt navn, adresse, firmanavn og telefon innsendes skriftlig sammen med startkontingenten til Kontorfunksjonærenes Forening, Karl Johans gate 37, innen fredag 25. september 1931 klokken 15. Efteranmeldelse mottas inntil 5. oktober 1931 klokken 12 mot dobbelt startkontingent (4 kroner).
Konkurransen holdes i Handelsstandens festsal, Karl Johans gate 37 tirsdag den 6. oktober 1931 klokken 18 for parti A og klokken 19 for parti B. På konkurransedagen utleveres opgaven (gammel og ny rettskrivning efter valg) i åpen konvolutt tillikemed papir av samme format som det hvorpå opgaven er skrevet. Et ark innsettes i maskinen. På signal tas opgaven ut av konvolutten og der gis derpå 5 minutter til gjennemlesning.
Skrivningen – som varer i 15 minutter – begynner og slutter på fløitesignal. Hvis opgaven ferdigskrives innen utløpet av de 15 minutter begynner man forfra igjen på nytt ark. Gjengivelse skal være helt lik opgaven hvad linjeavstand og opstilling angår. Linje, avsnitt etc. som ikke følger opgaven gir feilpoint.
Opgaven undertegnes av hver enkelt deltager med navn, adresse, maskintype og dato, skrevet med blyant på det sist beskrevne ark. Den legges i den utleverte konvolutt, som i k k e igjenklebes, hvorpå maskintypen påføres i øvre venstre hjørne samt navn og adresse i øvre høire hjørne.
Antall anslag (bokstav, tegn, mellemrum) gir pointsummen for vedkommende. Herfra trekkes: 5 point for feilslag og for hvert slag som ikke følger opgaven, 3 point for ujevnt og slurvet anslag. Ved uteglemt ord og setninger regnes hvert uteglemt anslag som feil.
Rekkefølgen av de konkurrerende bestemmes av pointsummen.
Som premier utdeles «Aftenposten»s verdifulle sølvgjenstander. Det opstilles tre premier og dessuten ytterligere en hvis over 20 deltagere, to hvis over 30, tre hvis over 40 og fire, hvis over 50 deltagere.
Kontorfunksjonærenes Forening opstiller en pokal til beste deltager som ved anmeldelsen til konkurransen er medlem av foreningen.
Alle deltagere som opnår over 4000 nettoanslag får diplom med angivelse av det opnådde resultat, plassnummer med videre.
Deltagerne må selv sørge for å gjøre sig bekjent med konkurransereglene.
Juryen består av fru Kristine Håvind, Oslo Handelsgymnasium, frøken Margit Aass, fullmektig ved Tekniske Etaters Felleskontor, kontorchef Otto C. Kahrs, Paulsens Institutt for Stenografi og Maskinskrivning, hr. Bjarne Olsen, Kontorfunksjonærenes Forening, hr. Joss Helmer, Kontorfunksjonærenes Forening, hr. P. M. Jensen, Kontorfunksjonærenes Forening, samt et medlem av «Aftenposten»s redaksjon.
2 thoughts on “«Hvem er den beste maskinskriver?»”
Det var ikke småtteri av et arrangement den gang. Med en liten interesse for skrivemaskiner var jo dette et artig tilbakeblikk på en annen tid. Her var det stil tror jeg – og verken frk, fru, eller hr. var uteglemt i benevelsen av de involverte. Og i de «hårde tider» var det ingen bønn om man tasta feil – 5 poeng trekk for en tastefeil, 3 poeng for ujevnheter….. jaaaa….her hadde det lagt an til minus hos meg 🙂 Dette var seriøse saker 🙂 Fin føljetong!
Det som slår meg er at på skrivemaskin har man jo ikke mulighet til å rette feil (i hvert fall ikke på de maskinene som fantes i 1931), så man måtte være mye mer nøyaktig enn vi trenger å være når vi skriver på PC i dag, f. eks., og har mulighet til å rette opp ting underveis. Det gjør resultatene på denne konkurransen veldig imponerende, i mine øyne (og resultatene kommer vi til om noen få dager).