Søndagssplitten – Gleden ved å skrive for hånd
Så du har kjøpt din første fyllepenn? I dette innlegget deler jeg mine tips til å (gjen)oppdage gleden ved å skrive for hånd. Med din nyervervede fyllepenn ligger nemlig alt til rette for at du skal finne denne gleden.
Mens du tidligere kanskje først og fremst har skrevet for hånd fordi du var nødt til det, og med en dårlig reklamekulepenn eller blyant, vil du med en fyllepenn kanskje oppleve at du faktisk har lyst til å skrive. Pennen i seg selv inspirerer til å sette splitt mot papir. Hvorfor har fyllepennen denne effekten?
Vel, kanskje handler det om alle de ulike måtene man kan gjøre pennen til sin egen. På de fleste pennemodeller kan man velge mellom et utvalg forskjellige splitter, med ulike tykkelser og andre egenskaper. Man kan fylle den med akkurat det blekket man vil, og her er det tusenvis av ulike varianter på markedet! Man kan også – med litt eksperimentering og research – gjøre justeringer på pennen selv, for å endre blekkflyten eller hvordan den skriver og føles mot papiret.
En fyllepenn vil også som oftest føles mer eksklusiv og spesiell. Materialene den er laget av er mer ordentlige enn det man gjerne finner blant de mer ordinære skriveredskapene, og det er vanligvis også mer fokus på design og eleganse i en fyllepenn.
Ikke minst: en god fyllepenn skal skrive kun under sin egen vekt. Du vil ikke finne andre skriveredskaper som kan skrive like uanstrengt som en fyllepenn. Du kan slappe av i hånda og fingrene mens du skriver. Dette kan være uvant til å begynne med, og mange ferske fyllepennbrukere anstrenger seg nok en god del mer enn de trenger, men når du blir vant til det, kan du skrive i timesvis uten å få skrivekrampe.
Kjenn på hvordan pennen glir over papiret, og hvordan den føles i hånda. Hvordan du kan skrive helt uanstrengt med denne pennen, sammenlignet med de fleste pennene du har prøvd før. Kjenn hvordan materialet pennen er laget av føles mot huden din. Kjenn på vekten av pennen, og hvordan den er balansert. Prøv deg litt fram med hvor langt foran eller bak på pennen du må holde for å få den optimale vektbalansen, og hvor den ligger best i fingrene dine. Kanskje den er bedre med hetta montert bakpå? Sammenlign hvordan pennen føles med eller uten hetta bakpå, og kjenn hvordan vektbalansen endrer seg.
Prøv forskjellige blekk i pennen, og se hvordan de ulike blekkene flyter litt forskjellig. Kanskje noen blekk fungerer bedre enn andre? Prøv også pennen på forskjellige papirtyper. Demonter pennen, og vask den. Fyll den med et nytt blekk. Bli kjent med den. Stell med den.
Dette er mer enn bare et skriveredskap. Fyllepennen er en kompanjong. Den kan følge deg gjennom hele livet hvis du tar godt vare på den. Det er verdt å bruke litt tid på å bli kjent med den, ikke minst for å forsikre deg om at du har valgt riktig penn. Men også for å kjenne pennens styrker og svakheter. Vite hvilken vinkel mot papiret som gir den beste streken, og den beste gliden når du skriver. Pennen vil over tid utvikle en egen personlighet, som bare du kjenner.
Du vil ikke slite den ut. Når den er tom for blekk kan du bare fylle den på nytt. Om noe går i stykker på den, kan du i de fleste tilfeller få den reparert. Om du ikke er fornøyd med hvordan splitten skriver, kan du sende den til en splittekspert og få den justert, eller eventuelt bare bytte til en ny splitt.
Kos deg med skrivingen. Ikke tenk så mye på resultatet. Man kan fint verdsette en god penn uten å være kalligraf. I motsetning til hva mange tror, er ikke det å være interessert i fyllepenner ensbetydende med at man driver med skjønnskrift.
Er du usikker på hva du skal skrive? Begynn med navnet ditt. Det er alltid fint å starte med noe man er vant til å skrive; ord, setninger – eller navn – som man har skrevet tusenvis av ganger før. Innøvde bevegelser.
Sett spissen mot papiret, og tegn en strek. Tegn deretter en ny strek, men med et lettere trykk. Så en tredje strek, men legg litt mer vekt på splitten denne gangen. Ser du noen forskjell på de tre strekene? Skriv bokstaven “m”, med tunge, langsomme nedstrøk, og lette, raske oppstrøk. Skriv samme bokstav flere ganger. Skriv ordet “minimum”. Se hvordan bokstavene får en annen karakter når du finner rytmen i den tunge-lette-tunge-lette bevegelsen, som om pennen danser bortover papiret.
Deretter, finn et sitat du liker, eller et dikt, en sangtekst, et bibelvers. Ta deg god tid. Nyt selve skrivingen. Merk deg hvordan det kjennes ut å skrive hvert enkelt ord med denne pennen. Kanskje pennespissen kjennes litt annerledes ut ved enkelte bevegelser? Let etter særpregene i splitten.
Å prøve en ny fyllepenn er litt som å smake whisky. Man prøver å ta inn alle detaljene og nyansene, nyte både helheten og sortere ut de ulike aspektene ved den. Man tar seg tid til å reflektere over ettersmaken, før man tar en ny slurk. Det jeg har beskrevet over her blir mye av det samme, og med denne tilnærmingen blir man noe mer enn bare noen som skriver med en penn. Man blir en penneentusiast.
Velkommen i klubben.
4 kommentarer til “Søndagssplitten – Gleden ved å skrive for hånd”
Herlig! Nå fikk jeg lyst til å gå hjem og ta ferie sammen med pennene og papiret mitt 😀
Det jo helg nå straks, så det er da noe 😛
Hei Anders, så inspirerende! Jeg dumpet tilfeldig innom nettsiden deres, og alle de gode tekstene treffer blink, Tusen takk! Så herlig skrevet om kreativitet! Det er mange år siden jeg skrev med fyllepenn, nå klør det i fingrene, jeg har akkurat bestilt ny fyllepenn og blekk 😊! Jeg tror vi mennesker trenger en motvekt til alt «kjøret» rundt digitalisering og kunstig intelligens, — det er befriende å sette av tid i hverdagen til håndskrift på papir.
Takk for fin kommentar, Hege! Helt enig i det du skriver om en motvekt til alt det digitale. Vi er analoge av natur, og selv om digitale løsninger kan være nyttige og hjelpsomme, kan de aldri helt erstatte det analoge. Kos deg med fyllepennen din 🙂