Søndagssplitten – 10 gode grunner til å skrive med fyllepenn
Mange som ikke skriver med fyllepenn selv ser ikke helt poenget med det, og det er ofte en oppfatning om at fyllepenner er upraktiske og avleggs. Men vi som bruker fyllepenn vet jo at den er et overlegent skriveredskap, og de få elementene ved den som er litt mer upraktisk enn for eksempel en kulepenn, veies mer enn nok opp av alle de positive egenskapene den har. Det er mange gode grunner til å skrive med fyllepenn, og jeg har plukket ut ti av de beste her:
1. Ergonomi
Når du skriver med kulepenn eller blyant må du trykke skriveredskapet mot papiret for å få noe særlig til strek. En godt justert fyllepenn, derimot, skal kunne skrive kun under sin egen vekt. Du trenger egentlig bare å støtte den opp. Når du slipper å trykke den mot papiret trenger du heller ikke å gripe så hardt rundt den, og dermed kan du skrive mye mer avslappet. Hvis man er litt oppmerksom på dette, og lærer seg å skrive mer avslappet, vil man etter hvert kunne skrive med fyllepenn i timesvis uten å få skrivekrampe.
2. Bedre læring
Forskning tyder på at man lærer bedre om man noterer for hånd enn om man taster på en datamaskin. Ved å skrive for hånd aktiverer man en større del av hjernen, blant annet fordi at det å forme bokstavene selv er en kreativ aktivitet. Samtidig klarer man ikke å skrive like fort, så man er nødt til å aktivt bearbeide informasjonen man får og kontinuerlig sile ut det man ikke trenger å skrive ned. Mange skriver så fort på tastatur nå at de nærmest kan transkribere det som blir sagt i sanntid. Da må man ikke ta disse valgene underveis, og man aktiverer dermed ikke hjernen på samme måte som om man skriver med penn.
3. Stort utvalg av splitter
På de fleste pennemodeller på markedet i dag kan man velge mellom flere ulike splittbredder. Det varierer litt fra modell til modell, og merke til merke, hvor stort splittutvalget er. I noen tilfeller kan man kun velge mellom Fine og Medium, men mange har Extra Fine, Broad, og kanskje også Stub. Dette er ikke standardiserte størrelser, så det varierer fra merke til merke hvor tykt de faktisk skriver. Hvis man vil ha litt mer strekvariasjon kan man gå for en fleksibel splitt, og hvis man er litt ekstra eventyrlysten kan man prøve en zoom-, musikk- eller arkitekt-splitt. Det varierer også veldig hvor stor friksjon splittene har mot papiret og hvor rigide de er. Det er en hel verden der ute med splitter man kan utforske!
4. Stort utvalg av blekk
På samme måte som det er et hav av forskjellige splitter der ute, kan man velge mellom alle regnbuens farger i blekk. Det er tusenvis av fyllepennblekk på markedet, og det gjør at du med fyllepenn har et mye større utvalg av farger enn hvis du f. eks. skriver med fargede filttusjer. I tillegg kan blekkene ha en del andre fine egenskaper: vi har blekk med glitter i, blekk som lager et skinn i en annen farge enn grunnfargen, blekk som blir en annen farge når det har tørket enn når det er vått, usynlig blekk som kun vises under blacklight, blekk som ikke fryser i minusgrader, vannfaste blekk, arkiv-verdige blekk og så videre. Og skulle det mot all formodning være en farge du leter etter som du ikke finner, kan du blande deg fram til den selv.
5. Miljøvennlig
I vår tid er det mye fokus på miljø og klima, og å kjøpe seg en fyllepenn eller to er et ørlite klimatiltak du kan gjøre selv. Penner som ikke er laget for å fylles på nytt når de går tomme, ender til slutt opp i søpla. De aller fleste av disse pennene er også laget i plast. En fyllepenn, derimot, kan vare livet ut om du tar godt vare på den, og hvis en komponent i pennen blir ødelagt, kan den stort sett repareres, i stedet for at man kaster den og kjøper en ny. Tenk hvor mye utslipp og forsøpling man kunne spart om alle brukte fyllepenn i stedet for å kjøpe og kaste engangskulepenner hele tiden!
6. Framtidig arvestykke
Ettersom fyllepenner er laget for å vare så lenge som de gjør, vil de ofte leve lenger enn eierne sine, og dermed gå i arv, forhåpentligvis til framtidige generasjoner med fyllepenn-entusiaster som kan fortsette å skrive med dem. Jeg har selv fyllepenner etter både morfaren og oldefaren min, og ved å skrive med dem føles det som at jeg opprettholder et slags bånd mellom meg og dem. En fyllepenn er veldig personlig, og det føles meningsfylt å skrive med en penn som tilhørte forfedrene mine. Hvorfor ikke gi etterkommerne dine muligheten til å opprettholde et lignende bånd til deg?
7. Kvalitet
Hvor mange andre bruksgjenstander kan man kjøpe i dag med en forventet levetid som er lenger enn din egen? Mange fyllepennmerker opererer faktisk med livstidsgaranti, og en av Onotos eiere har til og med uttalt at det er hans mål at dersom folk skriver for hånd om tusen år, skal det fortsatt eksistere Onoto-penner som skriver. Man merker denne kvaliteten så fort man plukker opp pennen, og du kan finne en penn du synes er helt perfekt når du er 25 år, og stort sett forvente at du kan skrive med den resten av livet.
8. Frihet fra skjermer og digitale verktøy
Vi mennesker liker å jobbe med hendene. Det stimulerer kreativiteten vår, og denne kombinasjonen av kreativitet og hendenes evne til å utføre komplekse operasjoner er kanskje den viktigste grunnen til at vi som art har kommet så langt som vi har. Moderne hjelpemidler har dog frarøvet oss mange av mulighetene til å bruke hendene. Spesielt i vesten har vi en kultur som i stor grad handler om å sitte passivt foran en skjerm, både på jobb og på fritiden. Ved å begynne å skrive mer for hånd, kan man ta noe av dette tilbake. Man kan nyte litt frihet fra det digitale, og gjøre noe praktisk og taktilt. Dette er noe vi instinktivt liker å gjøre; vi har bare glemt det.
9. Personlighet i skrivingen
Ettersom du kan skrive mye mer avslappet med fyllepenn, vil du også kunne få frem mye mer av personligheten din i formingen av bokstavene. Når du ikke må trykke pennen eller blyanten mot papiret, er hånda mye mer fri til å følge bevegelser som faller deg naturlig. Dette vil både gjøre håndskriften din bedre, og ikke minst sette et større personlig preg på skriften. Et håndskrevet kort eller brev er dessuten mye mer personlig enn noe som er skrevet på data, og vil alltid bli satt mer pris på av mottakeren.
10. Personlighet i pennen
Når du har skrevet en del med en spesifikk fyllepenn, vil du merke at pennen har sin egen personlighet. Dette kan også være tilfellet mellom to penner av samme merke og modell. Det er så ørsmå nyanser i hvordan splitten og blekklederen er justert, at hvis man setter det litt på spissen kan man si at hver eneste penn er helt unik. Vi mennesker har så sterk førlighet i fingrene at vi også merker dette godt, og etter hvert som vi blir kjent med pennen, begynner vi å se på den som noe mer enn bare en gjenstand.
Du kjenner alle pennens gode og dårlige egenskaper. Du vet hvilken vinkel du skal holde den mot papiret for å få den beste streken, du vet hvor langt du kan presse splitten uten å ødelegge den, og du vet hvor lett du kan skrive og fortsatt få en solid strek. Du kjenner på måten den skriver på at den snart er tom for blekk, og føler en omsorg for den når du vasker og steller med den, og fyller den på nytt. Å skrive med, eller vedlikeholde, en fyllepenn du kjenner godt er som å tilbringe tid med en god venn, og det oppstår et bånd mellom deg og pennen som du antakelig ikke har med så mange andre gjenstander.
Bonuspunkt: gleden ved å skrive for hånd
Hver gang jeg lar noen få låne en av pennene mine, ser jeg øyne som lyser opp, og en glede ved å skrive med dem som man vanligvis ikke ser blant folk som skriver med kulepenner eller blyanter. Jeg opplever det selv også. Det spiller ikke så stor rolle hva jeg skriver, fordi jeg finner så stor glede i det å bare skrive med pennene. Denne skrivegleden har jeg ikke følt med andre skriveredskaper.
Hvorfor skriver du med fyllepenn?
One thought on “Søndagssplitten – 10 gode grunner til å skrive med fyllepenn”