Søndagssplitten – Nybegynnerens guide til fyllepenner
Jeg har lenge hatt planer om å skrive et innlegg rettet mot de som kanskje ikke har kjøpt sin første fyllepenn enda. Folk som er nysgjerrige på det, har lyst til å prøve, men ikke helt vet hvor de skal begynne. Dette er min guide til nybegynnere!
Hvorfor skrive med fyllepenn?
Hvis du er usikker på om fyllepenner i det hele tatt er noe for deg, og ikke helt vet hvorfor det kan være en fordel å bruke fyllepenn i stedet for en del andre skriveredskaper, kan du kanskje begynne med å lese dette innlegget, hvor jeg lister opp ti gode grunner til å bruke fyllepenner.
Hvor skal man starte?
For å komme i gang trenger man en penn (duh), blekk, og gjerne noe godt papir. Det er mange som tror at fyllepenner er skrekkelig dyrt, og de kan absolutt være det, men man finner også ganske billige fyllepenner. Det er absolutt ikke nødvendig å ruinere seg for å få en god fyllepenn.
Penn
Penner som Lamy Safari, TWSBI Eco, Pilot Metropolitan og Kaweco Sport er populære å starte med, og man kan få dem alle i mange forskjellige farger. Alle disse pennene ligger i prisklassen 250-350 kroner. Hvis du synes det er litt mye, kan du vurdere en Platinum Preppy til en femtilapp. Hvis du vil gjøre litt mer research før du kjøper kan du for eksempel lese mitt innlegg Topp fem starterpenner, eller klikk på lenken jeg har lagt inn på hver av pennene i starten av dette avsnittet for å komme til mer utfyllende omtaler av dem. Alle disse pennene kan f. eks. kjøpes på den norske nettbutikken Tudos.no. Pennene jeg har nevnt over her er alle patronpenner, bortsett fra TWSBI Eco, som er en stempelfyller. Den kan kun fylles fra flaske, og tar ikke patroner. Ved hjelp av en såkalt omformer kan du fylle de andre pennene fra flaske også, men merk at omformere ofte ikke er inkludert når du kjøper pennen. De fleste nettbutikker som selger fyllepenner pleier å spesifisere dette i produktbeskrivelsene, og lenker også ofte til omformere du kan kjøpe ved siden av som passer til den aktuelle pennen.
Forskjellige typer splitter
Man kan få splitter i mange forskjellige tykkelser og utforminger, fra de som skriver veldig tynt, til de som legger igjen tykke streker med masse blekk i. Mange sverger også til såkalte stumpsplitter, som er flate i spissen, slik at man kan få god strekvariasjon ut fra retningen man skriver og vinkelen pennen har mot papiret. Til å begynne med anbefaler jeg at man starter med enten Fine eller Medium, avhengig av hva man foretrekker. En Fine-splitt vil skrive ganske tynt. Dermed vil også blekket tørke raskere. Hvis du har liten håndskrift vil jeg anbefale denne tykkelsen. Hvis du derimot liker å se mer av egenskapene i blekket, og vil ha en strek med litt mer mat i, bør du heller gå for medium.
Blekk
Når det gjelder blekk har man et hav av valgmuligheter. En flaske med 30 ml blekk fra Diamine kan være en bra plass å starte. De lager gode og billige blekk, og har et stort fargeutvalg, men flaskene har ganske liten åpning, og kan i noen tilfeller være litt ekle å fylle fra. Det kan også være verdt å sjekke ut blekk som Parker Quink eller Pelikan 4001, som ikke har like stort fargeutvalg, men som kommer i flasker som er lettere å fylle fra.
Hvis man synes det er litt tungvint å fylle fra flaske kan man kjøpe en penn som tar blekkpatroner, og rett og slett bare bruke det. Dette er også det billigste alternativet hvis du i første omgang bare vil teste om fyllepenn er noe for deg. De fleste penner som tar patroner kommer med en eller to patroner inkludert når du kjøper dem.
Papir
På papirfronten finnes det etter hvert også mange muligheter. Av fyllepennvennlig papir som er høvelig lett å få tak i her til lands kan jeg anbefale Oxford og Rhodia. Oxford-blokker finner du i de fleste bokhandlere nå til dags. Rhodia er kanskje ikke fullt så vanlig, men jeg vet at i hvert fall Panduro har begynt å selge disse. Det finnes også et fantastisk papir som heter Tomoe River, men det er litt vanskeligere å finne i vanlige butikker. Tudos.no har et godt utvalg av alle disse papirtypene.
Man kan selvfølgelig også bare skrive på helt vanlig papir, men jo tykkere og våtere splitt pennen har, jo større vil sjansen være for at blekket fjærer eller blør gjennom. Med papirene jeg har nevnt over her vil du ikke oppleve det. Jeg skriver ofte med fine-splitter på helt vanlig kopipapir på jobb, og det går vanligvis helt fint.
Hvordan fylle en penn?
Penner med stempelfylling eller omformere fungerer på samme måten: du skrur på endeskruen eller omformerskruen for å bevege stempelet opp og ned mens du holder splitten nedi blekket. Sørg for at hele splitten og lederen er nedi blekket. Blekket suges vanligvis opp gjennom et lite hull i lederen rett ved kanten på grepseksjonen, så hvis denne kanten er akkurat under blekk vil du få en god fylling. Ta gjerne stempelet fram og tilbake to-tre ganger for å sikre at du fyller så godt som mulig. Tørk av splitten og grepseksjonen med en klut eller litt tørkepapir når du tar den opp fra blekkflasken.
Hvis du har en penn med patron er det bare å sette inn patronen (pass på at du dytter den helt inn, slik at du bryter forseglingen og dermed får åpnet patronen ordentlig). Vent litt til blekket får jobbet seg gjennom lederen og ned til splitten før du skriver med den.
Hvordan skrive med fyllepenn?
Hold pennen avslappet mellom fingrene, med blekklederen vendt ned mot papiret. Sett splitten mot papiret, og la blekket flyte. Ikke press pennen mot papiret. Den skal kunne skrive med et mye lettere trykk enn blyanter og kulepenner. Vinkelen mot papiret kan godt være litt spissere enn når du skriver med kulepenn eller blyant.
Hva kan man bruke pennen til?
Du kan bruke den til nesten alt du normalt ville ha brukt kulepenn til. Her er noen tips. Merk at fyllepennen egner seg dårlig til å skrive på gjennomslagspapir (f. eks. eksamenspapir). Hvis du skal bruke den til å skrive under viktige kontrakter, og papirer som skal arkiveres, er det også lurt å tenke litt på hvilket blekk du bruker. De fleste fyllepennblekk er vannbaserte, og vil kunne falme over tid. De er også sårbare for fuktighet. Det kan være lurt å kjøpe et vannfast og arkivverdig blekk hvis du skal bruke pennen til dette. Diamine Registrar’s er et godt alternativ her.
Vasking
Fyllepenner må skylles/vaskes en gang i blant. Hvis du ikke gjør dette vil pennen kunne gå tett etter hvert. Det varierer fra penn til penn hvor ofte den bør vaskes, men en god huskeregel er å i hvert fall skylle gjennom litt vann hver gang du fyller den, og vaske den litt mer ordentlig hvis du bytter til et annet blekk eller skal la pennen ligge ubrukt en periode. Den tryggeste måten å gjøre dette på er å bruke fyllemekanismen i pennen til å pumpe vann inn og ut til vannet ser rent ut. Du kan også la splitten ligge litt i bløt, hvis det er vanskelig å få den helt ren. Les her for en mer utfyllende guide til pennevask.
Pen Addicts Norway
Avslutningsvis vil jeg nevne Facebook-gruppen Pen Addicts Norway. Gruppen har i skrivende stund litt over 600 medlemmer, og det kommer stadig til flere. Noen av oss har store samlinger, mens andre av gruppens medlemmer enda ikke har kjøpt sin første fyllepenn. Her sitter folk klare til å svare på alt man måtte lure på, og det er ingen spørsmål som er for dumme. Legg også gjerne ut et bilde i gruppa når du har kjøpt og prøvd din første fyllepenn!
Velkommen til fyllepennhobbyen!
2 kommentarer til “Søndagssplitten – Nybegynnerens guide til fyllepenner”
Tusen takk
Jeg skjønte ikke hvordan jeg skulle få fylt på pennen jeg har kjøp! Og ikke fikk jeg den til å ta patroner heller. Men nå fungerer den som bare det 🙂
Så fint at dette innlegget kunne være til hjelp 🙂