
Søndagssplitten – Fyllepenn til konfirmanten
En fyllepenn er en klassisk konfirmasjonsgave. Den har riktignok gått litt av moten gjennom de siste par generasjonene med konfirmanter, men lenger tilbake i tid var det veldig vanlig å gi penner. Penner var fornuftige gaver, og essensielle eiendeler som man burde ha når man trådte inn i voksenlivet. I vår tid er ikke det nødvendigvis tilfellet lenger, men det betyr ikke at ikke dagens konfirmanter også kan ha glede og nytte av en god penn gjennom sine voksne liv.
En konfirmasjonsgave trenger ikke å være akkurat det konfirmanten ønsker seg her og nå. I mine øyne bør den være noe som har en nytteverdi, noe varig (gjerne noe som holder livet ut), og som vil få stor affeksjonsverdi med årene. Det er langtidsverdien av gaven som er interessant: hva vil gavemottakeren synes om gaven når de ser tilbake på den ti, femten, tjue år frem i tid? Mange av dagens konfirmanter vil kanskje synes det er rart å få en penn i gave, men det er samtidig en gave som vil stige i aktelse etter hvert som de blir eldre.
Kanskje en god penn også kan inspirere dem til å jobbe med håndskriften sin, og bruke den aktivt?

Jeg har selv en nevø som ble konfirmert nå i mai, og for meg var det en selvfølge å gi ham en penn i gave. Det er flere år siden jeg bestemte meg for det, og rundt to år siden jeg bestemte meg for hvilken penn han skulle få. Valg av penn er nemlig kjempeviktig her! Kjøper man feil penn, vil ikke gaven ha den gode langtidseffekten jeg beskrev over her, men heller være noe som havner i en skuff og blir glemt.
Det er også viktig å huske at penner ikke passer til alle konfirmanter. At ikke vi voksne som liker fyllepenner, bruker det som en mulighet til å prøve å dytte vår lidenskap over på noen som kanskje ikke har noen interesse av det. Dette er noe jeg selv har tenkt ganske mye på. Hva er egentlig motivasjonen min for å gi en fyllepenn? Er det riktig gave til denne konfirmanten? Ut fra nevøen min sine interesser, og meninger han selv har gitt uttrykk for, kom jeg fram til at ja, en penn ville være en god gave.

Hva skal man kjøpe?
Så, hvilke moderne penner egner seg som konfirmasjonsgaver? Hvilke kvaliteter bør disse pennene ha?
Vel, de bør tåle å bli håndtert av en tenåring som ikke alltid har full kontroll på alt de gjør. Ergo bør pennen være laget i et materiale som ikke sprekker så snart man dunker den borti en bordkant eller mister den i gulvet. Den bør også ha en splitt som tåler å bli brukt av noen som ikke har så mye erfaring med fyllepenner fra før. Pennen bør være praktisk i bruk, og lett å skylle/vaske; jeg vil anbefale at man går for en penn med patron/omformer, rett og slett fordi de er enkle å ha med å gjøre. Muligheten til å bruke patroner gir pennene en lav inngangsterskel. De er også lette å reparere og gjøre service på selv, ettersom de kan demonteres helt uten spesielle verktøy eller kunnskap.
Pennen må naturligvis også skrive godt. Det burde ikke være nødvendig å nevne det, men faktum er at en del fyllepenner på markedet i dag ikke er så alt for pålitelige. Og vi vil jo ikke gi femtenåringen vår en dårlig første erfaring med fyllepenn, vil vi vel? Å kjøpe en penn med et godt rykte er lurt, og jeg anbefaler også å teste den før man gir den bort, slik at man kan få rettet opp eventuelle småfeil før konfirmanten selv skal prøve å skrive med den for første gang. Hvis man ikke føler seg komfortabel med å teste/justere en penn selv, kan man i de fleste tilfeller også be butikken man kjøper pennen fra om å gjøre det før de sender den.
Sist men ikke minst: pennen må være i riktig prisklasse. Alle som kjøper konfirmasjonsgaver kan ikke ta seg råd til en Montblanc (som kanskje uansett blir litt i overkant som gave til en tenåring). Samtidig er de fleste villige til å bruke litt mer på en konfirmasjonsgave enn de gjør på en jule- eller bursdagsgave. Med litt leting vil du kunne finne en passende penn, uansett hvilket budsjett du har.
Her er fem penner som jeg mener passer bra til konfirmanten, fra billigst til dyrest:
Pilot Metropolitan

Pilot Metropolitan er en kjempegod starterpenn, og det elegante designet gjør den også velegnet som gave i litt finere anledninger. Det at den er laget i metall gjør også at den tåler en støyt. Hvis man ikke har så veldig mye penger å bruke på en gave, eller man ønsker å kombinere den med noe mer, er dette et veldig godt utgangspunkt for en konfirmasjonsgave.
Pilot Metropolitan koster kr. 269,- hos Tudos.
Kaweco AL Sport

Kaweco Sport finnes i mange forskjellige utgaver. Som konfirmasjonsgave ville jeg gått for en i metall (AL), som er mer solid og holdbar, og føles litt mer ordentlig enn de rimeligere plastversjonene. Kaweco Sport-pennene har et stilig og sporty design som helt sikkert vil falle i smak hos mange konfirmanter.
Kaweco AL Sport koster mellom kr 900-1100,- hos Tudos, avhengig av hvilken utgave man velger.
Visconti Breeze

Breeze er de rimeligste pennene til italienske Visconti, men de er proppet fulle av alle de gode tingene vi er vant til i Viscontis penner: en leddet klips, magnetisk hette, og nydelige materialer. De kommer i spreke farger, og har et ungdommelig preg, som gjør at de passer godt som konfirmasjonsgave.
Visconti Breeze koster i underkant av kr 1500,- hos Cult Pens.
Pineider Avatar

Pineider Avatar finnes i et stort utvalg av ulike versjoner, og både som patron-/omformer-penner eller dyrere vakuumfyllere. Felles for dem alle er at de er laget i Pineiders Ultra Resin-materiale, som skal tåle veldig mye før det blir ødelagt, både av støt, temperaturer, fuktighet og så videre. Designmessig er dette også veldig stilige penner, med magnetisk hette, og en klips som er formet som en fjær.
Pineider Avatar koster fra rundt kr. 2000,- og oppover hos Cult Pens.
Esterbrook Estie

I likhet med Pineider Avatar, kommer Esterbrook Estie i et hav av ulike versjoner og priskategorier. De fargerike materialene Esterbrook benytter gjør Estiene til ganske unike penner, i hvert fall i denne priskategorien. Esterbrook har også etter hvert et bra utvalg av ulike spesialsplitter, skjønt for en konfirmant vil det kanskje være tryggest å gå for standardene F eller M.
Esterbrook Estie koster fra rundt kr 2300,- og oppover hos Cult Pens.
Hva endte jeg opp med å gi min egen nevø?
Ingen av pennene på lista over, faktisk!

Jeg ga i stedet et sett med Pineider Metropolis fyllepenn, kulepenn og rullepenn. Det er et par år siden jeg bestemte meg for hvilken penn jeg ville gi, og siden da tror jeg denne har gått ut av produksjon. Den var i hvert fall ikke så lett å finne lenger da jeg skulle bestille den nå i vinter, hvilket er hovedgrunnen til at jeg valgte Avatar i stedet for denne til lista over.
Favorittfargen til nevøen min er gul, og jeg ønsket derfor å kjøpe en gul penn, hvilket innskrenket valgmulighetene en del. I tillegg ville jeg gi ham et sett med fyllepenn og kulepenn, så pennen måtte finnes i begge versjonene. Jeg ville dessuten også inkludere et fint futerale til pennene, og det hele måtte passe inn i budsjettet mitt.

Pineider Metropolis er en god del billigere enn Pineider Avatar, men de ligner ganske mye, og er laget av det samme materialet. Jeg synes disse pennene har et veldig stilig design. Jeg liker at de har sorte metallelementer, som passer veldig godt sammen med den varme gulfargen. Det at de er laget av Ultra-Resin er også en fordel, ettersom de da kommer til å tåle det meste en femtenåring vil klare å utsette dem for.
Metropolis-pennene har noe de kaller «Custom Pen System«, hvor du kan sette inn initialene dine, eller et symbol som betyr mye for deg, bak en linse i enden av pennen. Systemet minner mye om Viscontis «My Pen System«, som kanskje ikke er så rart, ettersom sjefen for pennedesign hos Pineider er Dante Del Vecchio, som tidligere var designsjef hos nettopp Visconti. Opprinnelig hadde jeg en plan om å få konfirmantens navn gravert inn i siden på pennene, men jeg slet med å finne en butikk som både solgte penner som passet til kriteriene mine, og samtidig tilbød gravering. Ultra-Resin-penner kan i tillegg tydeligvis ikke graveres, men da var det et godt alternativ at de hadde denne muligheten til å gjøre pennene litt mer personlig.
I tillegg til selve pennene, fikk nevøen min også et pennefuteral fra Galen Leather, med initialene hans på framsiden.

Og hvordan ble gaven mottatt? Vel, jeg tror han ble glad for den, skjønt det var ikke stormende jubel. Men som jeg var inne på i starten av innlegget er nok dette en gave som vil bli mer verdsatt med årene, både som et minne, men også forhåpentligvis som nyttegjenstander av høy kvalitet, som han vil bruke. I en konfirmasjon er det uansett så mye som skjer på en gang, og som stjeler fokus fra hver enkelt gave. Av forståelige grunner vil kanskje alle pengegavene oppleves som viktigere der og da, mens andre ting på gavebordet får større viktighet i det lange løp. Selv synes jeg uansett det er mye morsommere å gi en gave enn å gi penger, i hvert fall så lenge det er en tanke og en mening bak gaven.
Har du gitt – eller fått – en penn i konfirmasjonsgave selv? Legg igjen en kommentar i kommentarfeltet, da vel! Vi vil gjerne høre hvordan det gikk!