Søndagssplitten – Ti tips når man skal kjøpe fyllepenner
I fyllepennas gullalder var det aldri vanskelig å finne seg en ny fyllepenn. Det var plenty med butikker som solgte dem, og som hadde et visst utvalg. Dermed var det mye lettere å få testet en penn før du kjøpte den. Det er mye vanskeligere nå til dags, men her kommer noen tips til å kjøpe fyllepenner i dag, og hvordan man kan sikre seg at man velger riktig penn.
Her til lands har vi ingen fysiske butikker som spesialiserer seg på fyllepenner, og det begrenser seg stort sett til noen veldig få bokhandlere og andre butikker med kontorrekvisita med et knøttlite utvalg, samt noen smått motvillige gullsmeder som må selge Montblanc-penner hvis de vil selge andre Montblanc-produkter. Felles for dem alle er at de mangler ekspertisen på fyllepenner. Det er vanskelig å spørre dem om råd hvis du er usikker på hvilken penn du skal velge, og det er uansett ikke så mange penner å velge mellom. Derfor må man stort sett kjøpe fyllepenner på nett, men hvis man skal bruke noen tusenlapper på en ny penn føles det av og til som en risiko når du ikke får holdt den eller testet hvordan den skriver først. Spørsmålet er dermed: hvordan skal man vite at penna man kjøper er riktig for seg?
1. Kjøp i butikk
Problemet med dette tipset er at det for de aller fleste involverer reising. Det man kan gjøre er å spare seg opp slik at man har et pennebudsjett hvis man likevel reiser til en by som har en ordentlig pennebutikk. Store byer som London, Paris og New York har butikker som spesialiserer seg på fyllepenner, så hvis du likevel skal ut og reise, gjør litt research først, finn ut om det er en fyllepennbutikk i byen du reiser til, og kjøp penner over disk. Da har du mulighet til å se dem i virkeligheten, du kan holde dem, og til og med prøve dem. Disse butikkene har også fagfolk som kan spørres om råd hvis du lurer på noe. Her til lands har vi som sagt ikke noen fysiske fyllepennbutikker, men hvis man er i Oslo kan man alltids spørre Tudos pent om man kan få komme innom visningsrommet deres.
2. Dra på Pen Shows
Dette er enda et tips som vil involvere reising, men hvis man har lyst til å kjøpe seg en eller flere dyre penner, er det ikke nødvendigvis et dårlig tips. Europas største penneshow skjer hvert år i London i oktober, og er man tidlig ute kan man finne ganske billige flybilletter dit. På et penneshow vil man ha et mye større utvalg av fyllepenner, både moderne og vintage, og ikke minst et hav av ekspertise samlet på ett sted.
3. Gå på pennemøter
Eventuelt: arrangér et pennemøte. Hvis du vet at det er andre fyllepennentusiaster i nærheten av der du bor kan dere møtes. Pennemøter er en fin arena for å dele erfaringer og prøve hverandres penner. Man kan selvfølgelig ikke forvente at man får kjøpt penner på et slikt møte, men kanskje det er noen andre som har akkurat den penna du selv ønsker deg, og du kan prøve den før du bestiller den selv.
4. Les omtaler
Det er mange gode blogger og Youtube-kanaler om fyllepenner, og det pleier ikke å være vanskelig å finne omtaler om spesifikke penner. Forumet Fountain Pen Network er også en fin ressurs her.
5. Spør om hjelp
Hvis du er usikker: send en e-post til nettbutikken du ønsker å handle fra og spør om ting. Du kan også spørre andre i miljøet. Vi har en norsk Facebook-gruppe som heter Pen Addicts Norway hvor mange stiller spørsmål, og personlig synes jeg også det er artig å svare på spørsmål fra andre fyllepennentusiaster, så det er bare å spørre!
6. Goulet Pens’ Pen Plaza
Hvis du vil sammenligne forskjellige fyllepenner før du kjøper dem, anbefaler jeg Goulet Pens sin Pen Plaza. Her kan du finne en penn du har fra før, og sette den opp mot en penn du er nysgjerrig på, for å sammenligne størrelsene.
7. Goulet Pens’ Nib Nook
På samme måte som du kan bruke Pen Plaza til å sammenligne selve pennene, kan du bruke Goulet Pens sin Nib Nook til å sammenligne splittene fra forskjellige penner.
8. Kjøp fra noen som tester pennen før de sender deg den
Mange av oss har opplevd å kjøpe dyre fyllepenner som ikke skriver som de skal rett ut av boksen. Dette kan man motvirke ved å kjøpe fra en butikk som tester penna før de sender den ut. Man kan selvfølgelig be alle butikker om å teste pennene, men det er en del butikker som gjør det uoppfordret: Nibs.com, Pen Venture, og The Writing Desk er noen eksempler.
9. Kjøp fra en nibmeister
Hvis du kjøper fra en nibmeister vil du ha muligheter til å også tilpasse splitten til din egen håndskrift. Da vil de teste og justere splitten slik at du får en penn som er tilpasset ditt bruk. Hos nibs.com fyller du ut et skjema ved bestilling hvor du oppgir hvilken hånd du skriver med, vinkelen mot papiret, om du vil ha en penn som skriver vått eller tørt osv. The Nibsmith er også et bra sted å bestille fra.
10. Vit at det alltid er mulig å få fiksa ting
Hvis du har bestilt en penn som ikke virker som den skal, har du alltid mulighet til å klage, og få butikken til å sende deg en ny, eller reparere den du har fått. Det er selvfølgelig litt ekstra styr med dette hvis du skal returnere en penn, spesielt hvis den er bestilt fra utlandet, men det er mulig. Det er selvfølgelig også alltid mulig å sende penna til en nibmeister hvis den ikke skriver som den skal, eller du ikke er fornøyd med skriveegenskapene. Det koster litt (skjønt, ikke nødvendigvis så mye som man skulle tro), men det er definitivt verdt det hvis du har en fin penn som må justeres litt før den blir helt perfekt for akkurat deg. Eksempler på nibmeistere med godt rykte er Mike Masuyama, Dan Smith (Nibsmith) og Goldnibs.
Hva gjør du for å forsikre deg om at penna du kjøper er riktig for deg?