Ukas penn – Jinhao 992
Jinhao 992 er en av disse fyllepennene som jeg mistenker at veldig mange har, men som veldig få egentlig snakker så mye om. Den er blant de aller billigste kinesiske pennene, og det er kanskje lett å ta den for gitt, men den har noen veldig gode egenskaper som det er verdt å få fram i lyset.
Monteverde lanserte en ny modell for et år eller to siden som het Monteverde Monza. Det var nok mange i pennemiljøet som syntes å ha sett den før, og det kan nok komme av at Monteverde ganske enkelt hadde kopiert Jinhao 992. Eller at det eventuelt var Jinhao som produserte Monzaen for dem. Uansett er det litt komisk at det til forandring går den veien, og at det var et vestlig selskap som kopierte et kinesisk design (som på sin side er – la oss si – sterkt inspirert av penner som Sailor 1911 og Platinum 3776). Jeg må innrømme at jeg ble skuffet over at Monteverde valgte å gjøre ting på den måten, og i tillegg ta ganske mye mer for Monzaen enn det koster for en Jinhao. Men hva vet vel jeg, kanskje den høyere prisen er verdt det for en bedre omformer og en Monteverde-splitt.
Men i utgangspunktet trenger man altså ikke å kjøpe en Monza, for Jinhao 992 er etter alt å dømme akkurat like bra. Den skriver godt, og splitten glir fint over papiret uten å ha noen nykker eller særpreg man tenker noe særlig over. Det er en splitt som enkelt og greit gjør jobben den er satt til å gjøre, men den gir ikke noen aha-opplevelse. Hvis man vil ha en penn som gir en minneverdig skriveopplevelse er det kanskje ikke Jinhao 992 man bør velge, men hvis man kun trenger en enkel penn som fungerer helt fint i det daglige, og som det ikke er så farlig med, kan denne være et knakende godt alternativ.
For et par år siden fylte jeg en Jinhao 992 med Diamine Registrar’s Ink. Dette er et jerngallusblekk, og jeg ønsket å teste langtidseffekten av å ha en penn med stålsplitt liggende med et slikt blekk. Vel, pennen skriver fortsatt uten problemer, etter å ha ligget nederst i en skuff uten å ha blitt brukt i det hele tatt. Det er litt det samme som jeg skrev om da jeg omtalte Aihao-mopsepennen. Man kan si mye negativt om kinesiske penner og kvalitetskontroll og alt det der, men enkelte penner overrasker positivt, og dette er definitivt en av dem. Jeg hadde håpet at jerngallusblekket skulle få stålet i splitten til å ruste på spektakulært vis, men det har altså ikke skjedd enda, og etter to år er det ingen ting som tyder på at blekket har hatt noen negativ effekt på pennen i det hele tatt. Jeg legger den tilbake i skuffen, så sjekker jeg igjen om noen år.
Dette er en veldig god starterpenn, men den tilbyr også mye moro for oss mer garvede fyllepennentusiaster. Man kan herje og eksperimentere med den uten å være redd for å ødelegge. Selv har jeg prøvd å fylle disse med både rødbetlake, rødvin og indiablekk. Jeg fylte også en av dem med mitt hjemmelagde jerngallusblekk. Den har ligget med dette blekket i snart et år, og til min store overraskelse er det fortsatt mulig å skrive med den, selv om den begynner å bli litt tørr og tett. Det er ikke fordi blekket er av høy kvalitet, for å si det sånn. Tvert i mot overrasker det meg veldig at den fortsatt kan skrive i det hele tatt, ettersom blekket var dårlig filtrert, og hadde mange små partikler i seg som ville tettet igjen blekklederen i enhver normal fyllepenn relativt kjapt. Men Jinhao 992 holder stand!
Den overlevde å fryses ned mens den var full av blekk, og mens jeg jobbet med denne omtalen fant jeg ut at jeg også ville teste hvordan den klarte et fall. Jeg kastet den derfor ut av vinduet mitt i andre etasje og rett i asfalten, som er et fall på rundt 3,5 meter. Den har fått noen få merker og småsprekker, og den lille proppen som satt i bakenden ble aldri funnet igjen, men bortsett fra det er pennen like hel og fin! Det er mer enn jeg kan si om Aurora 88-pennen min, som kostet 700 ganger så mye som Jinhaoen, og sprakk etter et fall på bare 30-40 cm. Jinhao 992 tåler med andre ord mye, men skulle man likevel ødelegge den er det ikke akkurat sånn at man ruinerer seg selv.
Jinhao 992 kan kjøpes fra rundt ti norske kroner og oppover på steder som AliExpress, Ebay, Amazon eller Wish. Prisene varierer en god del, så det kan lønne seg å lete litt rundt, heller enn å bare bestille den første man finner. Den er en glimrende starterpenn, blant annet fordi den utgjør en av de aller billigste veiene inn til fyllepennhobbyen. Den er lett å bruke, lett å vaske, og kommer med en omformer inkludert. Man kan også bruke standard internasjonale patroner i den, hvis man foretrekker det. Den er kanskje ikke blant de mest holdbare pennene på markedet, blant annet fordi den har en tendens til å sprekke litt her og der over tid, men med tanke på den lave prisen gir den ekstremt god valuta for pengene.
2 thoughts on “Ukas penn – Jinhao 992”
Jeg ble veldig glad for å lese dette innlegget. Det er alltid godt å ha en penN liggende som dette. Imponerende å se at 992-en din, med Diamine Registrars blekk, skriver uten problemer etter å ha vært fylt i to år. Også artig å ha en pen å kunne fylle hjemmelaget jerngallusblekk på. Jeg fikk faktisk lyst på en slik penn.
Ja, de er perfekte til å teste ut ting som man ikke vil utsette en dyrere penn for. Mine Jinhao 992-penner har virkelig fått gjennomgå, men de har stått den av hver eneste gang.