Blekkfang – Fin og flott fiolett
Jeg har i alle år kalt denne fargen lilla. Det er rett og slett helt feil.
I alle fall hvis vi tar utgangspunkt i Store norske leksikons definisjon av lilla, som er en “lys (umettet) fiolett fargetone”1 (min utheving). Fiolett derimot, er en “relativt mørk, blårød fargetone som kan være nær rød eller nær blå”2. Fiolett er altså fargetonen, grunnfargen/utgangspunktet om du vil, og lilla er bare en lys variant.
Blekkene som jeg har sett på denne gangen er ikke akkurat lyse.
Jeg hadde i utgangspunktet lyst til å sammenligne Lamy Dark Lilac med Diamine Pansy, men så ballet det litt på seg, og jeg rotet fram noen flere mørkelilla – beklager – noen andre fiolette blekk å sammenligne med. Her var det både gamle og nye bekjentskaper for min del.
Jeg testet på ulike typer papir for å prøve å vise fram ulike kvaliteter ved blekkene, men brukte bare en penn til hvert blekk.
De Atramentis Aubergine – Sailor Pro-Gear M
Blekket har en dyp fiolett farge som går en anelse i retning rødt – minner ikke overraskende en del om aubergine. Fargen er mettet, og har noen små fargevariasjoner. Litt gull/grønnlig skinn i store felter, men jeg har ikke sett det i skrift. Blekket er vått og flyter godt i pennen. Tørketiden er på 20-30 sek. på Rhodia-papir. Aubergine er ikke blant De Atramentis’ vannfaste blekk, men det forsvinner ikke helt ved litt vannsøl. Jeg har lenge hatt lyst til å prøve flere blekk fra denne produsenten, men har ikke rukket å komme så langt – dette har jeg også bare som fargeprøve fra Goulet Pens.
Diamine Purple Pazzazz – TWSBI Eco EF
Dette blekket har også en ganske dyp fiolett farge, men er mer midt mellom rødlig og blålig enn Aubergine. Det har få fargevariasjoner. Purple Pazzazz var blant de første blekkene i Shimmertastic-serien til Diamine, og har gullskimmer. Det har også bittelitt gull-grønt skinn, men dette er bare er synlig i store felter på Tomoe River-papir. Blekket skriver middels vått, og flyter greit i pennen. Dette var et av de første blekkene jeg kjøpte, og det virker som om skimmerpartiklene kanskje har klumpet seg i flaska? Jeg har snudd og vendt på den etter alle kunstens regler, men får fortsatt bare minimalt med skimmer i pennen. Blekket tørker rimelig fort, ca. 20 sekunder på Rhodia-papir. Er (som alle skimmerblekk?) ikke det minste vannfast.
Montblanc Lavender Purple – Pilot VP M
Dette blekket er et av mine favorittblekk! Fargen er en ganske mørk, mettet rødfiolett med en del fargevariasjoner. I store felter har det også en del kobberskinn. Blekket flyter godt i pennen, og tørker ganske kjapt – det tok ca. 20 sekunder på Rhodia-blokka mi. Det tåler absolutt ikke vannsøl. Dessverre har jeg bare en fargeprøve av dette blekket – og nå det har gått ut av produksjon 🙁 (Er det forresten noen som har testet Montblanc sin nye standard-fiolett Amethyst Purple?)
Diamine Winter Miracle – Pelikan M205 M
Et svært mørkt og mettet blåfiolett blekk med blått skimmer og mye gullskinn. Skimmeret vises dessverre ikke på bildene mine – det gjør derimot skinnet! Blekket er så mørkt at det nesten ser svart ut i våte penner. Det flyter godt, virker vått – og tørker sakte: det brukte nærmere 30 sekunder på Rhodia-papiret. Blekket er fra Diamines Inkvent-kalender fra 2019, som kom ut i 50 ml flasker i etterkant.
Lamy Dark Lilac – Pilot Custom 74 M
Klar og intens fiolett med noen fine fargevariasjoner. Blekket har en god del gullskinn som også er synlig i “vanlig” skrift innimellom. Dette sagnomsuste blekket kom i begrenset opplag i 2016, men i fjor fikk jeg tak i en håndfull patroner (takk til Helge!) som jeg nå endelig fikk somlet meg til å teste ordentlig. Det har en middels/god flyt i pennen og har lengst tørketid av alle blekkene jeg testet i denne omgang – det brukte over 40 sekunder på Rhodia-papiret. Heller ikke dette tåler vannsøl.
Diamine Pansy – TWSBI Eco B
Pansy har også en klar, fiolett (stemorsblomst) farge og en del fine fargevariasjoner. Litt gull-grønt skinn i store felter. Blekket er fra Diamine Flowers-sett og ligner ganske mye på Dark Lilac, men er hakket dusere og mindre intenst i fargen. God og våt flyt, med tørketid på 20-30 sek. på Rhodia-papiret. Tåler vann en anelse bedre enn Dark Lilac, men er ikke vannbestandig.
Herbin Poussière de Lune – Pilot CH 912 FA
Poussière de Lune, som direkte oversatt betyr “månestøv”, er blekket med det mest poetiske (eller pretensiøse) navnet i denne omtalen. Fargen er dus rødfiolett med noen fine fargevariasjoner. Blekkflyten er medium/våt, og tørketiden på mellom 20 og 30 sek. Det er ikke vannfast, men forsvinner heller ikke helt fra arket ved litt søl. Jeg klumset og sølte ut over halvparten av blekket fra flaska før jeg fylte pennen, og Poussière de Lune er sånn sett den verste blekkatastrofen jeg har hatt. Heldigvis var det bare en 10 ml flaske 🙂
Diamine Imperial Purple – Platinum #3776 M
Et mettet og klart, blåfiolett blekk fra Diamines standardserie, som også er det lyseste i denne uhøytidelige testen. Det har noen små fargevariasjoner og en antydning til kobberaktig skinn i våte felter. Det flyter greit i pennen, men virker tørrere enn alle de ovennevnte blekkene. Blekket tørker kjapt – 10-15 sekunder på Rhodia-blokka – og er, blant testens blekk, også det som tåler vann best! Imperial purple var et de første blekkene jeg kjøpte, og det er lenge siden jeg sist brukte det. Et hyggelig gjensyn!
Alle blekkene oppfører seg fint på fyllepennvennlig papir. Ingen av dem fjærer/flyter utover i papiret. Winter Miracle blør nesten gjennom på Tomoe River i særlig våte felter, mens Aubergine og Dark Lilac blør nesten gjennom i Leuchtturm-boka.
På mer porøst papir (eks. Moleskine) blør alle i større eller mindre grad gjennom til baksida – men det virker som Montblancs Lavender Purple og de to nedeste Diamine-blekkene klarte seg best. De samme blekkene – Lavender Purple, Pansy og Imperial Purple – er også de som tilsynelatende flyter minst utover i papiret. Men, det er vanskelig å sammenligne helt rettferdig siden jeg brukte ganske ulike penner.
Jeg hadde det utrolig moro med denne omtalen – finne fram blekk og velge penner, lese om farger, skrible, pønske på format, teste og ta bilder. Nå gjenstår det bare å vaske og tørke noen penner, før jeg skal ut å hente en “liten” pakke med blekk som jeg bestilte hos LilleNotis sist uke. Neste omtale ligger an til å bli noe derfra 🙂
Kilder:
- Holtsmark, Torger: lilla i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 14. mai 2021 fra https://snl.no/lilla
- Holtsmark, Torger: fiolett i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 11. mai 2021 fra https://snl.no/fiolett
Liv Mogstad Strickert er fast skribent på Fyllepenna.no, og skriver blekkomtaler annenhver torsdag.