“En vellykket maskinskriverkonkurranse igår”
Dette er del tre i en serie på seks innlegg hvor jeg gjengir artikler som opprinnelig sto på trykk i Aftenposten om skrivemaskinkonkurransen i 1931. I dagens innlegg får vi et lite innblikk i hva som skjedde på selve konkurransedagen. Artikkelen er fra 7. oktober 1931.
En vellykket maskinskriverkonkurranse igår.
61 deltagere. 9 forskjellige maskintyper
Resultatet vil foreligge omkring 1. november.
“Aftenposten”s og Kontorfunksjonærenes Forenings maskinskriverkonkurranse igår blev i alle deler meget vellykket. Ved anmeldelsesfristens utløp hadde der meldt sig 65 deltagere. Før konkurransen begynte i går hadde imidlertid en meldt pass på grunn av skrivekrampe under treningen, og 4 møtte ikke op, så det blev altså 61 som startet. Ved konkurransen ifjor var deltagerantallet betraktelig høiere; iår hadde en hel del øiensynlig resignert i bevisstheten om at de så allikevel ikke hadde nogen chance. Man må da kunne gå ut fra at det var eliten av maskinskrivere i Oslo som deltok i gårsdagens konkurranse; og såvidt man ved et flyktig overblikk kunde dømme, var tempoet igår noget raskere enn ved forrige konkurranse. Man hadde likeledes inntrykk av at nervøsiteten blandt deltagerne var noget mindre enn før, de virket i det hele temmelig scenevante.
Allerede ved 17-tiden var deltagerne i første parti møtt op, og begynte å klapre løs for å myke op fingrene til den store prøve. Representanter for skrivemaskinfirmaene var likeledes møtt frem for å efterse maskinene og bistå med gode råd. Av forskjellige maskintyper var der anmeldt 21 Underwood, 14 Remington, 13 L. C. Smith, 6 Royal, 4 Woodstock, 2 Continental, 2 A. E. G. Olympia, 1 Corona samt 1 Halda-Norden.
Ved 17.30-tiden ønsket juryens formann, P. M. Jensen, deltagerne velkommen og gjennemgikk konkurransereglene. Så blev opgaven utdelt; den var på tre folioark og var utarbeidet av Paulsen institutt. Opgaven var kanskje en smule vanskeligere en fjorårets, ialfall fantes der endel lengere ord, som enkelte av deltagerne er kommet i skade for å maltraktere endel.
Før skrivningen begynte, fikk deltagerne 5 minutter til gjennemlesning av opgaven. Så går der et fløitesignal, og klapringen begynner for alvor. Små nydelige damefingre beveger sig lynrapt henover tangentene, – det er i det hele næsten utrolig at man kan få fingrene til å løpe så fort, det er en fingergymnastikk uten like. Vi opdager at der er mange måter å skrive på: en hel del bruker “touch”-systemet, ser bare ufravendt på opgaven og verdiger ikke tangentene et blikk, – bare lar fingrene løpe. Efterhvert som tiden går skiftes nye ark i maskinen, enkelte blir ferdig med de tre ark og tar fatt på begynnelsen igjen. For en av damene slår maskinen sig ugrei, det er noget iveien med farvebåndet; hun forsøker å rette på det, tar fatt påny, men må omsider gi op; maskinen nekter plent å være med. Damen ser langt og ulykkelig på sine klaprende kolleger, vi har den største medlidenhet med henne. Efter et kvarters forløp går et langt fløitesignal – tiden er omme. Opgaver og besvarelser merkes med navn og maskintype, legges i konvolutter og innleveres.
Så tar næste parti fatt. Her var det forresten tre av deltagerne som hadde uhell med sine maskiner; på en maskin løsnet således efterhvert alle typene, og det var umulig å få dem festet igjen i farten. Blandt de 31 på dette parti sitter en enslig herre og klaprer i sammenbitt energi.
Forøvrig forløp konkurransen helt efter programmet: det gikk med all ønskelig fart og humør, og arrangementet var i alle deler udmerket. P. M. Jensen, som ledet det hele, har sikkert all mulig grunn til å være fornøiet.
Juryen tok allerede igår aftes fatt på den foreløbige gjennemgåelse av besvarelsene. Den nøiaktige vurdering og point-beregning vil imidlertid kreve lengere tid, og resultatet kan neppe ventes offentliggjort før omkring 1. november. Premieutdelingen vil antagelig finne sted ca. 16. november. Der er opstillet ialt 40 premier, dessuten diplomer til alle som har opnådd netto 4000 anslag.
Les mer om skrivemaskinkonkurransen i 1931 her:
1. “Hvem er den beste maskinskriver?”
2. “Maskinskriverkonkurransen blir knivskarp”