International Ink Library
Visste du at USAs Secret Service har en egen avdeling som etterforsker blekk?
Ved hjelp av avansert kromatografi kan de analysere en skriftprøve, og finne ut hvilke bestanddeler det aktuelle blekket består av. Deretter kan de matche blekket som er brukt med blekk fra den rikholdige blekkbanken sin. På den måten kan de spore blekket i gitte dokumenter for å avsløre forfalskninger, eller kunne si noe om når en tekst ble skrevet.
Hvis noen har fått et trusselbrev, kan for eksempel Secret Service analysere brevet, finne ut hvilket blekk som er brukt, og på den måten kanskje bidra til å finne avsenderen. Hvis det er mistanke om at en signatur er forfalsket kan de undersøke om blekket som er brukt var tilgjengelig den gangen signaturen angivelig ble skrevet. Hvis den for eksempel er skrevet med et blekk som kom på markedet etter at signaturens eier var død, er det unektelig ugler i mosen.
Blekkbanken ble opprettet på slutten av sekstitallet, og har blekk fra helt tilbake til 20-tallet. Det inneholder penner og blekk som Secret Service-agenter har samlet fra hele verden når de har vært ute og reist, i tillegg til at de får prøver fra penn- og blekkprodusenter etter hvert som de lanserer nye produkter.
Les mer om The International Ink Library i denne saken fra Popular Mechanics. Artikkelen er fra 2015, og da den ble skrevet hadde blekkbanken over 11 400 blekk. Dette inkluderer naturligvis mange flere blekktyper enn bare fyllepennblekk, men jeg vil tro de har hatt hendene fulle de siste årene. Med fyllepennens gjenoppstandelse, har også produksjonen av blekk eksplodert, og det har vel aldri vært et så stort utvalg av fyllepennblekk på markedet før som det er nå.
Bildet øverst i dette innlegget er hentet fra Popular Mechanics.