Norsk penneuke – Fyllepenner i Norge i dag
Gratulerer med dagen alle sammen! I dag feirer vi grunnlovsdagen, som også markerer slutten på en spennende uke her på Fyllepenna.no. Været her i Trondheim er ikke så mye å skryte av i dag, og koronaen har satt en stopper for mange av festlighetene vi vanligvis ser på 17. mai, men jeg skal likefullt ut en tur og spille litt tromme. Det blir ikke 17. mai uten det for meg. Men før det tenkte jeg å skrive litt om fyllepennmiljøet i Norge i dag.
Etter at kulepennene kom for alvor på 50- og 60-tallet, var det færre og færre som brukte fyllepenner. På 70- og 80-tallet var fyllepennene nærmest forbeholdt skolebarn, og etter hvert forsvant de også fra læreplanene. Med unntak av en og annen sta fyllepennbruker må man kunne si at dette skriveredskapet var så godt som utdødd her til lands, og det var sannelig ikke lett å finne fyllepenner i norske butikker heller. Men dette begynte å snu for noen år siden.
Fyllepennen har de siste årene vært i fremvekst globalt, og kanskje spesielt i USA. Kanskje er dette en reaksjon på digitaliseringen vi ser i samfunnet, men samtidig skal nok en del digitale løsninger også ha sin del av æren for at fyllepennene har fått en ny renessanse. Sosiale medier gjør det lettere å dele interessene sine, og ikke minst lettere å finne andre i den samme nisjen, selv om man ikke nødvendigvis befinner seg fysisk i nærheten av hverandre. Her i Norge ligger vi som vanlig litt på etterskudd, men også her har det blomstret opp et miljø i løpet av de siste tre-fire årene.
Tudos.no og deres innehaver, Karl Norstein, har betydd mye for dette miljøet. Norstein gjorde tidlig en innsats for å prøve å samle fyllepenninteresserte her i landet, og ikke minst tilby et godt utvalg av fyllepenner og tilbehør gjennom nettbutikken sin. Det var også Karl som opprettet Facebook-gruppen “Pen Addicts Norway” sommeren 2017, som i skrivende stund nærmer seg 700 medlemmer. Denne gruppen har kanskje vært den aller viktigste faktoren for å bygge det miljøet vi etter hvert har fått i Norge, og er et sted hvor hvem som helst kan dele erfaringer, råd og tips, eller spørre om hjelp.
Det arrangeres også pennemøter rundt omkring i landet. I Stavanger har de til og med faste møter, mens andre stedet er det mer sporadisk. For to år siden ble det også arrangert Pelikan Hub i Oslo for første gang. Det første året var vi seks personer som møtte opp, mens i fjor hadde deltakertallet steget til 23.
Tudos er den soleklart største nettbutikken som selger fyllepenner i Norge, og får av den grunn mye oppmerksomhet, ikke minst her på Fyllepenna.no, men vi skal heller ikke glemme de litt mindre aktørene som også selger fyllepenner. Lush Dive og Fru Steens har en del penner og tilbehør. Fru Steens er for eksempel den eneste norske nettbutikken som selger Ferris Wheel Press-produkter, som blant annet inkluderer noen nydelige blekk. Lush Dive på sin side er de eneste i Norge som selger Kyo-No-Oto-blekk, i tillegg til at de har et fantastisk utvalg av notatbøker som jeg er usikker på om noen andre i Norge kan konkurrere med. I tillegg kan man finne fyllepenner hos flere bokhandlere nå til dags, samt på butikker som Norway Designs og Bookbinders Design. Her i Trondheim har Østerlie Kunst og Farge begynt å selge en del Caran d’Ache-penner, oppdaget jeg sist jeg var innom, og luksusbutikken Høyer har et overraskende godt utvalg av Montblanc-penner.
Norskproduserte fyllepenner har vi ikke sett så mye av enda i nyere tid. Det er likevel verdt å nevne Additive Pens i denne sammenhengen. En av de som står bak dette merket, Andrzej Llothar, er bosatt i Norge, skjønt pennene produseres ikke her til lands.
Det er også en del folk med dreiebenker rundt omkring i landet som lager penner. Dette er gjerne såkalte “kit pens”, hvor man kjøper en ferdig grepseksjon med splitt og leder, klips, omformer, og det man trenger av metallringer, og lager selve pennekroppen og hetta selv, gjerne av tre. Brage Rygh er en av de som lager slike penner, og selger dem via Finn.no.
I Arendal har Adrian Stefanescu satt i gang et initiativ for å bli den første penneprodusenten av en viss skala her til lands i nyere tid. Foreløpig er dette også kit pens, men under merkenavnet “Northman” har han et uttalt mål om å tilby håndlagde fyllepenner av tre, og vekke det norske folks interesse for håndskrift igjen. Inspirasjonen kommer fra en rumensk munk som reiste rundt i Norge på starten av 1900-tallet og opplevde norsk natur og kultur. Stefanescu legger usedvanlig mye flid i både pennene og måten de presenteres på. Han er opprinnelig fra Romania selv, og er en mann med en allsidig historie. Han har vært profesjonell fotballspiller, sportsagent, trener, kjøkkensjef, forfatter, og nå pennemaker. Northman er fortsatt i startfasen, men det kan være verdt å følge med på Facebooksiden deres i tiden som kommer. Jeg kommer antakelig også til å skrive mer om dem her på bloggen etter hvert som de kommer ordentlig i gang.
Det er ingen ting som tyder på at interessen for fyllepenner her til lands kommer til å synke med det første. Tvert i mot virker det som at flere og flere åpner øynene for disse skriveredskapene, og forelsker seg i både skriveredskapene og håndskriftkunsten. Fyllepennene var nesten utdødd, men har gjenoppstått fra de døde. Tør vi håpe at de har kommet for å bli denne gangen?
Håper alle får en flott 17. mai, selv om den er litt annerledes i år enn den pleier å være!