Penner ute i verden – Churchill’s Secret Agents
Det er tid for et nytt innlegg med temaet «Penner ute i verden». Denne gangen ser vi på Netflix-serien «Churchill’s Secret Agents«, som er en slags realityserie hvor deltakerne skal gjennomgå samme type opplæring som britiske og allierte kommandosoldater måtte gjennom i Storbritannia under andre verdenskrig, og med samme utstyr som ble brukt under krigen. Under teoridelene av denne opplæringen får deltakerne utdelt en blyant, en fyllepenn og en flaske blekk.
Tanken er god, og selv om jeg tviler på at soldater fikk utdelt fyllepenner i forsvaret (dette var nok heller noe de måtte ha selv), er det ingen tvil om at fyllepennen var det foretrukne skriveredskapet for veldig mange. Det at deltakerne i denne TV-serien skriver med fyllepenn gir med andre ord mening, men la oss se litt nærmere på hvilken penn de faktisk skriver med.
Det ser da vitterlig ut som en Jinhao X450?
Men Jinhao ble ikke etablert før i 1988, og det er uansett lite sannsynlig at Storbritannia importerte fyllepenner fra Kina når de hadde flere pennefabrikker selv. Jeg vet for den saks skyld ikke om det var noen særlig produksjon av fyllepenner i Kina under andre verdenskrig. Kina ble lagt i ruiner av japanske angrep, og industrien i landet lå nesten helt brakk på slutten av krigen.
Blekkflasken ser ut som en moderne Parker Quink-flaske. Det er slett ikke utenkelig at britene brukte Parker-blekk på 40-tallet, spesielt ettersom Parker faktisk hadde en fabrikk i England på dette tidspunktet. Men flaskene så ikke slik ut. De hadde en annen fasong, og toppen var av metall, ikke plast. Parker kom med et flaskedesign som ligner på de moderne flaskene på femtitallet, men også disse hadde metalltopp. Plasttoppen kom senere.
Antakelig er det mer realistisk at de som ble trent som kommandosoldater under krigen kun fikk utdelt blyanter under opplæringen. Her har nok produksjonsteamet hos Netflix tenkt at de skal gjøre det litt ekstra tidsriktig ved å la deltakerne få fyllepenner også, men så har de bommet litt på pennemodellen. Når det er sagt ville det nok ha vært vanskelig for dem å oppdrive et større antall tidsriktige penner som deltakerne kunne få, så vi får vel la det gå denne gangen.
2 thoughts on “Penner ute i verden – Churchill’s Secret Agents”
Flott artikkel Anders. En glede å lese. Du har nok rett i at fyllepennen ikke var det mest praktiske i felten. Den gode gamle blyanten var nok på plass. Jeg vet min morfar brukte blyant i sine notatbøker når han satt i fangenskap i Tyskland under krigen. Jeg mener å ha lest et sted at det til og med var forbud mot mekaniske blyantspissere i England under krigen. Blyanter skulle brukes med omhu og spisses forsiktig med kniv. Min morfar brukte opp blyanter og brukte til og med blyantforlenger for at de skulle vare lengst mulig.
Det var vel rasjonering på det meste under krigen, inkludert blyanter, kan jeg tenke meg.