Søndagssplitten – 10 ting du IKKE bør gjøre med fyllepennen din
Fyllepenner er fantastiske skriveredskaper, og som penneentusiaster vet vi at en god penn kan være et mektig verktøy. Men med stor makt kommer også et stort ansvar. Du må ta vare på pennen din, stelle med den, være snill med den, og til gjengjeld vil den gi deg mange år med skriveglede. Men om du er slem mot den, kan den straffe deg hardt med blekklekkasjer, en skrapete splitt, dårlig blekkflyt og mye mer. Her er ti tips til ting du IKKE bør gjøre med fyllepennen din hvis du ønsker å unngå akkurat det:
1. Riste på den
I motsetning til kulepenner og andre pennetyper, risikerer du å riste ut blekk hvis du rister på fyllepennen din. Da kan du oppleve at blekket spruter ut over bordet du sitter ved, eller hvis hetta er på at det blir liggende noen dråper blekk i den som søler til grepet på fyllepennen, eller renner ut når du åpner den. Så ikke bruk fyllepennen din som maracas, er du snill.
2. Trykke den hardt mot papiret
Hvis du trykker splitten hardt mot papiret, kan du risikere at du bøyer den, og dermed ødelegger den. Så skriv med et lett trykk, det skal ikke så mye til for å få blekket til å flyte når man skriver med fyllepenn, og man kan skrive med et mye lettere trykk enn for eksempel med kulepenn. Og ikke press splitten hardere mot papiret i frustrasjon hvis det ikke kommer noe blekk. Da er det gjerne noe annet som er problemet.
3. Fylle den med blekk som ikke egner seg for fyllepenn
Ikke bruk india-blekk i fyllepennen din, da du! Det er tykkere enn fyllepennblekk, og vil tette igjen både splitten og lederen. Det er også bortimot umulig å vaske ut. De fleste blekkflasker har informasjon enten trykt på flaska, eller i et lite papirvedlegg om hvilke redskaper du kan bruke det i. Hvis du er usikker på om blekket passer for fyllepenn, er det kanskje best å ikke ta noen sjanser, og heller velge et annet blekk.
4. Miste den i gulvet
Fyllepenner tåler ofte litt mindre enn andre penner. Materialet i pennekroppen kan ofte sprekke hvis du utsetter den for støt. Et annet problem er at pennen ofte er tyngst i splitt-enden, så hvis du mister den i gulvet har den en lei tendens til å falle med splitten først, og den kan bli bøyd eller misformet, og i noen tilfeller rett og slett sprekke eller knekke av hvis du slår den i gulvet. Pass på pennen din!
5. Tygge på den
Mange liker å tygge på blyantene eller kulepennene sine, men ikke gjør det med fyllepenner, vær så snill! Den er litt for dyr og fin til det. Av og til er fyllepenner også laget i materialer som man kanskje helst ikke ønsker å få i seg. For ikke å snakke om at fyllepennmaterialer kan oppføre seg annerledes enn støpeplasten og treverket i andre penner og blyanter. Du kan risikere at det rett og slett sprekker opp, og at pennen ikke lenger er tett, og at du får blekklekasjer.
6. La være å vaske den
Hvis du har blekk i en penn, og aldri vasker den, vil den før eller senere gå tett. Blekk som tørker inn i en penn vil ofte også misfarge pennen på innsiden, som er spesielt irriterende hvis man har en gjennomsiktig penn. Gammelt blekk kan også misfarge splitten, og i noen ekstreme tilfeller gjøre at den ruster. Skjønt da skal du la pennen ligge uvasket i mange år.
7. Vaske den i varmt vann
Noen penner tåler varmt vann helt fint, mens andre er laget av materialer som kan misfarges eller misformes i møte med varmt vann. Det er ikke alltid like lett å vite hva som gjelder for akkurat din penn, så det tryggeste er å alltid bruke kaldt vann, eller i hvert fall ikke varmere enn kroppstemperert. I de fleste tilfeller er det heller ikke nødvendig å bruke vaskemidler.
8. Bruke den som trommestikke på pulten
Igjen: ikke utsett fyllepennen din for unødvendige støt. Hvis du trommer med den på pulten, ber du jo om å få sprekker i den, og da risikerer du at pennen blir helt ubrukelig.
9. Stikke deg på splitten
Vær litt forsiktig når du holder på med pennen din, så du ikke stikker deg på splitten. Jeg har opplevd det selv med en gammel penn jeg skulle restaurere. Jeg prøvde å få ut splitten, og plutselig skjøt den fart og ble stående i fingeren min. Splitten har ikke godt av det, fingeren din har ikke godt av det, og jeg kan ikke tenke meg at det er noen fordel å få gammelt inntørket blekk, rust og annen skit og lort inn i blodomløpet heller.
10. La være å bruke den!
Det verste man kan gjøre med en fyllepenn, er å ikke bruke den! Det er noe trist med en fyllepenn som ligger ubrukt i en skuff i år etter år. Fyll den og skriv med den, så ofte du kan! Det fortjener den.
Kommer du på noe mer man ikke bør gjøre med fyllepennen sin? Legg gjerne igjen en kommentar!