Søndagssplitten – 11 flere penner du kanskje eller kanskje ikke har i samlingen din
En pennesamling kan inneholde så mangt, og de ulike pennene har ofte forskjellige roller og funksjoner i samlingen. Jeg gikk gjennom fjorten av de vanligste av disse i et innlegg jeg skrev for et par år siden, men det ble raskt klart at det finnes mange flere der ute! Derfor: her følger elleve penner til som du kanskje eller kanskje ikke har i samlingen din.
1. Gnagsåret
Pennen du ikke blir kvitt, uansett hvor mye du prøver. Du har prøvd å selge den lenge, men finner ingen kjøpere. Det kan være mange grunner til dette. Det kan være en penn som er såpass dyr at det er vanskelig å finne noen som er villig til å betale det du vil ha for den. Det kan også være at den har et litt spesielt utseende, som kanskje ikke så mange liker, eller at den er av et helt ukjent merke. Uansett hva det er: du må nok slite med den en god stund til.
2. Impulskjøpet
Pennen du ikke planla å kjøpe, men som bare ble med hjem. Plutselig lå den i handlekurven, og “woops” så dro du kortet… Dette er gjerne en fullstendig uimotståelig penn, som typisk nok også koster litt mer enn det man burde være komfortabel med å bruke på ting som dette. “Den fulgte etter meg hjem, altså. Jeg lover! Kan jeg få beholde den, værsåsnill?”
Det bringer oss over til:
3. Homewreckeren
Den dyre pennen du ikke fortalte partneren din om, og som de plutselig oppdager at du har. Eventuelt vet de allerede at du har den, bare ikke hvor mye du tok av den felles sparekontoen da du betalte for den. Sånt kan det fort bli ubehagelige samtaler av. Kanskje du skal vurdere å betale med kontanter neste gang, for å unngå digitale spor som andre i husholdningen kan oppdage?
4. Arvepennen
Kanskje pennen i samlingen med størst affeksjonsverdi. Gjennom å skrive med den føler du et bånd med den tidligere eieren, og minnene om vedkommende strømmer tilbake. Kanskje kjenner du på et savn, kanskje finner du også trøst i å skrive med den samme pennen som en av foreldrene, besteforeldrene, eller oldeforeldrene dine brukte.
5. Duplikaten
Pennen du har to eller flere av. Er det flere enn meg som, spesielt i starten av pennehobbyen, hadde en tendens til å kjøpe flere av den samme pennen? Da jeg skulle kjøpe min første Lamy Safari endte jeg opp med å kjøpe to. Min første Noodler’s Konrad var for sikkerhets skyld fire Noodler’s Konrad, og da jeg skulle teste Pilot Metropolitan kjøpte jeg like godt et sett med fem. Så kan man jo forsvare seg med at de har forskjellige farger, eller ulike splitter, men til syvende og sist er det jo den samme pennen. Det er de som har rene duplikater også, akkurat samme penn, i samme farge og med samme splitt. Hvorfor? Fordi at derfor!
6. Herjepennen
Dette er gjerne en billig penn som du ikke er redd for å ødelegge. Det kan være en penn du eksperimenterer med, en penn du ofte har med deg i lomma, ut på tur, en penn som tåler at du mister den i bakken. Eller som du i hvert fall ikke blir veldig lei deg over å miste eller ødelegge. Herjepennen er også perfekt til å låne ut, hvis du har en venn som har lyst til å prøve en fyllepenn.
7. Min kosssteligssste
Dette er den rake motsetningen til herjepennen. Den er så fin/eksklusiv/dyr (stryk det som ikke passer) at du nesten er redd for å bruke den. Du tør i hvert fall ikke å ta den med deg ut av huset, men kan til nød bruke den når du sitter ved pulten hjemme og skriver. Og om noen andre kommer i nærheten av den, oppfører du deg som en overbeskyttende bjørnemor trengt opp i et hjørne.
8. Gjengangeren
Pennen du solgte, og senere kjøpte på nytt. En av de første fyllepennene jeg kjøpte meg var en Pilot Falcon. Den ga jeg senere bort, fordi jeg ikke følte jeg brukte den nok. Etter hvert angret jeg, og kjøpte en ny, som jeg endte opp med å selge igjen etter en stund. Det verste er at jeg nå kjenner at jeg egentlig godt kunne tenkt meg å ha en Falcon i samlingen igjen. Fram og tilbake er like langt…
9. Skavanken
Pennen som har en del skader, men ingen av dem er så alvorlige at du ikke kan bruke den. Det som skiller den fra herjepennen er at mens herjepennen typisk er en billig penn du ikke er redd for å ødelegge, er skavanken en penn du kanskje i utgangspunktet var redd for, men som ble ødelagt på grunn av et uhell. Resultatet er at du fortsatt bruker den, men er enda mer redd for å ødelegge den enn før, fordi skadene har gjort den mer skrøpelig.
10. Sistevalget
Pennen du fyller ganske ofte, og har med deg rundt omkring. Du tror du bruker den mye, men hver gang du skal ha en penn, ender du opp med å velge en av de andre pennene i mappa/penalet ditt. Når du tenker deg om, bruker du egentlig nesten aldri denne pennen. Den bare er med, som et vedheng, for å holde de andre pennene dine med selskap, og kanskje for å rettferdiggjøre overfor deg selv hvorfor du kjøpte den. Dette er penneversjonen av ungen som alltid blir valgt sist når man skal dele inn lag på fotballbanen: en del av gjengen, og alltid med, men du foretrekker de andre.
11. Stealth-pennen
Pennen du vet du har ett eller annet sted, bare ikke hvor. Uansett hvor mye du leter, klarer du rett og slett ikke å finne den. Har du sjekka under alt rotet på skrivebordet, eller mellom sofaputene? Før eller senere vil du anse den som tapt, og gå til innkjøp av en ny. Og det er rett etter at den nye har kommet i hus du vil finne igjen denne pennen.
Hvor mange av disse har du i din samling?
Les også:
Søndagssplitten – 14 typer penner du kanskje eller kanskje ikke har i samlingen din
10 typer fyllepennannonser på Finn.no
Søndagssplitten – De 15 typene blekkbrukere
Søndagssplitten – 10 tegn på at du er en pennesnobb
Søndagssplitten – De ti typene av penneentusiaster