Søndagssplitten – Delta Indigenous People
Dette blogginnlegget ble opprinnelig publisert 21. oktober 2018 på Blekkflekken, men legges nå ut på nytt i revidert utgave her på Fyllepenna.no, til glede for nye lesere.
Mellom 2003 og 2015 kom Delta med serien «Indigenous People», som var limited edition-penner hvor farger og design hentet inspirasjon fra forskjellige urfolk. Indigenous people-pennene kjennetegnes ved sine særdeles unike, og ofte fargesprakende design. I mine øyne er de blant de mest spennende limited edition-seriene som har kommet på fyllepennmarkedet.
Til å begynne med kom de fleste av modellene ut i fire versjoner med stigende pris: Limited Edition rollerball/kulepenn, Limited Edition fyllepenn med sølvtrim, Special Limited Edition fyllepenn med trim i gullforgylt sølv, og Celebration, som gjerne var i litt andre farger, med gulltrim, og i mange færre eksemplarer enn de andre variantene. SLE og Celebration-pennene har i de fleste tilfellene hendelfylling, mens LE-fyllepenna bruker patron/omformer.
Det er vanskelig å finne god informasjon og gode bilder av disse pennene, spesielt Celebration-versjonene, men jeg prøver likevel å ta en kortfattet gjennomgang av hele serien. Alle bildene er hentet fra yafa.com (Yafa eide Delta de siste årene før de gikk konkurs). Klikk på lenkene i overskriftene for å komme til sider med mer informasjon om hver enkelt penn.
Maasai (2003)
Maasai var den første Indigenous People-pennen som kom. Jeg klarer ikke å finne så mye info om bakgrunnen for de forskjellige detaljene på pennen, men klipsen skal være modellert etter en typisk Maasai vandrestokk, og de fargede båndene som går rundt pennekroppen er nok inspirert av fargene i klesdraktene deres. Rollerball- og de to fyllepenn-versjonene kom i 1880 eksemplarer hver, mens Celebration-versjonen kom i 80 eksemplarer. Jeg vil tro at 1880 er en referanse til årstallet hvor britene ved et uhell innførte kvegpest blant Maasaienes buskap, hvilket førte til at rundt 80% av kyrne døde. På samme tid ble også mange av Maasaiene flyttet inn i reservater.
På bildene kan det se ut som at den billigste fyllepennvarianten er i en annen farge, men jeg mistenker at dette bare skyldes at den er fotografert under andre lysforhold.
Native Americans (2003)
Native Americans-modellene kom i 1492 eksemplarer hver (årstallet da Columbus kom til Amerika), og Celebration-pennen kom i 92 eksemplarer. Jeg har dessverre ikke funnet noe bilde av Celebration-versjonen, men mye tyder på at den er ganske lik Special Limited Edition-versjonen, bare med trim av rent gull, i stedet for gullforgylt sølv. Klipsen er formet som en fjær, inspirert av hodepynten til de amerikanske urfolkene, og pennene er laget av akryl-resin i farger som skal minne om kunsthåndtverket deres.
Inuit (2003)
Inuit-pennene kom i 1576 eksemplarer, og Celebration-versjonen i 76. Tallet markerer årstallet da Sir Martin Frobisher oppdaget inuitene under sin leting etter Nordvest-passasjen. Klipsen her er formet som en harpun, og pennen er laget av hvit akryl-resin med tradisjonelle inuittiske motiver og farger. Pennene som er avbildet er rollerball- og LE-fyllepenn-versjonene. SLE og Celebration kom med trim i henholdsvis gullforgylt sølv eller rent gull, og hadde hendelfylling, men var ellers like de rimeligere utgavene.
Cossacks (2004)
Cossacks kom i 1569 eksemplarer, etter årstallet da de under polsk styre ble etablert som en egen hær som skulle beskytte hjemlandet sitt fra tartarene. Celebration-pennen kom i 69 eksemplarer. Klipsen er inspirert av de spesielle sverdene kosakkene hadde. Hetta har et litt annet design og farge på SLE og Celebration-versjonene. Celebration har dessuten innsatt diamanter nedover klipsen.
Maori (2004)
Disse pennene er inspirert av urinnvånerne på New Zealand, og kom i 1642 eksemplarer, etter årstallet da europeerne først kom dit. Celebration kom i 42 eksemplarer, og hadde diamanter både på senterbåndet og klipsen. Klipsen er modellert etter en putorino, som er et maorisk musikkinstrument som kan minne litt om en fløyte.
Tuareg (2004)
Tuaregene i Sahara blir ofte kalt «det blå folket», for de indigoblå tekstilene de bruker. Pennene er derfor, naturlig nok, i blå akryl-resin (også her ser det ut på bildet som at det er fargeforskjell mellom pennene, men jeg tror det først og fremst skyldes lysforholdene under fotograferingen). Pennene kom i 1830 eksemplarer. Jeg er usikker på hva dette er en referanse til, men det kan være Frankrikes invasjon av Algerie i 1830. Celebration kom i 21 eksemplarer, og her har jeg ikke klart å finne ut hva det kan være en referanse til. Klipsen er formet som et tradisjonelt sverd, med diamanter på Celebration-pennen.
Ainu (2005)
Inspirert av ainuene fra den japanske øya Hokkaido, kom disse pennene i 1643 eksemplarer (43 eksemplarer av Celebration-modellen). 1643 var årstallet da den nederlandske seileren Maerten Vries først oppdaget dette folkeslaget. Klipsen er formet som en nipopo-dukke, en liten tredukke som skulle bringe lykke, eller til og med oppfylle ønsker.
Indios (2006)
Mens de andre pennene i Indigenous People-serien er inspirert av spesifikke folkeslag, er Indios (indianere) en samlebetegnelse som brukes om urfolkene i Amazonas i Brasil. Det er en betegnelse som henger igjen etter at portugiserne oppdaget dem rundt 1500. Pennene kommer da også i 1500 eksemplarer. Celebration kommer i 40 eksemplarer, men jeg vet ikke hva dette er en referanse til.
Det som er litt spesielt med akkurat Indios er at de ulike versjonene kommer i forskjellige farger. Kanskje er dette for å gjenspeile at det faktisk dreier seg om flere folkeslag. Rollerball/LE-fyllepenn kommer i svart og med brun seksjon, topp- og endeskrue, SLE kommer i brunt, med svart seksjon, topp- og endeskrue. Også har vi Celebration, da. Jøye meg, for en fin farge! Den har en spesiell type grønnfarge som er vanlig i Amazonas, med brun seksjon, topp- og endeskrue. Øverst på hetta finner man en medaljong med en papegøye inngravert.
Sami (2008)
Denne utgaven er inspirert av de skandinaviske samene, som er regnet som de eneste gjenlevende urinnvånerne i hele Europa. Det var først i 1963 at Stortinget vedtok en policy hvor det ble lagt til rette for å bevare samisk språk og kultur. Dette årstallet er gjenspeilet i antallet eksemplarer av denne pennen (Celebration kom i 63 eksemplarer, og SLE i 963). Celebration er ikke avbildet her, men er nok ganske lik SLE-pennen, bare med gulltrim i stedet for forgylt sølv. Klipsen er en åpenbar referanse til sameflagget, og fargene på pennen og graveringene på båndet henter inspirasjon fra de samiske folkedraktene.
Adivasi (2009)
Adivasi er en samlebetegnelse for urfolk på fastlandet i Sør-Asia (primært India). Ordet er satt sammen av to sanskrit-ord: adi (original) og vasi (innbygger). Pennene kom i 1857 eksemplarer (Celebration i 57, og SLE i 857). Dette er trolig en referanse til det indiske opprøret mot britiske styresmakter i 1857. Klipsen er formet som en sarangi, som er et indisk strengeinstrument, og de forskjellige båndene på pennen har motiver inspirert av tradisjonelle indiske drakter.
Mapuche (2010)
Mapuchefolket holdt til i det som i dag er Chile og Argentina, og var spredt utover store områder ned mot sydspissen i Sør-Amerika. Pennene kom i 1541 eksemplarer (SLE i 541), etter årstallet da Spanjolene først kom til kontinentet. Så vidt jeg har klart å finne ut kom det ikke noen Celebration-versjon av denne modellen. Akryl-resinet i pennekroppene skal symbolisere steinformasjoner som er vanlige i Sør-Amerika, og fargene i båndene er hentet fra det offisielle Mapuche-flagget. Klipsen er inspirert av chemamull-totemer – høye trestatuer som var vanlige symboler for de ulike stammene.
Maya (2011)
Denne pennen er inspirert av maya-folket i Mellom-Amerika. Dette folkeslaget var langt forut for sin tid innen felt som matematikk og astronomi, de hadde enorme byer og egne skriftspråk. Maya-krigere malte seg ofte i blått og rødt, og dette gjenspeiles i fargene på pennen. Senterbåndet har motiver fra mayisk keramikk, og klipsen er formet som en chililihtli-fløyte.
Jeg er litt usikker på hvor mange eksemplarer som ble laget av denne, men det ser ut til at det kom 800 av hver av de tre versjonene. Heller ikke denne hadde en Celebration-variant.
Hawaii (2012)
Disse pennene er inspirert av Kanaka Maoli-folket på Hawaii. De kom i 1898 eksemplarer (SLE i 898, Celebration i 100), etter årstallet da Hawaii ble annektert av USA. Pennene er laget av en spesiell resin i farger som er vanlige på Hawaii. Øverst på hetta finner man en ring med lei-blomsten inngravert, og klipsen skal forestille masken til en Kanaka-kriger. Endeskruen er utformet som en tradisjonell tromme.
Den observante leser legger kanskje merke til at materialet her er det samme som på de nyere Hawaii-pennene fra Leonardo. Leonardo drives av folk som jobbet hos Delta før de gikk konkurs.
Bribri (2014)
Bribri er et folk som lever på Costa Rica, og som fikk rettighetene til å fortsette å leve der i 1977. Dette gjenspeiles i antallet penner, som er begrenset til 977 eksemplarer av hver variant. Denne modellen kom i rollerball, kulepenn, og patron/omformer-fyllepenn. I tillegg kom det to fyllepennversjoner med stempelfylling, med henholdsvis rhodium- eller gulltrim. Klipsen skal forestille en frosk på en grein (det er over 100 forskjellige froskearter i områdene hvor bribriene lever.
Papuasi (2015)
Den siste pennen i Indigenous People-serien var inspirert av Asaro-leirmenn, som holder til på Papua New Guinea, og kom i 975 eksemplarer (i tillegg til en Celebration-variant i 34 eksemplarer). 975 er en referanse til 1975, som var året da Papua New Guinea løsrev seg fra Australia. Fargene på pennen skal symbolisere den mørke huden til folket den portretterer, stripet i hvit leire, som de er kjent for å dekke seg med. Klipsen er formet som bambus, som vokser vilt på Papua New Guinea, og på hettebåndet kan man se horn og masker som også er en del av de tradisjonelle kostymene.
Hvilken av Indigenous People-pennene er din favoritt?
En kommentar til “Søndagssplitten – Delta Indigenous People”