Søndagssplitten – Fyllepenn fra Søstrene Grene
Jeg har alltid likt Søstrene Grene. Ikke fordi de har varer av så innmari god kvalitet, nødvendigvis, men fordi man får kjøpt produkter med kult design til en rimelig penge. Jeg ble derfor litt skuffet da jeg fant disse fyllepennene i hyllene deres i fjor høst. Pennene er nemlig åpenbare kopier av Kaweco Sport.
Det har fått meg til å innse at trolig mange av de andre varene hos Søstrene Grene også er billige etterapinger av diverse merkevarer. Kanskje har jeg vært naiv som ikke har skjønt det før nå? Denne lille pennen har uansett fått meg til å tenke meg om en ekstra gang før jeg handler hos dem igjen. Det handler ikke bare om designstjeling, men også det faktum at et av de få punktene som skiller denne pennen fra Kaweco sin, er en så grov designfeil at man må begynne å lure på om de som har laget den i det hele tatt hadde noen erfaring med fyllepenner fra før.
Det er nemlig et digert hull i toppen av hetta. Man ser rett inn til splitten, og uten en tett hette tørker splitten også rekordraskt! Rett etter fylling skrev den helt ok, men tre timer senere måtte jeg sitte ganske lenge og jobbe med den før jeg klarte å få den i gang. Åtte timer etter fylling var den helt umulig å få liv i. Hva er poenget med en fyllepenn som tørker ut etter bare noen få timer? I praksis kan den bare brukes som en dyppepenn.
Det som er mest irriterende med det er at det ville vært så utrolig enkelt å endre designet til noe som faktisk fungerte i praksis, uten at pennen ble styggere. Tvert imot vil jeg vel heller si at dette hullet er ganske stygt, og det ser mest ut som at det er noe som har falt av pennen på ett eller annet tidspunkt, at det er noe som mangler på toppen av hetta. Men alle pennene jeg så i butikken hadde det samme hullet, så det er nok gjort med overlegg.
De kan ikke ha testet produktet sitt i nevneverdig grad, eller i det hele tatt ha noen som helst peiling på hvordan en fyllepenn fungerer. Jeg skjønner det bare ikke! Dette er en designmessig skivebom, som gjør at produktet er umulig å bruke slik det er tenkt. Det er noe av det mest idiotiske jeg har vært borti. Det er som om man skulle solgt en kaffekopp med et hull i bunnen.
«Med kjærlig hilsen Anna og Clara», skriver Anna sirlig for å avslutte et langt brev til en nær venn. Hun setter på korken på fyllepennen og legger den tilbake i pennalet.
– Fra produktsiden til denne pennen hos sostrenegrene.com
Hvorfor setter Anna på hetta? Det er ikke noen vits i, for den har ingen praktisk funksjon! Eller kanskje hun mener en faktisk kork? Hadde man hatt en liten kork man kunne dyttet inn i det forbannede hullet kunne det muligens ha hjulpet på problemet.
Agh! Jeg blir bare irritert. Dette er så utrolig tullete.
Jeg kjøpte tre av disse pennene, og på den andre jeg fylte satte jeg på en tapebit på toppen av hetta, for å gjøre den tett. En uke etterpå skriver pennen fortsatt like godt som da den var nyfylt. Dette er med andre ord en enkel måte å fikse problemet på, men for det første ser det jo ikke så veldig pent ut, og for det andre burde det definitivt ikke være nødvendig å måtte modifisere pennen selv for å få den til å oppfylle de absolutte minimumskravene til en fyllepenn.
Uansett…
Et kult element med disse pennene, som også er annerledes enn på Kaweco sine penner, er de gjennomsiktige grepseksjonene og blekklederne. Med dem kan man se hvilken vei blekket tar ned til spissen, og dette er spesielt fascinerende når man putter inn en patron i en ren penn. Man kan se hvordan blekket sakte men sikkert beveger seg ned mot splitten, og det er ganske artig:
Skrivemessig er ikke denne pennen så aller verst. Nå skal det sies at forventningene mine var veldig lave, i hvert fall etter at jeg så hvordan hetta var konstruert, men i det lille tidsvinduet man har fram til den tørker ut, skriver den faktisk helt greit. Alle pennene kommer med EF-splitter (ekstra tynne), og det er litt skraping der, men ikke så mye at det er spesielt sjenerende. Skraping kan man jo også polere bort relativt lett hvis man ønsker det. Alle de tre pennene jeg kjøpte skriver bortimot helt likt, så det tyder også på at de er ganske konsekvente. Det som overrasket meg positivt var at de også faktisk legger igjen en solid og fin strek kun under sin egen vekt. Og med sine elleve gram (sju uten hetta), er ikke disse pennene noen tungvektere heller, akkurat.
Det følger med en patron med sort blekk når man kjøper pennen. Jeg har ikke prøvd å sette inn en omformer i den, men vil anta at de fleste omformere er for lange til å få plass. Det kan hende en Kaweco-omformer vil fungere, men jeg har ikke hatt mulighet til å teste det.
Dette er antakelig den billigste fyllepennen man får kjøpt i norske butikker akkurat nå. Den koster kr. 36,40, og kan altså kun kjøpes hos Søstrene Grene. Prisen gjør den til en perfekt “herje-penn”, som man kan leke og eksperimentere med uten å være redd for å ødelegge. Og hvis det er det som er formålet ditt, sier jeg bare “kjør på”.
Hvis du derimot er ute etter en god fyllepenn, og liker dette designet, vil jeg heller anbefale en Kaweco Sport. Den er lett å finne, også i Norge, du får den i haugevis av forskjellige farger, den har mye bedre kvalitet, og en tett hette slik at den ikke tørker inn. Og til rundt kr. 270,- er heller ikke den en spesielt dyr fyllepenn, selv om den naturligvis koster en del mer enn Søstrene Grene sine penner. Likevel, ved å kjøpe en Kaweco Sport støtter du de som har det originale designet, og ikke de som kopierer uten å kredittere, i stedet for å lage noe eget. Det er verdt noen kroner ekstra, i mine øyne.
Les også:
Ukas omtale – Kaweco Classic Sport
Ukas omtale – Kalligrafisett fra Flying Tiger