Søndagssplitten – Guide til fyllepennvask
Dette innlegget ble opprinnelig publisert på Blekkflekken 16. september 2018, men publiseres nå her, med noen revisjoner, forhåpentligvis til glede for både nye og gamle lesere. Pennevask er noe alle som har fyllepenner må gjøre en gang i blant, men jeg har ikke skrevet så mye om det på denne bloggen enda. Dette innlegget viser hvordan jeg vasker pennene mine. Dette er ikke en fasit, og det finnes mange måter å gjøre det på, men dette er metoder som fungerer godt for meg.
Utstyr
Jeg bruker følgende utstyr når jeg vasker fyllepenner:
To glass vann
Tannbørste
Sprøyte
Ballongsprøyte
Piperenser
Jeg har ikke bruk for alt hver gang jeg vasker penner, men pleier alltid å ha de for hånden.
Jeg bruker vanligvis ikke vaskemiddel. I de aller fleste tilfellene er det mer enn nok med kaldt vann. Når jeg vasker gamle penner før restaurering legger jeg dem ofte i bløt i zalo-vann i noen timer først, men til normal vask er det ikke nødvendig. Enkelte materialer, blant annet hardgummi, kan ta skade av bløtlegging, så vær obs på dette, og gjør litt research på forhånd hvis du er usikker.
Hvorfor to glass? Vel, det største glasset har alltid rent vann. Jeg bruker det stort sett til å fylle sprøytene med. I det lille glasset pleier jeg å legge omformere, splitter, ledere o.l. hvis de trenger å bløtes opp litt før jeg fjerner vanskelige flekker. Jeg bruker også det lille glasset når jeg fyller vann rett i en penn, ettersom det ofte kommer en del blekk i glasset også når man dypper pennen i det.
Jeg bruker tannbørsten på flekker som ikke går bort under rennende vann. Den er også god å ha for å vaske ledere og av og til gjenger hvor det har satt seg blekk.
Sprøyta er nok det redskapet jeg bruker aller mest når jeg vasker penner. Med den tynne sprøytespissen kommer den til nær sagt hvor som helst.
Ballongsprøyta er et perfekt redskap for å vaske penner med omformer/patron. Det er bare å fylle den med vann, tre grepseksjonen nedpå, og klemme.
Piperensere er alltid gode å ha for å komme til på steder hvor tannbørsten blir for stor.
Penner med omformere/patron
Dette er vel de vanligste pennene, og ofte de som er lettest å vaske. Pennekroppen trenger stort sett ikke å vaskes i det hele tatt, men jeg pleier å skylle gjennom hetta, i tilfelle det har lagt seg blekk i den.
Seksjonen med splitt og leder grovskylles først under rennende vann. Deretter kan den vaskes ved hjelp av ballongsprøyta. Fyll sprøyta med vann, tre seksjonen ned på tuppen av sprøyta, og klem! Hold fast i penneseksjonen så den ikke spretter av sprøyta. På denne måten presser man vann gjennom lederen. Dette blir av mange sett på som den beste måten å vaske slike penner, og hvis den har vært fylt med et forholdsvis snilt blekk, og ikke har ligget inntørket i flere uker, fungerer ballongsprøyta helt utmerket. Men på penner som har vært fylt veldig lenge uten en vask, eller har hatt et litt uregjerlig blekk i seg, kan ballongsprøyta slite litt med å få det helt rent, spesielt mellom splitten og blekklederen.
Her kommer den vanlige sprøyta inn i bildet.
Se litt på seksjonen. På veldig mange penner vil det være et hull i lederen helt inntil seksjonen. Det er dette hullet blekket suges opp gjennom når du fyller pennen, og det er her luft kommer inn for å erstatte blekket som brukes når du skriver. Dette hullet er også (vanligvis) akkurat stort nok til å dytte inn en sprøytespiss. Jeg pleier alltid å starte med å skylle vann gjennom dette hullet med sprøyta, til vannet som kommer ut i andre enden er rent. Deretter bruker jeg sprøyta til å skylle vann inn gjennom luftehullet på selve splitten (hvis den har et slikt hull), og til slutt pleier jeg å sprøyte litt vann inn bak skuldrene på splitten, mellom splitt og leder. Dette pleier å gi en ganske bra vask.
Likevel, av og til blir det ikke helt rent uansett hva man gjør, med mindre man drar ut splitten og lederen. Dette gjøres på eget ansvar, og i mange tilfeller fraskriver man seg garantien på pennen hvis man har gjort det. Det kan med andre ord være lurt å gjøre litt research om den aktuelle pennemodellen før man bare begynner å røske og rive i splitten og lederen. På mange modeller kan man skru ut splitthuset, men splitten og lederen sitter fortsatt sammen. På de aller fleste penner kan man uansett dra splitt og leder rett ut. Vær veldig forsiktig så du ikke ødelegger rillene på lederen når du gjør dette. Pass også på at du drar rett ut, og ikke bøyer den. Det er ikke gøy å knekke lederen… Det kan være lurt å bruke en liten gummibit eller ha på en gummihanske for å få bedre grep.
Når man får separert splitt og leder er det mye lettere å få vasket de ordentlig. I utgangspunktet er det ikke nødvendig, og skulle det sitte igjen litt blekkrester i pennen gjør det vanligvis ikke så mye, men hvis man vil rengjøre penna ordentlig kan det av og til være lurt å demontere helt.
Omformeren pleier jeg også å vaske med sprøyta. Fyll sprøyta med vann, stikk spissen inn i omformeren og tøm hele sprøyta. Bruk gjerne litt trykk for å få bort flekker som har satt seg litt. Normalt vil det holde å gjøre dette et par ganger, men i noen tilfeller må man bruke litt mer vann. I verste fall kan man bruke en piperenser for å vaske inni omformeren.
Stempelfyllere
Stempelfyllepenner er litt vanskeligere å vaske, rett og slett fordi man ofte ikke får demontert dem i like stor grad som omformer-penner. Det er vanligvis ikke noe problem å ta ut splitten/lederen på slike penner, og får man gjort det er saken straks mye lettere. Da er det bare å bruke sprøyta og eventuelt piperenseren igjen, og akkurat samme metode som på omformere.
Splitten og lederen vaskes på samme måte som beskrevet over. Hvis pennen ikke har et hull i lederen må man lete litt etter andre steder hvor man kan sprøyte inn vann. På Pelikan sine penner er det for eksempel et lite hull bakerst på splitthuset som leder blekk ut til splitten. Der kan man stikke inn sprøyta og pumpe gjennom vann.
Hva om man ikke kan demontere i det hele tatt?
Enkelte penner bør man ikke demontere på egen hånd, og i noen tilfeller er man kanskje ikke villig til å gjøre det heller, på grunn av garantien. På noen penner (Montblanc, Visconti) trenger man av og til spesialverktøy for å få gjort noe som helst, og mange vintagepenner bør man være veldig forsiktig med fordi materialene kan ha lettere for å sprekke, eller i noen tilfeller sitter splitten og lederen så godt fast at man rett og slett ikke klarer å få dem ut. Sistnevnte er alltid en utfordring når man skal restaurere pennen, og er avhengig av å plukke den fra hverandre, men til vanlig vask er det ikke nødvendig å ta denne risikoen.
På gamle penner er det ofte ikke noen hull man kan sprøyte inn vann heller, og i disse tilfellene er det ikke noen snarvei til å vaske dem. Man må rett og slett bruke fyllemekanikken i pennen til å fylle den med vann, riste litt på den, og tømme den. Igjen og igjen, til vannet som kommer ut er rent. Bruk eventuelt sprøyta og tannbørsten for å få vasket så godt som mulig rundt splitten og lederen. Hvis du tar ut splitten og lederen på en penn med blekksekk av gummi eller silikon inni kan du godt bruke sprøyte og piperenser, men vær veldig forsiktig så du ikke skader blekksekken.
Penner som ikke kan demonteres, eller hvor jeg kun har tatt ut splitten og lederen, pleier jeg å sette til tørk i en kopp slik at vannet kan renne ut av dem. Det er lurt å legge en tøyfille i bunnen av koppen for å beskytte splittene.
Andre metoder
Enkelte bruker en ultralydvasker for å vaske pennene sine. Jeg har en ultralydvasker selv også, og bruker den med zalovann når jeg vasker gamle penner som skal restaureres, ettersom den er god til å få løst opp gammelt blekk og annet smuss. Men hvis man bare skal skylle ut blekk slik at man kan fylle pennen på nytt er det ikke nødvendig med ultralyd.
Det finnes også egne rensemidler som er laget spesielt for å vaske splitter. Diamine har for eksempel en som er ganske bra. Da legger man splitten i bløtt i rensevæska en stund, og skyller den godt etterpå, eventuelt ved hjelp av tannbørsten.
Hvor ofte bør man vaske?
Mange er nok usikre på hvor ofte de trenger å vaske pennene sine, og det kan variere fra penn til penn. Hvis pennen skriver uten problemer, er det ikke nødvendig å vaske den. Noen penner holder seg i månedsvis uten å tørke inn, mens andre begynner å slite med blekkflyten etter bare et par uker. Det kan være lurt å vaske, eller i hvert fall skylle gjennom noe vann hver gang man skal fylle pennen med nytt blekk. Hvis man i tillegg skal bytte blekkfarge bør man vaske den litt mer grundig. Det samme gjelder også hvis man ikke skal bruke pennen på en stund. Hvis man vasker den godt før man legger den bort sparer man seg en del arbeid (og frustrasjon) den dagen man skal bruke pennen igjen.
Dette innlegget kan kanskje gi et inntrykk av at pennevasking er en veldig møysommelig prosess som tar mye tid, men det trenger ikke ta mer enn et par minutter, som Aleksander og jeg viser i denne videoen:
4 thoughts on “Søndagssplitten – Guide til fyllepennvask”
Hei. Jeg er nybegynner og lurer litt på vasking ved bruk av vannfast blekk. Jeg har pennen med på turer i fjellet i allslags vær og noterer mye. Kan dette bli et problem? Fyllepennen gir jo så mye skriveglede!
Hilsen stig
Hei Stig, og takk for kommentar!
Vannfaste blekk som er laget for fyllepenner vil stort sett ikke skape problemer, men det kan kanskje være lurt å skylle/vaske pennen litt oftere, og ikke la blekket tørke ut i pennen. Hvis man bruker blekk som er vanskelig å skylle ut kun med vann, kan man få kjøpt egne skyllemidler for fyllepenner, for eksempel denne: https://www.tudos.no/produkt/diamine-nib-cleaner-fluid-30ml-rensevaeske/, som kan hjelpe til å rense pennen på en trygg måte.
Takk for svaret!
Skyllemiddel vil bli bestillt.
Hilsen stig