Søndagssplitten – Toll og moms og sånt
Som penneentusiaster sliter vi ofte med å finne pennene og blekkene vi ønsker oss i norske butikker. Dermed må vi av og til bestille fra utlandet hvis vi skal ha de tingene vi har lyst på, men det øyeblikket man bestiller fra utlandet må man plutselig forholde seg til en jungel av toll, moms, utleggsgebyrer og andre avgifter. Det er ikke alltid så lett å vite hva som lønner seg. Jeg har prøvd å nøste litt opp i regler og priser her, og håper denne artikkelen kan være til hjelp for de som av og til er usikre på hvor det lønner seg best å bestille fra.
Penner, papir, blekk og annet skriveutstyr er tollfritt, så for vår del er det kun moms (mva.) vi trenger å ta hensyn til. Momsen er på 25% av pakkens verdi (inkludert fraktprisen). Når man får kvitteringer eller fakturaer fra fraktbyråene vil det ofte likevel være et gebyr for “fortolling”. Dette er fordi fraktfirmaet skal ha betalt for saksbehandling i forbindelse med innførsel til Norge, og ikke minst utlegg for moms. Dette utleggsgebyret varierer fra firma til firma:
– Posten tar 158 kr. for pakker med verdi på 350-3.000 kr, og 341 kr. for pakker med verdi over kr. 3.000,-.
– FedEx tar 2,5% av momsutlegget (minimum kr. 100,-).
– UPS tar 3,5% av momsutlegget, (minimum kr. 165).
– DHL tar et minimumsbeløp på kr. 197,-, men øker gebyret etter verdien på pakken. Se egen tabell.
Man kan også fortolle varer selv, og dermed slippe unna utleggsgebyret. Det er en del ekstra styr med dette, og i mange tilfeller vil uansett fraktselskapet ta seg betalt for å lagre pakken under fortollingen. Det er med andre ord ikke så veldig mye å spare på å gjøre det selv. Mer info om å fortolle selv finnes på Tollvesenets nettsider.
De aller fleste nettbutikker trekker fra sitt eget lands moms når de selger til andre land, men det er lurt å sjekke dette med den aktuelle butikken hvis du er usikker. I amerikanske nettbutikker står det ikke noe om moms, men det er fordi de aldri har inkludert momsen i den oppgitte prisen til å begynne med. I USA legges momsen på etterpå. Hvis du bestiller til et annet land betaler du kun prisen som står i butikken, mens hvis du bestiller til en amerikansk adresse vil de legge på momsen.
For å kanskje forklare ting litt lettere, og ikke minst vise hvilke konsekvenser de forskjellige avgiftene kan få når man bestiller på nett, har jeg laget tre eksempler med populære fyllepennmodeller. I hvert eksempel har jeg sjekket totalprisene på den samme pennen fra henholdsvis Tudos (Norge), Cult Pens (Storbritannia) og Goulet Pens (USA).
Eksempel 1: Visconti Homo Sapiens Bronze Age
Tudos
Her koster Bronze Age kr. 7.990,- (i skrivende stund er den på salg, men vi regner med ordinær pris). Tudos har gratis frakt på bestillinger over kr. 500.
Totalpris: kr. 7.990,-.
Cult Pens
Cult Pens tar £496 for denne penna, men trekker fra britisk moms, slik at prisen reduseres til £413,33. I norske kroner tilsvarer det kr. 5.511,-. De har gratis frakt med DHL Economy på varer i denne prisklassen. Her må man betale 25% i moms (kr. 1377,50), og et utleggsgebyr til DHL på kr. 434,-.
Totalpris: kr. 7.322,-.
Goulet Pens
Hos Goulet Pens koster Bronze Age $620, og billigste frakt er med U.S. Postal Service, som koster $45. Samlet beløp i norske kroner blir dermed kr. 5.719. I tillegg må man betale kr. 1.430,- i moms, og et utleggsgebyr til Posten på kr. 341,-.
Totalpris: kr. 7.490,-
Konklusjon eksempel 1
I dette tilfellet vil man spare noen hundrelapper på å bestille fra utlandet (med mindre man benytter anledningen nå når Tudos har denne penna på salg), men på dette prisnivået har man vel kanskje også råd til å betale noen få hundrelapper ekstra for å støtte en norsk butikk?
Eksempel 2: Lamy 2000 Makrolon
Tudos
Hos Tudos koster denne penna kr. 1.595,-, og som i forrige eksempel er det fri frakt.
Totalpris: kr. 1.595,-
Cult Pens
Cult Pens tar £109,58 for Lamy 2000 (etter å ha trukket fra britisk moms). De tilbyr dessuten fri frakt med sporing via Royal Mail. Prisen for penna tilsvarer kr. 1.217,-. I tillegg kommer moms på kr. 304,- og Postens utleggsgebyr på kr. 158,-.
Totalpris: kr. 1.679,-.
Goulet Pens
Goulet tar $167,20 for denne penna. Billigste fraktmulighet er med USPS til $18, men dette er med begrensede muligheter til sporing av pakken. Selv vil jeg gjerne ha sporing når jeg kjøper såpass dyre penner, og da er billigste alternativ FedEx Economy til $42. For ordens skyld regner vi ut totalpriser for begge fraktalternativene:
– Penn + USPS: kr. 1.593,-
– Penn + FedEx: kr. 1.799,-
Moms blir dermed beregnet til henholdsvis kr. 398,- eller kr. 450,- alt etter hvilket fraktalternativ man har valgt. Posten tar et utleggsgebyr på kr. 158,-, og FedEx et gebyr på kr. 100,- (2,5% av kr. 450,- er 11,25, og dermed er det minimumsbeløpet som gjelder her).
Totalpriser: USPS-frakt kr. 2.149,- / FedEx-frakt kr. 2.407,-
Konklusjon eksempel 2
Tudos kommer best ut her, en liten hundrelapp billigere enn Cult Pens, og godt over 500 kr. billigere enn med det rimeligste frakalternativet fra Goulet Pens.
Eksempel 3: Lamy Al-Star Purple
Tudos
Denne koster kr. 399,- hos Tudos, men ettersom beløpet er lavere enn kr. 500,- må man også betale 49 kr. i frakt.
Totalpris: kr. 448,-
Cult Pens
Cult Pens selger denne penna til £22,08 etter å ha trukket fra britisk moms, men her er det heller ikke noen gratis frakt å få, så man må ut med £7,50 til Royal Mail med sporing. Kjøpesummen ender derfor opp på kr. 329,-. Ettersom det er under 350 kr. skal det ikke betales moms, hvilket gir en veldig god totalpris på denne bestillingen!
Totalpris: kr. 329,-
Goulet Pens
Hos Goulet koster Lamy Al-Star $37,60. Fraktalternativene er de samme som i forrige eksempel, enten USPS med begrenset sporing til $18, eller FedEx til $45. Verdien på denne penna er såpass lav, at hvis man kun kjøper den vil det være rimelig ulønnsomt å velge FedEx. Med USPS blir kostnader for penn og frakt kr. 478,-, og moms blir dermed kr. 120,-, i tillegg til Postens utleggsgebyr.
Totalpris: kr. 756,-. For ordens skyld vil totalprisen med FedEx-frakt ende på kr. 956,-.
Konklusjon eksempel 3
Cult Pens er den store vinneren her, ettersom den snek seg så vidt under 350-kronersgrensa. Men hvis man i tillegg vil ha med en omformer til denne penna (£4,50 på Cult Pens, kr. 59,- på Tudos) blir det en litt annen sak. Totalprisen på Cult Pens inkludert moms og utleggsgebyr på Posten vil da ende opp på kr. 632,-. På Tudos vil en tilsvarende bestilling bli kr. 507 (inkl. frakt).
De tre eksemplene viser at avhengig av hvor mye man handler for vil det variere en del hvor det lønner seg best å kjøpe fra. Men før man går blindt på det billigste alternativet er det også verdt å merke seg at dersom det er noe feil med varen, eller man ønsker å benytte seg av angreretten og returnere den til butikken som solgte den, er det mye lettere, og stort sett billigere, å gjøre dette til en norsk butikk. En annen ting er at 350-kronersgrensa som gjorde at Cult Pens kom så godt ut i det siste eksempelet, fjernes fra 1. januar 2020. Da blir man nødt til å betale moms og utleggsgebyr uansett verdi.
Avslutningsvis har jeg laget en tabell som viser totalpris for pakker sendt med henholdsvis Posten, FedEx, UPS eller DHL. Venstre kolonne viser pakkens verdi inkludert frakt, kolonnene under fraktselskapene viser totalpris, hvor både pakkens verdi, moms og eventuelle tilleggsgebyrer er regnet inn. Alle priser er oppgitt i norske kroner.
Merk at denne tabellen kun sammenligner tilleggsgebyrene, og ikke fraktpriser. Det som er interessant å se her er at Posten, som jeg har inntrykk av at de fleste tror er billigst, faktisk jevnt over får en høyere totalpris enn både FedEx og UPS. Når det er sagt er ofte fraktprisen i seg selv en god del billigere med Posten, så til syvende og sist vil jeg anta at det likevel er penger å spare på å bruke offentlig post når man har mulighet til det. Ettersom fraktprisene varierer ut fra størrelsen på pakken, hvor den er sendt fra, og hvor raskt man vil ha den levert, ville det vært en mye mer komplisert tabell hvis jeg også skulle sammenligne fraktpriser. Her vil jeg heller oppfordre folk til å være litt oppmerksomme når de velger fraktalternativ i nettbutikken de bestiller fra.
Jeg håper denne artikkelen var til hjelp. Tollvesenet har veldig gode og informative nettsider, som jeg anbefaler å sjekke ut hvis man vil lese seg opp på dette temaet: www.toll.no/no/
2 kommentarer til “Søndagssplitten – Toll og moms og sånt”
Imponerende research Anders. Jeg handler ofte blekk, papir, pennesplitter, blyanter og penner fra England, USA, Italia, Japan og India. Så langt har det ofte vært mulig å knipe totalprisen under den magiske grensa på kr. 350,- for varer inklusiv frakt. Du gir her en veldig god oversikt når det gjelder kostnader og muligheter og bidrar dermed også, for min egen del, til at det blir mer fristenede å handle i Norge.
Takk for det, Kjartan! Nå endres vel også disse reglene snart, slik at man betaler moms fra første krone, så det er mulig dette innlegget trenger en oppdatering etter hvert.