Søndagssplitten – Visconti Homo Sapiens – En komplett oversikt
Deler av dette innlegget ble opprinnelig publisert på Blekkflekken 7. oktober 2018. Jeg var skribent på Blekkflekken i et års tid før jeg opprettet Fyllepenna.no, men bloggen var eid av noen andre. Den har siden blitt slettet av eieren, og Visconti har de siste tre årene kommet med ganske mange nye penner i Homo Sapiens-serien, så jeg fant ut at det uansett var på tide å skrive en ny og oppdatert versjon av dette innlegget.
Visconti ble startet av Dante Del Vecchio og Luigi Poli i 1988, og har siden starten være mestere i kreativt design og materialbruk. De har også alltid vært innovative, og har registrert en rekke forskjellige patenter på alt fra fyllemekanismer, splitter, åpne-/lukkeløsninger for hetta og så videre. De har hele tiden vært et luksusmerke, og det er først i senere år at de har begynt å bevege seg mot prissjikter som kan være mer overkommelig for folk flest. De er også blant merkene som har kommet med mange spesialutgaver opp gjennom årene. Mange pennemerker, og kanskje spesielt italienere, har en tendens til å tøye strikken litt langt med spesialutgavene sine, og ender ofte opp med å bli mer harry enn elegant (Montegrappa, jeg ser på dere). Selv føler jeg at Visconti alltid har klart å tøyle de kreative utspringene sine, og aldri krysset grensa over til «tacky» eller «kitch». Selv de mer utsvevende pennene deres føles alltid elegante og sofistikerte – en imponerende balansegang når man ser hvor ekstreme enkelte av pennene deres har vært.
Dante Del Vecchio, som var sjefsdesigner i Visconti, sluttet i 2016, og begynte å lage penner for Pineider i stedet. Mange var spente på hva som kom til å skje videre med Visconti, men den italienske pennefabrikken virker å ha vært i høygir siden, og de siste årene har det kommet nye modeller fra dem som perler på en snor, den ene mer spektakulær enn den andre.
I dette innlegget skal vi se nærmere på de kanskje mest ikoniske Visconti-pennene av dem alle: nemlig Homo Sapiens, og gå gjennom de ulike versjonene som har kommet av den. Men først skal vi snakke litt om noen av elementene som er felles for alle disse pennene.
Splittene
Homo Sapiens-pennene kom i mange år med Viscontis DreamTouch-splitter i 23K palladium. Disse splittene var laget spesielt for Visconti av et annet selskap, men har et litt frynsete rykte. Når de skriver som de skal, er det få andre splitter som kan måle seg med dem, men veldig mange Visconti-kjøpere opplevde at disse splittene ikke skrev bra rett ut av boksen, og måtte justeres en del før de kunne brukes.
I fjor begynte derfor Visconti å lage sine egne splitter i stedet, og gikk over til å bruke gull (det ser ut til å variere litt fra modell til modell om det er 14 eller 18 karat). Jeg har ikke hørt så mye om disse nye splittene enda, men det er kanskje litt tidlig å konkludere med om Visconti har lyktes å luke ut splittproblemene sine, eller om de fortsatt har en vei å gå.
Fyllemekanismen
Homo Sapiens-pennene kommer med det patenterte Power Filler-systemet. Dette er et vakuumfyllesystem, som gjør at disse pennene har stor blekkapasitet. Power Filler kommer i to versjoner – enkelt og dobbelt reservoar. Standardmodellene har stort sett enkelt reservoar, mens mange av spesialutgavene har dobbelt. På enkeltreservoar-pennene flyter blekket fritt ned til splitten, mens på pennene med dobbelt blokkerer man hovedreservoaret når man skrur igjen endeskruen. Da legger det seg litt blekk nedenfor blokkeringen og ned til splitten, som er nok til å skrive en del, og så kan man etterfylle dette minireservoaret fra hovedreservoaret ved å åpne endeskruen. Det høres kanskje litt tungvint ut, men dette er en fantastisk funksjon hvis man f. eks. flyr mye, ettersom man enkelt kan lukke blekkforsyningen til splitten, og dermed unngå potensielle lekkasjer ved trykkforskjeller. Hvis man skal skrive mye er det bare å skru opp endeskruen litt, så er det fri flyt fra hovedreservoaret og ned til splitten, som på pennene med enkelt reservoar.
Hook Safe Lock
Dette er en annen Visconti-patent. De fleste fyllepenner har hetter som enten må skrus av, eller som kan dras rett av. Med Hook Safe Lock har man på mange måter fordelene med begge disse løsningene, uten noen av ulempene. Man bare vrir hetta et lite knepp mot venstre, så kan man ta den rett av. Tilsvarende setter man den bare på, og vrir et lite hakk til høyre for å feste den igjen. Det er like raskt som en hette man bare drar rett av, men samtidig føles det som at den sitter bedre. Det er en enkel, men veldig elegant løsning.
Så var det de forskjellige Homo Sapiens-modellene da. Det er ganske mange. Jeg tror dette skal være en komplett liste, men tar høyde for at det kan finnes flere spesialutgaver der ute som var laget kun for én butikk, og som jeg ikke har klart å finne fram til.
Standardserien
Standardmodellene til Visconti Homo Sapiens er laget av basaltisk lava fra vulkanen Etna. Steinene knuses til fint støv som blandes med resin, og resultatet er et materiale med flere gode egenskaper. For det første er det et veldig solid materiale, som både tåler juling og store temperaturforskjeller. I tillegg er det hygroskopisk, altså at det absorberer noe fuktighet. Dette gjør pennen behagelig å holde og skrive med.
Standardpennene har alle sort lavaresin, med metalltrim i ulike farger/finisher.
Steel Age
Bronze Age
Dark Age
Magma
Evolution
Evolution bryter litt med de andre pennene i serien. Pennekroppen er laget av lavastein, men hetta, grepseksjonen og endeskruen er i akryl, med inngraverte mønstre som gir pennen et moderne utseende. Denne pennen har også en helt unik splitt – en såkalt «skeleton-splitt». Splittmaterialet er stål, som muligens gjør dette til den dyreste stålsplitt-pennen på markedet. I tillegg har Visconti valgt å utstyre denne pennen med vanlige gjenger, i stedet for Hook Safe Lock, uvisst av hvilken grunn.
Lava Color
I denne serien, som ble lansert i 2020, har Visconti blandet lava-pulveret med farget resin. Serien var den første som tok i bruk Viscontis egenproduserte splitter i 14 karat gull. En annen ting som gjør at de skiller seg fra andre Homo Sapiens-penner er at de ikke har Hook-Safe-Lock-systemet for å sette hetta på pennen. I stedet er de utstyrt med en magnetisk lukkemekanisme. Dette gir pennene et renere design ved grepseksjonen. Pennene har fått navnene «Tuff» (lys brun), «Terra Di Siena» (mørk rød) og «Ash White» (hvit).
Demo Stones
Dette er en ny serie som nettopp har kommet på markedet. Den består i første omgang av tre forskjellige penner i ensfarget, gjennomsiktig akryl. Den lille mynten på toppen av hetta er i disse pennene byttet ut med steiner i matchende farger med materialene i resten av pennene: grønn eller blå agat, eller rød karneol. Pennene har navnene «Ruby», «Emerald» og «Sapphire».
Årlig spesialutgave
Visconti har kommet med en ny spesialutgave av Homo Sapiens i begrenset antall hvert år siden 2014. Materialene i disse pennene består av fargede bånd i celluloid, som er støpt inn i klar akryl og deretter formet til penner. Resultatet er en serie med utrolig vakre demonstrasjons-versjoner av Homo Sapiens. De aktuelle pennene er:
2014: Crystal Swirls
2015: Florentine Hills
2016: London Fog
2017: Chiantishire
2018: Bronze Swirls
2019: Midnight in Florence
2020: Blue Lagoon
Andre Homo Sapiens-versjoner
Elegance
Elegance er laget i resin i stedet for lava eller akryl, og kommer med omformer i stedet for power-filler-systemet som de andre pennene i serien har (Power-Filler er i praksis det samme som vakuumfylling). Jeg vil kanskje si at man da har gjort avkall på noen av de tingene som gjør Homo Sapiens-pennene unike, men til gjengjeld er den en god del billigere enn de andre Homo Sapiens-pennene.
Crystal Dream
Utgangspunktet for denne pennen er en vanlig Homo Sapiens Bronze Age, men en stor seksjon på midten av pennekroppen er byttet ut med gjennomsiktig akryl, slik at man kan se blekket inne i blekkreservoaret. Pennen har dessuten dobbelt reservoar (til forskjell fra standardmodellen, som har enkelt), og ringen nede ved grepseksjonen, som er av bronse i standardmodellen, er her byttet ut med en ring i gjennomsiktig akryl, slik at man kan se innsiden av det lille blekkreservoaret.
Skylight
Skylight-pennene er ganske like Crystal Dream, men her er det et mindre blekkvindu på siden av pennen, i stedet for at en hel seksjon er byttet ut med akryl. Ellers har også denne dobbelt reservoar, og gjennomsiktig akryl i ringen nede ved grepseksjonen.
Jade
Denne modellen kom høsten 2017, og ble bare laget i 188 eksemplarer. Den er laget av gjennomsiktig grønn akryl, og har en ekte jadestein montert på toppen av hetta. På mange måter kan man kanskje se på denne som en forløper til Demo Stone-pennene som har kommet nå i år.
Red Wine
Red Wine ble kun laget i 30 eksemplarer, og kom på senhøsten i 2016. Den har en dyprød gjennomsiktig akrylresin som gjør at den virkelig lever opp til navnet, og finnes med trim i både sølv og gull (sølv kun i USA, og gull kun i Italia). I tillegg ble det laget 28 «Red Wine Dark Age»-penner med sort trim som ble solgt kun hos Chatterley Luxuries.
Mazzi
Denne kom i 388 eksemplarer i 2010. Det er en standard Bronze Age, men hver penn er airbrushet for hånd av kunstneren Claudio Mazzi. Motivet er (selvfølgelig) vulkanen Etna.
Corsani 90
Corsani 90 kom i 2014, og ble produsert for å markere at den italienske pennebutikken Stilograph Corsani feiret 90 år. Det var kun Corsani selv som solgte denne pennen, og den kom i 90 eksemplarer (79 fyllepenner og 11 rollerballs). Materialet er såkalt «stacked celluloid», hvor tynne celluloidplater er limt sammen til en blokk som pennen dreies ut av. Det gir pennene et vintage-preg, ettersom dette materialet kanskje først og fremst assosieres med de gode gamle Parker Vacumatic-pennene fra 30-tallet. Visconti har brukt det samme materialet i noen andre modeller også, i en modell som het Manhattan Wall Street (hvor de hadde dette materialet i henholdsvis blått, grønt, rødt og grått), men hele denne serien er ute av produksjon nå. Det samme materialet fantes også i en spesialutgave av Divina Elegance.
Pen Venture
Denne pennen var et samarbeid mellom Visconti og nettbutikken Pen Venture, og kom på senhøsten 2019. Hetta, grepseksjonen og endeskruen er i lavaresin, men hele midtseksjonen er byttet ut med gjennomsiktig rød akryl, med Pen Venture-logoen risset inn på siden. Den kom i to versjoner, med metalltrim i henholdsvis roségull og palladium, og kun 25 eksemplarer av hver.
Sedona Stream/Midnight Sky
Disse to pennene kom på høsten 2018, og var eksklusive for nettbutikken Chatterley Luxuries. Begge utgavene kom med metalltrim i sølv, roségull eller ruthenium (sort), 15 eksemplarer av hver. De hadde også en gjennomsiktig akrylring nede ved grepseksjonen, som fungerte som blekkvindu. Mens de fleste andre Homo Sapiens-penner har to metallringer midt på hetta, valgte de å ikke ha det på disse pennene, for å la fokuset være på de vakre celluloidmaterialene i stedet.
Kalligrafisett
Det finnes en veldig sjelden Homo Sapiens-versjon med sølvtrim også. I tillegg til de to ringene på hetta har den også to sølvringer midt på pennekroppen. Denne modellen kom som en del av et større kalligrafisett fra Visconti omtrent samtidig som Homo Sapiens-serien ble lansert, og kunne ikke kjøpes separat. Hele settet kostet bortimot 4000 dollar, så det sier seg selv at denne er vanskelig å få tak i nå.
Portofino
Denne nautiske spesialutgaven har ikke Homo Sapiens i navnet, men det er liten tvil om at det er Homo Sapiens som danner grunnlaget rent designmessig. Den er laget i metall og tre, og er begrenset til 388 eksemplarer.
Leonardo Da Vinci Machina
På samme måte som Portofino har heller ikke denne pennen «Homo Sapiens» i navnet, men er åpenbart modellert etter den. Denne pennen kom i 2019, og markerte at det var 500 år siden Da Vinci døde. Pennen er laget i hvit resin som skal minne om elfenbein, og gravert med noen av Da Vincis skisser ved hjelp av scrimshaw, en teknikk brukt til å gravere bein. Pennen kom i to versjoner, med sølv- eller gulltrim, og 288 eksemplarer av hver.
Hva er din favorittpenn i Homo Sapiens-serien?