Ukas penn – Pelikan M101N Grey/Blue Special Edition
De siste årene har det kommet en ny spesialversjon av Pelikan M101N hvert år. Dette er en modell som ikke har noen standardutgaver, og som er en hyllest til 100/101-pennene som kom på tretti- og førti-tallet. Jeg har sett nærmere på 2019-utgaven i grå og blå.
Om man skal kalle den en hyllest eller en kopi kan sikkert diskuteres, forresten. Pelikan er kanskje det pennemerket som i høyest grad lever etter mottoet «never change a winning team». De kom opp med produkter som fungerte veldig godt for mange tiår siden, og ser ikke noen grunn til å endre på det. Det samme gjelder for så vidt hele Souverän-serien deres også.
Og på mange måter har de jo helt rett. Det er ikke behov for å gjøre noe annerledes, i hvert fall ikke så lenge kundene fortsetter å kjøpe spesialutgavene deres. Så lenge det er nok å endre fargene, så er det jo bare å fortsette å kverne ut nye penner med samme design.
Pelikan M101N er nesten helt identisk med den gamle 100N/101N. Størrelsen og designet er akkurat det samme, med noen små variasjoner. Den mest tydelige av disse er kanskje grepseksjonen, som er litt tykkere og lengre i den gamle versjonen.
Dette er en ganske liten og lett penn, hvor man med fordel kan postere hetta for å gjøre pennen litt lengre når man skal skrive. Den er også ganske tynn, så de som er vant til store og tykke penner vil ikke nødvendigvis like denne så godt.
Mens pennekroppen i gamle dager var laget av celluloid, er dagens modell laget av cellulose-acetat. Jeg vil si det er en fullverdig erstatter, og materialene i de moderne pennene er vel så fine som i de gamle. Det er virkelig et vakkert materiale. I denne modellen er det ulike sjatteringer av lys blå og grå, og skinnet og fargene endrer seg litt etter hvordan man vrir og vender på pennen, og hvordan lyset treffer den.
Pelikan M101N er utstyrt med en splitt i 14 karat gull. Som med andre moderne Pelikan-splitter skriver den godt og behagelig, og glir lett over papiret, men det er ikke noe spesielt med den. Den har ikke et eget særpreg, men framstår som en splitt man kunne funnet på mange forskjellige penner. Det er minimalt med strekvariasjon, og selv om den gjør akkurat det den skal veldig bra, så er den også litt kjedelig, synes jeg. Det kommer selvfølgelig an på hva man er ute etter.
Pelikan M101N Grey Blue var 2019-versjonen av denne modellen. Det er fortsatt mulig å finne den i enkelte butikker, men hvis man vil ha den bør man nok skynde seg litt, ettersom den gradvis vil forsvinne fra butikkhyllene i løpet av de neste få månedene. I skrivende stund kan man blant annet kjøpe den hos Cult Pens, hvor man må ut med rundt £300 for den. Personlig synes jeg kanskje prisen er i stiveste laget for denne pennen, og det er nesten dobbelt så dyrt som standardutgavene av Pelikan M400 fra samme butikk. Når det er sagt er dette en veldig fin penn, som skriver godt og pålitelig, så til syvende og sist handler det bare om hvor lyst man har på den. Og hvis man skal kjøpe den, bør man gjøre det fra en europeisk butikk, og ikke fra USA, hvor den koster 50% mer enn i Europa.
Takk til Karlheinz Götz for lånet av denne pennen.