Ukas penn – Sailor 1911 Large
Jeg har to Sailor 1911-penner i samlingen min, og det slo meg plutselig at jeg aldri har skrevet omtaler om dem, verken her eller den tiden jeg skrev for Blekkflekken. Det kan kanskje skyldes at dette er penner jeg ikke bruker så ofte lenger, og som jeg dermed heller ikke tenker så mye på. Samtidig er 1911-serien til Sailor en av disse standardmodellene som det snakkes for lite om, i hvert fall her til lands. Det er nemlig knakende gode penner!
Sailor 1911 finnes i to størrelser: Standard og Large. Begge mine er large, men jeg vil ikke betegne dem som spesielt store, egentlig. De er omtrent på størrelse med standardutgaven av Leonardo Momento Zero. De to jeg har er Fresca Blue med en musikk-splitt, og Royal Tangerine med en fine-splitt. Begge splittene er i 21 karat gull. Det er ikke så mange penneprodusenter som tilbyr splitter i 21 karat. De fleste har enten 14 eller 18. Resultatet er at Sailor sine splitter oppleves som litt mykere, rett og slett.
Pennene har et klassisk design som ikke akkurat utfordrer normene for hvordan en fyllepenn skal se ut. Det er den samme grunnfasongen som man finner i penner som Platinum 3776 og Pilot Custom 823. 1911-serien kommer stadig ut i nye farger, og for de som liker å samle på samme modell er det gode muligheter her. Det kommer stadig nye spesialutgaver, ofte knyttet til en spesifikk verdensdel eller til og med en enkelt butikk. De har i flere år kommet med spesialutgaver som kun har vært for det amerikanske markedet (de to pennene mine inngår begge i denne kategorien), og for et par år siden hadde de en veldig fin utgave (Butterscotch) som kun ble solgt gjennom Fountain Pen Hospital i New York.
På splittsiden er også Sailor en av de som tilbyr flest muligheter. På 1911 Large kan man få standardsplitter i størrelsene XF, F, M/F, M, B, Zoom og Music. I tillegg hender det at Sailor sender splittekspertene sine ut til ulike fyllepennbutikker slik at kundene som er innom kan få tilpassede eller spesialslipte splitter.
Sailor 1911 Large er forholdsvis lett i vekt, og selv jeg, som nesten aldri posterer hetta bakpå pennen, foretrekker egentlig å gjøre det her. Hetta går ganske langt ned, så pennen blir ikke for lang og baktung om man setter den bakpå pennen. Selv om det er et plastmateriale som veier lite, kjennes pennene solide og vellagede ut. Dette er penner av høy kvalitet, og de er laget for å være i daglig bruk.
Pennen fylles ved hjelp av en omformer, eller man kan bruke Sailors egne patroner. Omformeren er kanskje den komponenten på disse pennene som er mest kritikkverdi. Den har relativt liten blekkapasitet, og framstår som billig og av dårlig kvalitet. Jeg synes ikke omformerne til Sailor står i stil med kvaliteten de leverer ellers. Det er kanskje et symptom på at de fleste som bruker fyllepenn i Japan ikke regner seg som entusiaster. De er ikke så opptatt av blekkutvalg, og velger nok ofte å bruke patroner fordi det er mer praktisk. Dermed har ikke Sailor noen grunn til å lage en stempelfylle-versjon av disse pennene, eller for den saks skyld bruke ressurser på å utvikle en bedre omformer.
Når det gjelder skriveegenskaper stiller de to pennene mine i vidt forskjellige klasser. Musikksplitten har jeg, for å være helt ærlig, aldri helt blitt fortrolig med. Den skriver som en veldig bred og våt stumpsplitt, og er helt umulig å bruke til normal skriving, slik jeg ser det. Den fungerer fint til overskrifter. Som navnet på splitten antyder er den kanskje heller ikke først og fremst laget for å normal skriving. Hvis man derimot ønsker å bruke fyllepenn til å skrive noter, vil denne splitten kunne egne seg godt, ettersom den kan skrive veldig bredt, eller veldig tynt etter hvilken vinkel man holder den.
Fine-splitten på sin side er helt perfekt til normal skriving. Den er myk og god å skrive med, men uten at den flekser for mye. Litt strekvariasjon er det likevel. Den har en stødig og konsis blekkflyt, og er ekstremt pålitelig. Du merker med en gang du setter splitten mot papiret at dette er en splitt som aldri kommer til å svikte. Du får respons med en gang, og splitten nøler aldri med strekpoduksjonen. Sailor produserer alle splittene sine selv, og har en distinkt feedback som gjør at du nesten kan identifisere merket i blinde bare ved å kjenne hvordan den føles mot papiret.
Sailor 1911 er gode brukspenner som du for eksempel kan få for rundt £200 på Cult Pens. Der har de imidlertid kun splitter i F eller M. Hvis du vil ha en annen splitt kan du kanskje vurdere å heller kjøpe fra Fountain Pen Hospital, hvor de koster rundt $300 (varierer litt ut fra hvilken modell), og har et mye større utvalg av splitter. Uansett hvor du kjøper den, får du en penn du kan stole på, og som vil gi deg masse skriveglede.