Søndagssplitten – Hvordan vinne National Novel Writing Month
National Novel Writing Month, eller NaNoWriMo, nærmer seg med stormskritt, og innleggene nå fram til første november kommer til å være fokusert på det. Hvis du ikke vet hva NaNoWriMo er, så skrev jeg et innlegg om det i fjor høst også, hvor jeg forklarte konseptet. Det innlegget kan leses her.
For å oppsummere raskt: NaNoWriMo er en utfordring om å skrive et førsteutkast til en roman på én måned. Alle som skriver over femti tusen ord i løpet av måneden regnes som NaNoWriMo-vinnere. Det går av stabelen i november hvert år, og har de siste årene hatt et sted mellom fire og fem hundre tusen deltakere globalt. I Norge har antallet aktive deltakere variert noe fra år til år, men ligger vanligvis på rundt tre til fire hundre.
Jeg har selv deltatt, og vunnet NaNoWriMo åtte ganger, og regner meg selv som en veteran i denne sammenhengen. Etter NaNoWriMo 2019 ba jeg noen av deltakerne jeg kjenner om å komme med sine beste tips til hvordan man kan vinne NaNoWriMo. Jeg satte opp en liste med kommentarene jeg fikk tilbake, og supplerte med noen av mine egne tips. Resultatet har blitt til dette innlegget.
Planlegg
Hvis du vil kan du planlegge historien din så mye du bare orker før november. Selv liker jeg å ha en grov idé om karakterene, hvor de starter, og hvor de ideelt sett skal ende opp, men jeg liker ikke å detaljplanlegge historien for mye. Andre foretrekker å ha en detaljert oversikt over alt som skal skje i romanen sin før de begynner, mens andre igjen ikke planlegger noe som helst, og starter med helt blanke ark 1. november. Det er selvfølgelig opp til hver enkelt hvor mye de planlegger i forkant, men med mindre du trives best med å skrive uten en plan, kan det lønne seg å ha tankt litt gjennom historien sin før 1. november.
I planlegging ligger også det å gjøre klart stedet man skal sitte og skrive, finne fram utstyret man trenger, installere programvare, fylle penner, kjøpe inn notatbøker, lage spillelister, hvis man liker å skrive til musikk, kjøpe inn skrivesnacks osv. Nøkkelen til suksess i en maraton ligger i planleggingen. NaNoWriMo er en maraton.
Sett av tid
Rydd timeplanen din, slik at du har tid til å skrive. Dette handler mye om prioriteringer. Hvis du har andre forpliktelser som kan vente til desember, anbefaler jeg å gjøre det. Hvis du har ting som kan gjøres før 1. november, så gjør det. Sørg for at huset/leiligheten/rommet ditt er ryddig og rent 1. november, slik at du slipper å bruke mer tid enn nødvendig på rydding og vasking. Si fra til venner og bekjente at du kanskje ikke er like tilgjengelig i november som du pleier å være. Prøv å finne ut når på dagen du har mest tid til å kunne sitte i ro og skrive. Hovedpoenget med dette punktet er å sørge for at du har tiden du trenger til å pumpe ut 50.000 ord.
Førsteutkastets jobb er bare å eksistere
Det trenger ikke å være bra. Hovedpoenget er å få ned alle ideene. Rettskriving, setningsoppbygging, tekstformatering osv. er ikke viktige her. Tenk store linjer. Alt annet kan repareres i neste utkast.
Ikke tenk, skriv!
Dette er mitt mantra under NaNoWriMo. Prøv å skrive så fort du bare kan, uten å tenke for mye. Dette er en treningssak, men når du gjør dette noen ganger vil du etter hvert klare å finne en flytsone hvor det nesten føles som at alt går av seg selv, og det eneste du trenger å gjøre er å holde hendene over tastaturet, eller holde pennen. Fantasien og fingrene dine gjør jobben, og det beste du kan gjøre akkurat da er å ikke blande deg inn.
Prøv å skrive mer enn 1.667 ord 1. november.
I snitt må man skrive 1.667 ord hver dag for å klare 50.000 ord på en måned. Hvis du klarer å skrive mer enn dette den første dagen, har du ikke bare fått en knallgod start, men du har også en liten buffer hvis det går trådt en dag senere i måneden.
Skriv hver dag
Om det så bare er noen få ord: tving deg selv til å skrive noe hver eneste dag. Det gjør at du etablerer en vane. Det bidrar også til å dele opp prosjektet i små, overkommelige biter. Hvis du har en dag hvor motivasjonen virkelig ikke er til stede, eller du ikke har tid til å skrive: sett deg likevel ned i fem minutter. Skriv én setning. Det er alt som skal til.
Oppsøk andre “wrimoer”
Det er et stort miljø med deltakere på NaNoWriMo – såkalte “wrimoer” – i hele verden. Normalt har vi skrivemøter i de største byene i Norge, men på grunn av Covid 19 blir det ikke fysiske møter i år. Vi har derimot en veldig aktiv Discord-server, et norsk NaNoWriMo-forum, og en norsk facebookgruppe som det går an å bli med i. Der vil du finne plenty med andre wrimoer som sliter med akkurat det samme som deg. Her er det noen å diskutere med hvis du står fast, noen som kan hjelpe deg, eller piske deg videre, noen å konkurrere med om hvem som skriver mest. Skriving er i utgangspunktet en ensom hobby, men NaNoWriMo er faktisk veldig sosialt, hvis man ønsker det. Det å treffe andre som holder på med det samme hjelper også mye på motivasjonen.
Fokusér på antall ord, ikke på innhold
Dette virker kanskje som et merkelig tips, men det fungerer faktisk veldig bra, spesielt hvis du sliter med å komme deg videre i historien din, eller du har en tendens til å gå tilbake og begynne å rette opp ting i stedet for å se framover. Når du skifter fokuset over til å tenke på antall ord i stedet for innhold, tvinger du deg selv videre. Du legger igjen den indre kritikeren din i veikanten og freser videre uten å se deg tilbake.
Skrivekrig
Sett en timer, og skriv for harde livet helt til alarmen går. Ikke tenk så mye på hva du skriver, annet enn at du bare må få ned alle ideene. Start med bare ti minutter, og jobb deg eventuelt oppover. Det er utrolig hvor mye man kan få skrevet på bare ti minutter med fokusert arbeid. Hvis du gjør dette sammen med andre wrimoer kan dere konkurrere om hvem som skriver flest ord før alarmen går. Det er det vi kaller skrivekriger. Skal du ha en sjanse til å vinne en skrivekrig er det bare å glemme å være for nøye med hvordan du formulerer deg. Det er en glimrende måte å tvinge seg videre i historien sin på.
Duellér
Finn en annen deltaker som skriver omtrent like fort/like mye som deg, og konkurrér. Det fungerer kjempebra. Det er utrolig hvor mye man klarer å pushe seg selv når man er i konkurranse med andre, i hvert fall hvis man har et snev av konkurranseinstinkt. Hvem av dere kommer først til 10.000 ord? Eller 25.000? Jeg hadde en ekstrem variant av en slik duell under fjorårets NaNoWriMo. Vi var to stykker som bestemte oss for å skrive mye mer enn 50.000, og vi jaget og pushet hverandre helt til vi nådde 200.000 ord så tidlig som 17. november! Det hadde aldri i verden gått om vi ikke hadde den konkurransen oss imellom.
Ikke se tilbake!
Ikke les det du har skrevet før i desember. Ikke gå tilbake og rett opp ting før du er ferdig med førsteutkastet ditt. Det er dette man har andreutkast til. I november er jobben din å kun se fremover. Tving deg videre. Hvis du tror du ikke er fornøyd med det du har skrevet, og ikke klarer å la det ligge, så skriv det heller på nytt, enn å gå tilbake. Når målet er å skrive så mye som mulig på en måned kan man ikke begynne å slette ting. Det blir for dumt.
Dekk til skjermen
Dette er litt ekstremt, men hvis du er av typen som ikke klarer å komme deg videre uten å gå tilbake og rette opp feil, justere gramatikk, vurdere ordvalg etc., kan det være like greit å bare dekke til skjermen slik at du ikke ser hva du har skrevet. Se framover i stedet. November er feil måned å revidere det du har skrevet.
Miks opp rutinene dine
Kanskje du oppdager at du skriver bedre på helt andre steder og tider enn du trodde. Sett deg på en kafé og skriv. Sett deg på toget. Stå opp tidligere en morgen og prøv å skrive litt før du drar på jobb/skole. Sitt oppe hele natta ei helg og skriv. Prøv å skrive med musikk hvis du ikke pleier å gjøre det. Eller til annen musikk enn du er vant til. Kanskje fantasien din tar deg til helt andre plasser enn du trodde når du bryter ut av de faste vanene.
Mishandle karakterene dine
Kast så mye drit du bare klarer på karakterene dine, og se hvordan de reagerer. Det er ikke sikkert du kommer til å beholde alt når du reviderer senere, men det er en glimrende måte å bli bedre kjent med karakterene på (og å få flere ord). Send dem ut på sideoppdrag, herje med dem, bryt dem ned, og bygg dem opp igjen. La dem drepe hverandre, om det så skal være. Hvis du angrer er det bare å vekke dem til live igjen.
Skriv for deg selv
Førsteutkastet er kun ditt, og ditt alene. Ikke la andre overtale deg til å få lese det hvis du ikke er komfortabel med det. Når du skriver kun for deg selv, slipper du også opp litt av den indre sensuren, og skriver friere. Hvis du skriver for noen andre vil du kjenne på et prestasjonspress gjennom hele måneden, og det er det motsatte av hva vi er ute etter her.
Diskuter ideene dine med en venn
En venn kan hjelpe deg å løse ting du står fast med i plottet ditt, eller gi deg nye ideer som du kan kaste inn i historien.
Ta pauser!
Ikke sitt og skriv time etter time uten pauser. Det er viktig å komme seg opp av stolen, gå seg en tur, trekk frisk luft, drikk litt vann, spis mat.
Premier deg selv
Gi deg selv premier for å klare gitte milepæler. En god idé kan være å ha en premie for hvert 10.000 ord, eller for å ha kommet gjennom vanskelige partier i teksten din.
Ikke ta det for tungt hvis du ikke når ordmålet ditt
La oss si at du nærmer deg slutten av november, og bare har skrevet 10.000 ord. Du innser at du ikke vil klare målet på 50.000, og føler at du har mislyktes. FEIL! Du har skrevet TI TUSEN ORD MER enn du ville gjort om du ikke var med på NaNoWriMo! Det er kjempebra!
Kos deg!
Sist men ikke minst: kos deg med skrivingen. Nyt kreativiteten og fantasien din. La den løpe løpsk denne måneden. Dette er en hobby; det skal være lystbetont. Hvis du ikke har det gøy under NaNoWriMo, gjør du det feil.
Bildet øverst i denne artikkelen er den offisielle logoen til NaNoWriMo.