Søndagssplitten – Hvorfor bør du skrive for hånd?
Mange ser på håndskriving som noe avleggs, upraktisk og unødvendig. Man kan jo av og til lure på hvorfor det fortsatt er viktig å kunne skrive for hånd, å kunne kommunisere og gjøre seg forstått med håndskrift, og å kunne bruke håndskrift til å notere ting for sin egen del. Hvorfor bør vi kunne dette i et samfunn hvor vi har smarttelefoner og datamaskiner, Siri og Google Assistant?
For mange virker håndskrift kanskje tungvint og tregt, men noe av grunnen til det er jo nettopp at de ikke er vant til å bruke håndskriften sin. Ved å trene opp håndskriften, slik at den er både rask, uanstrengt og forståelig, så gir man også seg selv et veldig nyttig redskap som kan hjelpe når man skal lære noe nytt, når man skal ta notater, når man skal skrive handleliste, eller når man en sjelden gang er nødt til å skrive ned noe, og ikke har andre alternativer for hånden enn papir og penn.
Det at mange velger å ikke skrive for hånd, eller at mange mener det er bedre å skrive på tastatur, kan i mange tilfeller komme av at folk rett og slett er mye mer komfortable med tastaturet enn med pennen. Vi har en generasjon som har vokst opp med håndholdte dingser man kan skrive på, eller til og med bare diktere til. De skriver flytende på tastatur og touchskjermer, men er langt utenfor komfortsonen hvis de må skrive med penn eller blyant. Samtidig kan det å skrive for hånd ha positiv effekt på mange områder som tastaturskriving ikke har.
11 argumenter for hvorfor man bør skrive for hånd:
1. Det taktile
En essensiell del av det å være et menneske er nettopp det å gjøre praktiske ting med hendene. Det stimulerer kreativiteten vår. Det er nettopp dette som har ført til vår utvikling som art. Hvis vi slutter å skape ting med hendene våre, vil vi miste en del av oss selv. Dette gjelder forsåvidt både håndskrift og andre håndverk. Å sitte foran en skjerm og trykke på et tastatur har ikke den samme effekten, og stimulerer oss ikke på den samme måten.
2. Man prosesserer informasjon bedre
Man prosesserer informasjonen bedre når man skriver for hånd. Når man skriver på tastatur skriver man mye raskere, og mange klarer å nærmest transkribere det som blir sagt ord for ord. Skriver man for hånd går det saktere, man er nødt til å bearbeide informasjonen, og aktivt velge ut det som er viktig å notere ned. Det gir et helt annet fokus i et møte eller en forelesning. Denne aktive læringen gjør at man også husker det som blir sagt bedre.
3. Man lærer bedre
Man aktiverer en større del av hjernen ved å skrive for hånd. Bevegelsene hånden skal gjøre er mer komplekse enn når man skriver på tastatur. Det at man fysisk må forme bokstavene, og velge hvordan bokstavene skal se ut aktiverer også de kreative delene av hjernen. Både det motoriske og det kreative – begge hjernehalvdelene – er i sving. Når man aktiverer flere deler av hjernen tilegner man seg kunnskap på en bedre måte.
4. Man er mer kreativ
Ettersom man aktiverer en større del av hjernen når man skriver for hånd, mener mange forskere at man også er mer kreativ. I en kreativ prosess kan det med andre ord ofte lønne seg å skrive med penn eller blyant, framfor å bruke tastatur, for eksempel i idéstorming. Tenk på det neste gang du skal finne ut hvor årets ferietur skal gå, eller du skal holde en tale i et bryllup, eller du får ansvar for ett eller annet nytt prosjekt på jobb. Kanskje det kan lønne seg å starte med papir og blyant.
5. Færre distraksjoner
Det er færre distraksjoner i en notatbok enn det er på en PC-skjerm. Hvor mange har vel ikke sittet i møter eller forelesninger med laptopen oppe, sett at det har tikket inn en e-post, og så endt opp med å lese den, eller til og med svart på den, i møtet? Jeg har i hvert fall gjort det, og resultatet hver eneste gang, er at det blir sagt ting jeg ikke får med meg, fordi tankene mine er på e-posten jeg leser/svarer på. Vi mennesker er mye dårligere til å multitaske enn vi tror. Vi får ikke med oss ting som blir sagt samtidig som vi leser eller skriver en e-post. Det eneste vi oppnår med det er å distrahere oss selv fra det vi egentlig skal gjøre, som igjen bidrar til et mindre effektivt møte. Jeg opplever ikke dette hvis jeg dropper PCen og kun har med meg penn og papir. Da er jeg fokusert på det jeg skal, og føler at jeg er mye mer tilstede i møtet.
6. Det trener finmotorikken
Og finmotorikken har vi jo bruk for i andre sammenhenger også. Hver gang vi bruker hendene og fingrene til noe, bruker vi også finmotorikken. Når vi lager mat, når vi strikker, når vi blar i en bok, når vi knytter skolissene, når vi klipper neglene og tar på sminke. Ja, også når vi skriver på tastatur. Spesielt hos unge skolebarn er håndskriving en veldig god måte å trene finmotorikken på, og en av de første aktivitetene man gjør som krever pinlig nøyaktighet og presisjonsarbeid.
7. Det gjør oss bedre til å lese og skrive
Forskning viser at håndskriving hjelper oss innenfor felt som leseforståelse, idégenerering, staving, kognitiv utvikling og hukommelse, på en måte som tastaturskriving ikke gjør.
Noen studier tyder på at håndskriving også hjelper folk med dysleksi, ettersom man gjennom håndskriving faktisk opplever den fysiske forskjellen på de ulike bokstavene, mens på et tastatur er alle tastene like.
8. Det tvinger oss til å tenke saktere
Å skrive for hånd tvinger oss til å sette ned tempoet, og også tenke saktere. I vår tid, hvor vi blir konstant bombardert med sanseinntrykk fra alle kanter, kan det være en fordel. Gjennom de siste par tiårene har oppmerksomhetsspennet vårt blitt drastisk kortere. Jeg merker det selv også. Som barn kunne jeg underholde meg selv med en bok i time etter time, men nå begynner jeg å kjede meg når jeg har lest en halvtimes tid, uansett hvor spennende boken er. Det er ikke nok stimuli i boken til å holde oppmerksomheten min. Det samme gjelder når jeg ser på TV. Jeg blir rastløs hvis jeg kun skal sitte og se på TV. Vanligvis kombineres det med å gjøre ett eller annet på telefonen, eller å spise samtidig. Jeg vet at mange andre også har det sånn.
Mitt eget oppmerksomhetsspenn har blitt mye kortere gjennom de siste 15-20 årene, og det skremmer meg. Håndskriving er et middel for å motarbeide det, sette ned tempoet, og fokusere på én ting om gangen. Det tror jeg mange kan ha nytte av.
9. Man får en bedre tekst
Ettersom håndskriving går saktere, velger man gjerne ordene sine med mer omhu. Det fører til at det tekstlige resultatet ofte er av høyere kvalitet, man har et mer effektivt språk, og får sagt det som skal sies med færre ord.
10. Det er mer personlig
I en digital verden er håndskriving en fin måte å ivareta det menneskelige i hverdagen. Det kan brukes som et avbrekk fra skjermen og tastaturet, noe spesielt vi som jobber på kontor kan ha stor nytte av.
Håndskrift er også mer personlig. Et håndskrevet brev er mye morsommere å lese enn en e-post, men det trenger ikke å være et helt brev heller. Når var sist gang du sendte et postkort til noen? Eller hva med en liten oppmuntrende beskjed på en post-it-lapp til en kollega?
11. Det gir oss en bro til fortiden
Mennesker har skrevet for hånd i tusenvis av år. Det er først de siste hundre årene det gradvis har blitt mindre av det, og kanskje spesielt de siste tretti årene. Å skrive for hånd gjør oss i bedre stand til å forstå de som kom før oss, hvordan de arbeidet, hvordan de tenkte, og hvordan de dokumenterte sine opplevelser og erfaringer. Det å skrive for hånd selv gjør ikke minst at vi blir i bedre i stand til å lese eldre håndskrevne tekster.
Forskning viser gang på gang at det å skrive for hånd kan ha mange positive effekter på læring og utvikling, men samtidig er det mindre og mindre fokus på det i skoleverket. Dersom man ikke lærer barna å skrive komfortabelt for hånd, står man også i fare for å frarøve dem et potensielt viktig studieteknisk verktøy når de etter hvert kommer opp i videregående skole og høyere utdanning. Hvis de ikke har lært seg å bruke håndskriften sin innen da, er det kanskje i de fleste tilfeller for sent. Grunnlaget må legges i grunnskolen. I verste fall hindrer man dem i å bli de beste versjonene av seg selv, og i en tid hvor det stilles større og større krav til folk både under studiene og i arbeidslivet, er det en skummel utvikling.
Til syvende og sist er det mange fordeler med både å skrive på tastatur, og å skrive for hånd. Hvorfor ikke lære å gjøre begge deler flytende? Da gir man seg selv muligheten til å velge de metodene som til en hver tid fungerer best.
4 kommentarer til “Søndagssplitten – Hvorfor bør du skrive for hånd?”
Flott og tankevekkende artikkel med mange svært gode poenger. Som jeg kjenner meg igjen i. “Sliter” også med et kort oppmerksomhetspenn. Roen og fokuset håndskrivning gir er absolutt réell.
Takk for kommentaren, Jan Tore 🙂
Heisann. Leser med stor interesse innholdet på siden din og ønsker å komme i kontakt med deg. Jeg er i utvikling at en digital plattform som skal være et verktøy til skolene for å forebygge mobbing, utenforskap, ufrivillig skolefraværm mm. Jeg har tidligere i min personlige utviklingsreise fra 2019, studert forkjellige metoder for å vokse og utvikle meg med kraftfulle men enkle grep, basert på eldgammel læreteknikker. Som eksempel at det å skrive for hånd med blått blekk på hvit papir skaper nye nevrobaner i hjernen osv, i tillegg til effekten sv fargepsykologi. Jeg er bare en samfunnsengasjert mann på 46 år, med en tidligere rushistorikk som ønsker å bidra tilbake til samfunnet med erfsring fra min egen og andres reise, samle kunnskapen og bruke den i den teknologiske utviklingen og formidle den gjennom teknologien sine kanaler på best mulig måte. Eksempel: Hvordan løser vi det økende skolefraværet som mange tusen elever opplever i dag ? Hvordan kan vi hjelpe den som er mobber og den som blir mobbet på en effektiv, pedagogisk og forskningsbasert tilnærming uten å flytte elever fra skole til skole? Hvordan motivere, inspirere og transformere elever fra lag tids skolefravær og utdanningsløp tilbake til en inkluderende, ivaretatt og mobberfri skole? Vår løsninge er en godt dokumentert, karftig og endringseffektivn VR basert løsning med innhold fra flere engasjerte lærere, forskere og erfsringskonsulenter fra lignende opplevelser fra livet. Vi kaller den BLI SETT SKOLEN (Mental Fitness School) på engelsk og den fokuserer på det psykososiale. I tillegg er vi i behov for å finne engasjerte samarbeidspartnere på det feltet du jobber med, da vi trenger noen som kan hjelpe oss å sette ting i riktig rekkefølge fra “vugge til grav” i planleggingsfasen. Jeg vet fra tidligere at det kan være nødvendig å snakke åpent om effekten av å feks sette de riktige tiltak i riktig alder fra barnehage og bygge dette videre opp til slutten av ungdomsskole og at fargepsykologi, penneskriving og tegning/kunst er gode grunnsteiner å bygge videre på når eleven er moden for å videreutvikle tanke og læringsprossesser over på digitale flater. Vi i den frivillige organisasjonen BLI SETT-NOEGE har vært på stortinget nylig og ble bedt tilbake 3. januar for å presentere konseptet sammen med vår mulige utvikler på VR, MAKINGVIEW fra Hamar. Vi har søkt støtte fra UDIR etter utlysning fra de om tiltak de ønsker å støtte. Vi kommer til å presentere dette 3. januar i en pitch og ønsker en samtale med deg om dette kan være noe du eller noen av deine bekjente kan være intresserrt å se nærmere på med oss? Info kan sendes på epost til meg hvis vi forstetter dialogen der. Mvh Odd Asbjørn Pedersen.
oddpod1977@gmail.com
Vi er dersverre i en tidsklemme pga datoer som er satt, men kan sende det relevant info på det jeg har så langt, hvis dette er noe du kunne tenke deg å om ikke annet tatt en rask titt på.
Nettstedet jeg legger ved er til vår utvikler og ikke meg personlig.
Odd Asbjørn
https://www.facebook.com/oap66
Hei Odd Asbjørn, og takk for kommentaren! Dette høres ut som et supert prosjekt! Jeg er litt usikker på hvordan jeg kan bidra, men jeg sender deg en e-post, så kan vi diskutere det nærmere.