Søndagssplitten – Krone no. 8 “Seine”
Min Krone no. 8 “Seine” lå lenge til salgs i nettbutikken uten at noen kjøpte den, så da jeg la ned nettbutikken i fjor sommer bestemte jeg meg for å ta den tilbake inn i min egen samling. Det er jeg egentlig glad for i dag.
Sant og si har jeg hele tiden vært usikker på om jeg egentlig ønsket å selge den, for jeg liker den ganske godt. Jeg kan også forstå at den, med sin noe spesielle kombinasjon av skilpaddeskall og lyseblå, ikke har vært så lett å selge. Krone er heller ikke et veldig kjent merke her til lands.
Pennen er i tillegg helt umulig å finne noe informasjon om. Det er svært få bilder av den der ute, og jeg mistenker at det ikke ble laget så mange eksemplarer av den. Den er ikke nummerert, så vidt jeg har klart å finne ut, så det er litt vanskelig å vite hvor eksklusiv den egentlig er. Det er akkurat som at det står for meg at den var merket som en prototype i butikken jeg kjøpte den fra, men jeg er ikke sikker på om jeg husker riktig. Jeg husker heller ikke hva jeg betalte for den, og finner ikke noen kvittering med prisen på… Jeg vet med andre ord ikke mye om denne pennen!
Jeg hadde lagt merke til en del Krone-penner lenge før jeg kjøpte denne. Krone er et amerikansk merke, som nok er mest kjent for spesialversjonene sine. Pennene de lager er ofte svært utsmykket, mange av dem med håndmalte motiver, og de bruker gjerne materialer som er direkte knyttet til personene eller hendelsene pennene er inspirert av. Charles Lindbergh-pennen deres hadde for eksempel en liten bit av motoren på flyet hans, The Spirit of St. Louis. Lord Nelson-pennen har inkorporert treverk fra skipet hans, H.M.S. Victory. Det hele toppet seg kanskje da de skulle lage Abraham Lincoln-pennen sin. De fikk tak i noen hårstrå fra den kjente presidenten, hentet ut DNA-et hans fra det, og la det inn i en ametyst-stein på toppen av hetta.
Det er få pennemerker, til og med blant de mer ekstreme italienske, som strekker strikken fullt så langt som Krone, og prisene er naturligvis deretter. Det er ikke uvanlig at spesialversjonene deres koster 40-50 tusen norske kroner. På bruktmarkedet kan prisene være enda høyere. De dyreste Krone-pennene som ligger på eBay i skrivende stund må man ut med nesten 200.000 norske kroner for å sikre seg. Disse pennene er vel så mye kunstverk som fyllepenn, og kanskje litt i overkant for den mer nøkterne norske smaken.
Krone har noen serier med rimeligere penner også, som de kaller “Couture pens”. Disse pennene er også ganske forskjellige fra det meste annet på markedet, men til en langt mer overkommelig pris. Man kan få en ny Krone Couture-penn til rundt 360 dollar.
Krone eier også merket “Think”. Pennene deres kjennetegnes med veldig spreke fargekombinasjoner, og design som man ikke finner maken til hos noen andre merker. Think er også “billig”-merket til Krone, og her kan man få noen helt unike fyllepenner til i underkant av 100 dollar.
Jeg synes Krone og Think er spennende merker som våger å gå sine egne veier og skiller seg ut. Mange av pennene deres er ikke min smak i det hele tatt, men jeg synes det er kjempekult at det er noen som tør å lage disse pennene, og som pusher ideene om hva en penn kan være til ytterpunktene.
La oss se litt nærmere på Krone-pennen jeg har i samlingen min. Den dukket opp på bruktmarkedet hos Fountain Pen Hospital til en fornuftig pris i januar 2019, og jeg bestemte meg for at dette var muligheten jeg hadde til å skaffe meg en Krone-penn selv. Jeg syntes også den hadde et fascinerende – om enn noe spesielt – utseende. Den har en uvanlig material- og fargekombinasjon, og er en penn man kanskje må venne seg litt til. Da jeg først så bildene av den syntes jeg den var mer rar enn fin, men så var det noe med den som fikk meg til å stoppe opp, og gå tilbake et par ganger, før jeg til slutt bestemte meg for å kjøpe den. Den har vokst på meg, og nå synes jeg den er skikkelig fin.
Denne pennen er laget av et delvis gjennomsiktig akrylmateriale i skilpaddeskallmønster. Pennekroppen har to lyseblå ringer av ulik bredde, i tillegg til at hetta har en ring i tilsvarende farge helt øverst. Det er også et par ringer i sølv, den ene rundt åpningen på hetta, og den andre nede ved endeskruen. Øverst på hetta er det en liten medaljong med bilde av en krone på, og ytterst på endeskruen er det en tilsvarende medaljong med bokstaven “K”.
Mange vil kanskje oppleve pennen som litt rotete, og tenke at det er for mange elementer her. Spesielt de blå ringene på pennekroppen kan føles unødvendige. Samtidig er det nettopp de som gjør dette til et helt unikt design, og det ER en nydelig blåfarge! Ringene bidrar til å gjøre pennen mindre selvhøytidelig. Den tar ikke seg selv så innmari seriøst. Dette er en penn med glimt i øyet.
Den har stempelfylling, eller det jeg mistenker er en slags fastmontert omformer. Det er vanskelig å se akkurat hvordan fyllemekanismen ser ut. Det er ikke en veldig stor penn, men den ligger godt i hånda. Jeg opplever også at den er godt balansert, enten man posterer hetta bakpå enden av pennen eller ikke.
Splitten er av 18K gull, skjønt ikke blant de mest spennende jeg har i samlingen min. Den har tilnærmet ingen fleksibilitet, men til gjengjeld glir den veldig lett og behagelig over papiret, og legger igjen en akkurat passe tykk strek. Jeg opplever at den av og til glipper ørlite grann akkurat når man skal starte å skrive. Det er sånn som ganske lett lar seg fikse, men problemet er såpass lite at jeg ikke har brydd meg om å gjøre det enda. Jevnt over skriver pennen svært godt.
Alt i alt synes jeg dette er en artig og stilig penn, og jeg vil anbefale alle å sjekke ut Krone og Think. Begge merkene har flust med penner du garantert aldri har sett maken til. Bare ikke avskriv dem hvis du synes de er litt rare ved første øyekast. Det kan være verdt å gå tilbake og se en gang til. Hvis du klarer å finne dem, vel å merke. Det er ikke mange butikker der ute som selger dem.