Søndagssplitten – Nyttårsforsetter for 2022
Riktig godt nytt år til alle bloggens lesere! Jeg er tilbake etter en god juleferie, og som vanlig starter jeg året med å se litt på hvilke nyttårsforsetter jeg har, planer, mål og ønsker for bloggen i det kommende året.
Jeg liker nyttår. Det symboliserer blanke ark, en ny start, en mulighet til å prøve noe nytt, og å gjøre positive endringer. Kunsten er naturligvis å holde på disse endringene over tid.
Januar er for meg alltid en måned med ganske mange nye vaner og rutiner. Og så, utover februar og mars forsvinner noen av dem, mens andre fester seg, og blir den nye normalen. Det ligger i nyttårsforsettenes natur at man ikke vil klare å holde alle sammen, men det betyr jo ikke at man ikke bør prøve! I år har jeg seks nyttårsforsetter for bloggingen og pennehobbyen:
1. Mindre tid på sosiale medier
Et personlig nyttårsforsett jeg har er å bruke mindre tid på sosiale medier. Det i seg selv er ikke så relevant for bloggen, men det har en indirekte relevans, ettersom jeg har bestemt meg for å avvikle Facebooksiden til bloggen. Det er flere grunner til dette. Da jeg opprettet siden hadde jeg en plan om å legge ut mye mer der enn jeg har gjort. Det skulle være et sted hvor jeg kunne dele nyheter fra penneverdenen, skrive korte oppdateringer om nye penner som kom på markedet, dele lenker til andre blogger og videoer etc. I stedet har jeg endt opp med å kun legge ut lenker til innleggene på denne bloggen når de blir publisert. Vi som skriver her på bloggen pleier også å dele innleggene i gruppa “Pen Addicts Norway“. Jeg mistenker at de aller, aller fleste som følger bloggens Facebook-side også er medlemmer i denne gruppa, og dermed får med seg innleggene der. Bloggens FB-side blir med andre ord bare mer arbeid, for liten eller ingen gevinst. Jeg har ikke vært flink til å holde meg oppdatert på nyheter i penneverdenen de siste par årene, og nå for tiden er det forholdsvis sjelden at jeg leser andre penneblogger eller ser Youtube-videoer om fyllepenner. Hvis jeg skulle brukt Facebooksiden slik jeg opprinnelig tenkte å bruke den, ville det krevd ganske mye ekstra innsats av meg, og jeg måtte ha økt aktiviteten min på sosiale medier, i stedet for å redusere den, slik jeg egentlig helst vil.
Jeg kommer derfor til å deaktivere facebooksiden i løpet av de neste par ukene.
2. Redusere innkjøp
Et annet mål for året er å ikke kjøpe så mye nytt, men heller verdsette og bruke det jeg allerede har. Jeg hadde dette som mål i fjor også, og syntes egentlig jeg klarte meg ganske bra, men når jeg ser over regnskapet ser jeg at jeg likevel brukte rundt 15.000 kr på penner, blekk og papir i løpet av året. Det til tross for at jeg ikke kjøpte noen spesielt dyre penner i fjor. Den dyreste var vel Narwhal Nautilus-pennen, som jeg betalte i overkant av 1700 kr for. Ellers kjøpte jeg noen få billigere penner (fire penner fra FPR, og en TWSBI Swipe), noen notatbøker, og en hel del blekk. Det ble også noen gamle norske fyllepenner (Pan, Dorn og College), samt en del eldre penner som jeg har tenkt å restaurere og selge videre, i et forsøk på å la hobbyen betale for seg selv. Det skal også sies at jeg tjente litt på pennereparasjon og fra salg i nettbutikken i fjor. Riktignok ikke så mye som jeg brukte på hobbyen, men ikke så alt for langt unna heller, så det er da noe.
Jeg setter ikke noen spesifikk begrensning på hvor mye jeg tillater meg selv å bruke, eller hvor mange penner jeg kan kjøpe i løpet av året, men jeg skal fortsette å være litt restriktiv, og tenke meg godt om før jeg kjøper noe.
3. Rydde i egen samling
Jeg har lyst til å tynne ut pennesamlingen litt i løpet av året. Jeg har flere penner som blir brukt veldig lite. Dette krever en del selvransakelse. Det er vondt å kvitte seg med penner man liker, selv om man nesten aldri bruker dem, men det kan også være en lettelse når man finner nye eiere til dem. Mange av disse pennene er også penner jeg har betalt ganske mye for, og penner som det kan være vanskelig å få tak i igjen hvis jeg angrer. Likevel, ved å selge noen penner jeg ikke bruker, kan jeg kanskje finansiere noen nye penner som jeg har veldig lyst på. I løpet av året skal jeg ta en KonMari-gjennomgang av pennesamlingen min, finne ut hvilke penner jeg har som gir meg glede, og identifisere de pennene jeg sannsynligvis ikke ville savnet hvis jeg ikke lenger hadde dem i samlingen. Forhåpentligvis vil resultatet være en mindre, men mer fokusert samling. Det skal bli en interessant prosess!
4. Opparbeide meg en innleggsbuffer
Jeg har et mål om å alltid å ha minst fem innlegg liggende klare til publisering, som en buffer. Dette er noe jeg har drømt om siden jeg startet bloggen, men jeg tror aldri jeg faktisk har hatt så mange som fem ferdigskrevne innlegg liggende. I høst hadde jeg en plan om å bruke NaNoWriMo til å jobbe meg opp en god innleggsbuffer på bloggen, men selv om jeg jobbet en del med bloggen i november, fullførte jeg nesten ingen innlegg. Jeg bare startet på veldig mange. Per i dag har jeg ingen buffer, og jeg vet at det kommer til å bli en kilde til stress de ukene jeg ikke egentlig har tid, inspirasjon, motivasjon eller ideer til å skrive nye innlegg. Det har jeg lyst til å få gjort noe med, så jeg skal prøve å gjøre en ekstra innsats nå i starten av året for å opparbeide meg en slik buffer.
5. Ny rutine for “Nylig fylt”
Jeg har bestemt meg for å prøve en ny løsning for “Nylig fylt”. Jeg synes det er veldig gøy å teste nye kombinasjoner av blekk og penner, og har lyst til å ha mer kontinuitet i akkurat det. Jeg har derfor tenkt at nå gjennom 2022 skal jeg fylle en ny penn hver morgen før jobb.
Et annet mål jeg har er å tegne mer, og dette er det jo fint mulig å kombinere, så den nye morgenrutinen min (i hvert fall på hverdager) er å plukke et tilfeldig blekk, finne en penn som passer, og så tegne en side eller to med pennen. I jula leste jeg om såkalt “surrealistisk automatisme“, som er en slags meditativ form for nonfigurativ tegning hvor man prøver å la det underbevisste styre tegningen. Det minner litt om en tegnevariant av “morning pages“, og jeg har prøvd meg litt på det nå hittil i januar. Det er ikke sikkert det blir slike automatiske tegninger gjennom hele året, men jeg skal i hvert fall prøve å lage en tegning av ett eller annet slag hver gang jeg har fylt en ny penn. Jeg tenker også at man gjennom tegning i større grad kan utforske særpregene i de ulike blekkene enn man får fram gjennom skriving, og det vil ikke minst være større variasjon.
Planen er å legge ut et nytt innlegg hver tirsdag hvor jeg viser fram hvilke penner og blekk jeg har hatt i sving den siste uka. Det kan også hende at jeg inkluderer andre oppdateringer om ting jeg har tatt meg til den siste uka i disse innleggene, men vi får se. Tanken er at det skal være uformelle og personlige innlegg.
6. Tematikk i innleggene
Hva ønsker jeg å skrive om gjennom året som kommer? Hvordan skal bloggens fjerde år utarte seg? Jeg har ikke noen veldig konkrete mål her, men jeg har noen løsere tanker og ideer. Jeg har lyst til å skrive mer om andre tegne- og skrivesaker enn bare fyllepenner. Det kan godt tenkes at det kommer innlegg om blyanter, kulepenner, blyantspissere, viskelær, korrekturlakk og lignende i året som kommer.
Jeg har også en plan om å utforske den italienske penneindustrien i en serie med innlegg. Disse er på researchstadiet enda, så jeg vet ikke når de kommer, men det kan komme innlegg i løpet av året som sier litt om historikken til noen av de største italienske pennemerkene.
Jeg har også lyst til å ha et større fokus på hva man bruker pennene til, og ikke bare på pennene i seg selv, så det vil forhåpentligvis komme flere innlegg som handler mer om håndskrift, tegning, kalligrafi og lignende. Jeg har blant annet begynt å gjøre research om håndskrift i det norske skoleverket gjennom de siste hundre årene, som jeg håper etter hvert skal bli et større innlegg, eller kanskje en serie med flere innlegg. Det er et ganske ambisiøst prosjekt, men nå har jeg sagt det, så da har jeg vel forpliktet meg til å faktisk skrive det også.
Alt i alt tror jeg dette blir nok et spennende år her på Fyllepenna.no. Jeg gleder meg, og det håper jeg dere leserne gjør også!
Tittelbildet er hentet fra Pixabay.com.