Søndagssplitten – Pennen er mitt våpen!
Montegrappa lanserte nylig sin 007 Spymaster, som er en penn inspirert av James Bond-filmene. Som man på en måte forventer både av James Bond sine gadgets, og Montegrappa sine penner, er denne spesialutgaven proppfull av fiffige detaljer.
For eksempel at enden på pennen skjuler et par mansjettknapper med 007-logoen på. Fyllemekanismen er også ganske morsom her. Eller, det er egentlig patronfylling, bokstavelig talt. Det følger med en blekkbeholder, som ligner litt på Viscontis reiseblekkhus, samt to pistolkuler. Pistolkulene kan monteres på reiseblekkhuset og fylles med blekk ved hjelp av en pumpemekanisme. Kulene er altså blekkpatroner, som man deretter kan “lade” pennen med. Det er egentlig et utrolig kult system, og i tillegg har Montegrappa for en gang skyld klart å lage en penn som på utsiden ser ganske dempet og elegant ut, men som likevel er fylt opp av funksjonalitet og detaljer som ville vært Q verdig.
Dette er på ingen måte den første James Bond-inspirerte pennen som lanseres. Mange pennemerker har hatt egne 007-penner opp gjennom årene, og vi har da også sett noen penner med ulik funksjonalitet i selve filmene. Det mest kjente eksempelet er kanskje i filmen Octopussy, hvor James Bond, i Roger Moores skikkelse, får en ombygget Montblanc Meisterstuck av Q. Toppskruen på hetta kan tas av, og brukes som en liten øretelefon, og i tillegg er pennen fylt med etsende syre som Bond i løpet av filmen bruker til å bryte seg ut av en fengselscelle.
Det er et par andre eksempler også i James Bond-filmene hvor penner spiller en viktig rolle. I GoldenEye fra 1995 har agenten en Parker Jotter-penn rigget med eksplosiver som går av hvis man trykker tre ganger på klikkeren. Og i den uoffisielle James Bond-filmen Never Say Never Again, betjener Sean Connery en fyllepenn som egentlig er en liten pistol.
Det finnes mange andre eksempler i fiksjonen også, hvor penner og andre skriveredskaper på ulike måter har blitt brukt som våpen. En av de mest kjente er kanskje “trylletrikset” til Jokeren i filmen The Dark Knight, hvor han …ehem… får en blyant til å forsvinne:
Casino har også en fin scene hvor Joe Pesci bruker en penn som et ganske effektivt våpen. Noen burde kanskje ta et sinnemestringskurs?
I en litt mer uskyldig sammenheng bruker onkel Skrue en fyllepenn til å distrahere en angriper i Carl Barks-historien “Ungdomskilden”. Legg merke til detaljene her: ut fra hvordan Skrues hender holder pennen, kan man se at den fylles ved hjelp av en hendel på siden av pennen; en vanlig fyllemekanisme på tiden da denne historien ble tegnet.
Det finnes mange andre eksempler, og sikkert mange jeg ikke har funnet selv, men det er også plenty historier fra virkeligheten hvor penner har blitt brukt som våpen, og mange av disse har nok blant annet vært med på å inspirere pennene i James Bond-filmene.
I 1930 foretok politiet i New York en ransaking av hjemmet til gangsteren Jack Diamond. Blant maskingeværer og håndgranater, fant de en fyllepenn som ved nærmere ettersyn viste seg å være en 6 mm pistol. Diamond hadde mange fiender, og ble utsatt for en lang rekke drapsforsøk i perioden 1916-1931, så det er kanskje ikke så rart at han gikk til anskaffelse av et skytevåpen som var såpass lett og anonymt.
Skytevåpen formet som penner var nok ikke helt uvanlig blant spesialagenter og andre som jobbet undercover heller. I 1958 fortalte Donald Campbell-Shaw, som hadde jobbet som britisk etterretningsagent, at i forbindelse med et oppdrag hvor han samarbeidet med amerikanerne, hadde de utstyrt ham med en tåregasspistol som så ut som en fyllepenn.
En kanskje mer kjent historie skjedde noen år senere. Høsten 1963 inngikk CIA angivelig et samarbeid med Rolando Cubela, som satt i den cubanske regjeringen. Cubela tilbød seg å likvidere Fidel Castro. Han fikk forsikringer om at Kennedyadministrasjonen ville støtte en ny cubansk regjering så snart Castro var borte, men amerikanerne stolte ikke helt på Cubela, og da han ba om våpen nektet de å gi ham det han ba om. På et møte i Paris 22. november 1963 (samme dag som John F. Kennedy ble drept) fikk han imidlertid utdelt en fyllepenn med en innebygget giftsprøyte som han ble bedt om å bruke mot Castro. Cubela insisterte på å få et møte med Robert Kennedy, som var justisminister, før han skulle gjennomføre attentatsforsøket mot Castro, men amerikanerne nektet. Det var viktig for dem at de ikke på noen som helst måte kunne knyttes til et slikt attentatsforsøk, og de var redde for at et slikt møte ville få for mye oppmerksomhet. I 1965 avsluttet CIA samarbeidet med Cubela uten at planene hadde blitt gjennomført, og i 1966 ble han kalt inn på teppet hos Fidel Castro, og arrestert for å ha planlagt å drepe statsoverhodet. Han unnslapp dødsstraff, satt noen år i fengsel, og ble benådet av Castro i 1979.
I 2017 solgte auksjonshuset Bonhams en Eversharp Skyline-penn som hadde en innebygd metallpigg slik at man kunne bruke den som stikkvåpen. Navnet “Eversharp” fikk plutselig en litt annen betydning… Pennen var opprinnelig laget for OSS, som var en amerikansk etterretningsorganisasjon under 2. verdenskrig, og forløperen til CIA. På auksjonen hos Bonhams ble pennen til slutt solgt for imponerende 3750 dollar!
Jeg har funnet et norsk eksempel også, hvor en fyllepenn ble brukt som stikkvåpen. 7. juli 1971 meldte Oppland Arbeiderblad at lensmannen i Gran var “bitt og stukket med fyllepenn”:
Å bruke fyllepenner som våpen var ikke bare noe som skjedde i gamle dager. I 2018 meldte nyhetsbyrået Reuters at et passasjerfly fra Air China måtte avbryte turen fra Changsha til Beijing og foreta en uplanlagt landing i Zhengzhou etter at en aggressiv passasjer hadde holdt fast en flyvertinne og truet henne med en fyllepenn. Heldigvis kom ingen til skade, og politiet håndterte situasjonen så snart flyet hadde landet.
Jeg vil ikke på noen som helst måte anbefale at man bruker pennen sin til å skade andre, men skulle situasjonen likevel kreve det, har du noen tips her:
Jeg tror likevel det beste tipset i videoen (og for så vidt det beste tipset jeg har selv også) er å bruke pennen til det den tross alt er laget for: å skrive med. Til syvende og sist er det nok gjennom det skrevne ord at pennen er det mektigste våpenet.
Dette er en plakat fra krigens dager, som oppfordret soldater til å være forsiktige med hva de skrev. I mange amerikanske militæravdelinger var det forbudt å skrive dagbok under krigen, ettersom man var redd for at de skulle havne i fiendtlige hender. Det var likevel mange som ikke respekterte dette forbudet, og etter krigen ble det utgitt flere bøker basert på dagboknotater. Et kjent eksempel er Eugene B. Sledge, som tjenestegjorde som marinesoldat i Stillehavet. Sledge førte dagbok på små papirlapper som han stakk inn i lommebibelen sin, og disse notatene dannet grunnlaget for boken hans With the Old Breed – At Peleliu and Okinawa, som kom ut i 1981, og står igjen som en av de mest ærlige, brutale og hjerteskjærende skildringene fra kampene i Stillehavet. Sledges innsats under krigen ble også portrettert i TV-serien The Pacific, som delvis var basert på boken hans.
Kilder:
Dagbladet, 15.09.1930 – “Jack Diamonds arsenal”
Magasinet Nå, 1958 nr. 52 – “En hårsbredd fra døden”
Oppland Arbeiderblad, 07.07.1971 – “Lensmannen i Gran bitt og stukket med fyllepenn”
Steinar Åge Brenden – “Sammensvergelsen” (som gjengitt i avisa Friheten 25.10.2002)
Jamesbondlifestyle.com – “Montblanc Meisterstuck fountain pen”
Bonhams.com – “An “Eversharp” fountain pen, used as an OSS Assassin weapon”
Reuters.com – “Air China flight diverted after passenger threatens crew with fountain pen”