Søndagssplitten – Topp 5 penner til over 5000 kroner
Dette er det femte, og antakelig siste, innlegget mitt i Topp 5-serien. Jeg har tidligere beskrevet mine topp fem penner i prisklassene 0-500 kr, 500-1000 kr, 1000-2500 kr og 2500-5000 kr. Nå har turen kommet til toppen av kransekaka, la crème de la crème, eliten av skriveinstrumenter; nemlig fyllepennene til over fem tusen kroner.
Dette er kanskje den største kategorien av dem alle. I denne prisklassen finner vi alle toppmodellene til de ulike pennemerkene, samt et hav av forskjellige spesialutgaver. Det er ingen grense for hvor dyr en fyllepenn kan være. Den dyreste som ligger på eBay i skrivende stund er en Montblanc Homage to Wassily Kandinsky Limited Edition, som kun kom i tre eksemplarer. Den kan bli din for svimlende 788.000 dollar, eller i overkant av sju millioner norske kroner.
Men det er ikke slike penner dette innlegget skal handle om. Som tilfellet har vært også i de tidligere innleggene i denne serien kommer jeg ikke til å inkludere spesialutgaver her. Min liste skal bestå av standardutgaver, og ikke penner som bare kommer ut i et begrenset antall, eller i en kort periode. Jeg inkluderer også kun penner jeg har personlig erfaring med, hvilket naturligvis korter ned utvalget en del. Det finnes helt sikkert andre penner der ute som også hadde fortjent en plass på denne lista, men dette er mine anbefalinger, og da må jeg ha prøvd pennene selv.
Klikk på lenkene i overskriftene for å komme til mer utførlige omtaler av hver penn. Her er mine topp fem penner til over 5000 kroner:
5. Caran d’Ache Léman
Caran d’Ache Léman er en ren metallpenn, og derfor ganske tung, men samtidig såpass godt balansert at tyngden ikke er noe problem. Pennene i denne serien er dekorert med lakk og guilloché-gravering. De ulike modellene varierer både i mønster og farger, men alle er inspirert av områdene rundt Genèvesjøen, eller Lac Léman, som den heter på fransk.
Caran d’Ache produserer alle komponentene av pennene sine selv, i Sveits, og det at dette gjøres i det som antakelig er et av de dyreste landene i verden å produsere ting i, gjenspeiles i prisene. Men det gjenspeiles også i kvaliteten, og Caran d’Aches sans for detaljer. Pennene deres tåler i hvert fall fint å sammenlignes med andre penner i samme prisklasse. Disse koster kr. 6990,- hos Tudos.
4. Montegrappa Extra 1930
Under arbeidet med dette innlegget oppdaget jeg til min store forskrekkelse at jeg faktisk ikke har publisert noen omtale av denne pennen her på fyllepenna.no! Jeg skrev et innlegg om den på Blekkflekken rett etter at jeg hadde kjøpt den, men den bloggen eksisterer ikke lenger. Jeg noterer meg herved at jeg bør skrive en ny omtale av den.
Uansett: min Montegrappa Extra 1930 er en spesialutgave. Den største forskjellen fra en standardutgave er at min har grepseksjon av celluloid, mens standardversjonene har metallgrep. Ellers har disse pennene store splitter (#8), og en spesiell stempelmekanisme, hvor skruen er utstyrt med en skralle, slik at det er lite motstand når du skrur på den, samtidig som du hører små klikk. Dette gjør det veldig lett å operere stempelet på denne pennen.
Extra 1930-pennene er laget i vakre celluloid-materialer, og standardversjonen kommer i en håndfull ulike farger. De koster €991,74,- hos Appelboom, eller mellom 10 og 11 tusen norske kroner.
3. Montblanc Meisterstück
Meisterstück er en en slags paraply-betegnelse for ganske mange av pennene til Montblanc. Standardutgavene er sorte med gulltrim, og kommer i litt forskjellige størrelser (og priser). I tillegg har vi LeGrand-pennene, som også regnes som Meisterstück-penner (pennen på bildet er en LeGrand). Disse har en litt annen utforming, men kommer også i de samme størrelsene som standardutgavene. Montblanc har nærmest oppnådd en mytisk status i penneverden, og regnes av mange som de ultimate fyllepennene. Når det kommer til sterke merkevarer er det ingen andre som når Montblanc til knærne en gang i bransjen. Samtidig klarer de også år etter år å leve opp til det gode ryktet de har.
De første Meisterstück-pennene ble lansert i 1924, og de har så vidt jeg vet vært i produksjon uavbrutt siden den gang, skjønt det har vært en del endringer i design, materialer, fyllemekanisme etc. opp gjennom årene. Om du kjøper en ny eller en gammel Montblanc: disse pennene er ensbetydende med god kvalitet. Montblanc Meisterstück kan kjøpes mange steder. Tudos har blant annet et godt utvalg, fra i underkant av 7000 kroner og oppover.
2. Onoto Magna
Onoto er et gammelt britisk merke, som var veldig store på 20-tallet, og som døde ut på 60-70-tallet. For noen år siden ble dette tradisjonsrike merket gjenopplivet av en gjeng entusiaster, som begynte å produsere penner igjen basert på de mest kjente modellene fra mellomkrigstiden. Magna er nok den mest kjente. Den klassiske magnaen er av mange regnet som tidenes beste penn, og de nye utgavene er også der oppe, i hvert fall i mine øyne. Man har litt forskjellige valgmuligheter når man kjøper en Magna. Man kan få den enten med omformer/patron-fylling, eller betale litt mer og få med “plunger”-fylling, som er den samme mekanismen som de gamle magnaene hadde.
Onoto-splittene er også noe helt for seg selv. Jeg har prøvd en tre-fire forskjellige Onotoer opp gjennom årene, og alle hadde en blekkflyt og en glid over papiret som jeg aldri har kjent maken til. Dette er folk som vet hvordan de skal justere en penn slik at den skriver helt perfekt! Onoto er opptatte av god kvalitet og holdbarhet, og har uttalt at dersom folk bruker fyllepenn om tusen år, er det deres mål at det fortsatt skal finnes Onoto-penner som skriver. Det er en målsetting det står respekt av.
Hvis man ønsker å kjøpe en Onoto, er det best å gjøre det via deres egen nettside. Der kan man velge hvilken penn man vil ha, og konfigurere den slik man vil ha den. Grunnprisen for en Magna Classic er ikke mer enn rundt 330 britiske pund. Det tilsvarer omtrent fire tusen norske kroner, men med norsk moms kommer den akkurat innenfor priskategorien i dette innlegget. Denne utgaven kommer med en stålsplitt. Hvis man vil ha en gullsplitt på den må man legge på 130 pund, og hvis man i tillegg vil ha med plunger-fylling kommer det på 208 pund ekstra, til en total på rundt 670 pund. Man kan også gjøre noen andre valg for å tilpasse pennen, som å modifisere splitten, gravere navnet sitt på den, eller legge inn ekstra vekt hvis man vil ha en tyngre penn.
1. Visconti Homo Sapiens
Så kommer vi til pennen jeg har på nummer én: Visconti Homo Sapiens. Med denne pennen har Visconti på mesterlig vis kombinert innovasjon og tradisjonelle skriveredskaper. Pennen er laget av lavastein, som er knust til pulver, og deretter blandet med resin. Resultatet er et sterkt og holdbart materiale, som samtidig er litt hygroskopisk. Dette gjør pennen komfortabel å holde, også i lange skriveøkter. Den fylles ved hjelp av vakuumfylling, hvilket gjør den rask og enkel å fylle (men litt tungvint å vaske). Hetten tas kjapt og enkelt av pennen med en liten vridning, hvilket gjør pennen praktisk i bruk også i situasjoner hvor man bare skriver sporadiske korte notater, for eksempel i møter eller på forelesninger.
Viscontis DreamTouch-splitter har et noe frynsete rykte, men når de skriver som de skal, er det ingen andre som kan måle seg med dem. I fjor kom de med nye splitter som de produserer selv (tidligere har de brukt Bock-splitter). Jeg har ikke prøvd disse nye splittene selv enda, og kan derfor ikke si noe om hvordan de skriver.
Visconti Homo Sapiens er en moderne klassiker, fint på linje med penner som Montblanc Meisterstück og Pelikan Souverän, som har mye lengre fartstid på markedet. Jeg vil våge å påstå at dette er vår tids Parker Vacumatic, med samme nivå av nyskapning, og en penn som kommer til å få den samme legendestatusen med tid og stunder.
Det finnes ganske mange ulike versjoner av Visconti Homo Sapiens, og til forskjellige priser, men standardutgavene koster fra rundt 8300 kroner og oppover hos Tudos.