Ukas omtale – Esterbrook Estie
Esterbrook burde være et forholdsvis kjent navn for alle som har holdt på litt med vintage-penner. I fyllepennas gullalder var Esterbrook den klart mestproduserende pennefabrikken, og de laget gode penner som de fleste hadde råd til. Det er snart femti år siden de la ned driften, men i fjor vår ble de gjenopplivet med Esterbrook Estie.
Men før vi går over på omtalen må vi si litt om historikken til Esterbrook. Selskapet ble grunnlagt av Richard Esterbrook (1812-1895) i 1858, og laget i utgangspunktet dyppepenner. De laget sine første fyllepenner rundt 1920, og introduserte et system i 1933 hvor folk kunne kjøpe nye splitter og bytte dem selv. Esterbrook var den første penneprodusenten med et slikt system. Splittene kom med leder i et splitthus, og man kunne ganske enkelt skru den gamle splittseksjonen ut, og sette inn den nye. Dette er et ganske vanlig system på moderne fyllepenner (f. eks. Conklin eller Visconti), men var banebrytende i 1933.
Denne muligheten til å bytte splitter selv, åpnet også for å ha et større utvalg av forskjellige splitter. Mens moderne fyllepenner sjelden har mer enn 4-6 splittvarianter, kunne man etterhvert velge mellom over 50 forskjellige Esterbrook-splitter!
Esterbrook var penner for folket, og de laget penner som folk flest hadde råd til. Splittene deres var stort sett laget i stål, noen med Iridium-spiss (eller Osmiridium, som Esterbrook kalte dem), mens på andre splitter hadde de formet selve stålet til en spiss (DuraCrome Points).
Ettersom Esterbrook-pennene i utgangspunktet ikke var så veldig dyre, ble det også laget veldig mange av dem. De er derfor lette å finne den dag i dag, og en lavterskel introduksjon til å begynne å samle på, og restaurere vintage-penner, både fordi de er relativt billige å kjøpe, og ikke minst lette å reparere.
Esterbrook ble lagt ned i 1971, men rettighetene til navnet ble kjøpt opp av Harpen Brand Holdings i 2014. Harpen lanserte deretter et par nye Esterbrook-modeller som ble ganske dårlig mottatt av fyllepennmiljøet. Disse pennene hadde samme navn som kjente vintage-Esterbrooker, men lignet ikke på originalene i det hele tatt. Det aller meste folk forbant med Esterbrook manglet i disse pennene, og de solgte ikke så bra.
Så, på vårparten i fjor, ble Esterbrook overtatt av Kenro Industries. Kenro eier allerede Montegrappa og Aurora, og mange fryktet at de ville gjøre Esterbrook til nok et luksusmerke. Dette ville i så fall bryte med den opprinnelige tanken om at Esterbrook skulle være rimelige fyllepenner for folk flest. Vel, etter noen måneder ble Esterbrook Estie lansert, og ikke lenge etter kom også den billigere Phaeton 300R, og skepsisen så godt som forduftet.
Esterbrook Estie
Nå når vi har et lite overblikk over historikken, kan vi endelig gå over på selve omtalen.
Esterbrook Estie finnes i fire forskjellige farger: Ebony, Cobalt Blue, Tortoise, og Evergreen (sistnevnte ble lansert i forbindelse med Philadelphia Pen Show for bare et par uker siden). Alle fargene finnes med trim i både gull og krom, så tilsammen har man da åtte versjoner å velge mellom. I tillegg kan man få Ebony-varianten i en oversize-versjon.
Estien har en klassisk sigar-fasong. Den er ganske enkel og stilren i designet, og det er ingen bånd eller annen trim her som tar oppmerksomheten fra det flotte materialet penna er laget av. Hetta har et innlegg á la Platinums slip-and-seal, som sørger for at det blir helt tett slik at ikke splitten tørker ut. Dette er fjæret, slik at man må dytte hetta litt ned for å få skrudd den på. På tilsvarende vis er det akkurat som at den spretter av når man skrur den opp, som om penna strutter etter å begynne å skrive. Den ligger godt i hånda, og har ingen ubehagelige kanter mellom grepseksjonen og pennekroppen. Det er en forholdsvis stor penn, men uten at man opplever den som spesielt stor. For meg er størrelsen helt perfekt.
Skriveegenskapene er jevnt over gode. På Estiene kan man velge mellom 4 forskjellige JoWo stålsplitter (XF, F, M og B). JoWo-splitten leverer, som man etter hvert forventer av denne splittleverandøren. Penna glir pent over papiret med akkurat passe feedback.
Det som er ekstra kult med Estien, og litt av grunnen til at jeg skrev så mye om historikken for Esterbrook i dette innlegget, er at man kan kjøpe et såkalt MV-adapter til den. Adapteret består av en svart grepseksjon og en omformer. Grepseksjonen er laget slik at man kan sette i vintage Esterbrook-splitter. Med adapteret har man dermed ikke lenger bare fire forskjellige splitter å velge mellom, men man kan i prinsippet sette inn en av over femti forskjellige vintage-splitter. Akkurat som man kunne med gamle Esterbrook-penner fra 1933 og utover.
På Goulet Pens får man med en tilfeldig vintage-splitt når man kjøper adapteret, mens på Fountain Pen Hospital kan man velge mellom fire. Jeg kjøpte min penn på Goulet, og fikk med en 1554 Firm Fine-splitt. Den skriver supertynt, men kjennes også omtrent som å skrive med en knappenål. For moro skyld kjøpte jeg også fire andre splitter på eBay (deriblant den jeg har skrevet med på bildene her). Noen av dem skrev helt greit, mens en eller to ikke ville skrive i det hele tatt. Det kan selvfølgelig skyldes at de har ligget ubrukt i noen tiår. Kanskje bør jeg rett og slett bare vaske dem ordentlig, og prøve å skrive dem inn, men inntil videre må jeg si at jeg synes den nye JoWo-splitten er den beste splitten jeg har til denne penna. Jeg liker dessuten at grepseksjonen er i samme materiale som resten av penna, selv om den svarte grepseksjonen i MV-adapteret unektelig gir penna et mer vintage preg.
Når det er sagt er jeg på ingen måte ferdig med å utforske de gamle Esterbrook-splittene enda, og jeg synes det er kjempekult at de har laget en ny penn som man kan leke seg med de gamle splittene i. Gamle Esterbrook-splitter er lette å finne på eBay, og de fleste av dem koster ikke så mye, så her kan man ha mye moro med denne ene penna, akkurat som Esterbrook-pennene i hine hårde dager. Det var ting som dette Esterbrook-entusiastene ønsket seg da Harpen børstet støv av merket i 2014, og nå, med Kenro Industries, har de endelig fått det.
Prismessig ligger Esterbrook Estie på $154, og det er ikke så aller verst for denne penna, selv om det kanskje kunne vært ønskelig at den var litt billigere, i Esterbrooks ånd. Hvis man også skal ha med MV-adapteret må man ut med $35-$40 ekstra, avhengig av hvor man kjøper det, og da er det inkludert én splitt. Alt i alt er Esterbrook Estie en veldig god penn, og ikke noe dårligere enn andre penner i den samme prisklassen. Og det blir veldig spennende å se hva Kenro finner på med dette merket i årene som kommer.
2 kommentarer til “Ukas omtale – Esterbrook Estie”