Ukas penn – TWSBI Diamond 580
Prismessig er det ikke et veldig stort sprik fra de billigste til de dyreste TWSBI-modellene. TWSBI Go koster 249,- og TWSBI VAC 700R, som i skrivende stund ser ut til å være toppmodellen, koster 849,-. Det er enda mindre avstand mellom TWSBI Eco (349,-) og Diamond 580 (699,-). Dette er to penner som har en god del likheter, men det er også en del forskjeller som fint forsvarer den høyere prisen på Diamond 580.
La oss se litt nærmere på disse to. Selve pennekroppene, altså rommet som huser blekket og stempelmekanismen, ser ved første øyekast ganske like ut. De er nøyaktig like lange, og ser ut til å være utformet helt likt på innsiden. Det er også den samme stempelmekanismen i begge. På utsiden derimot, er Diamond 580 litt annerledes, og jeg antar det er her den får Diamond-navnet fra. Den er nemlig fasettert slik at man får et slags diamantmønster, og har ti sider, mens Eco er helt rund.
De fysiske likhetene stopper egentlig der, og selv om mekanismen og blekkapasiteten er den samme er Diamond 580 på alle måter en solid oppgradering fra Eco. Den har blant annet en større splitt (men nøyaktig samme blekkleder, så vidt jeg klarer å se). Den har også mer metall, hvilket gjør at den er en del tyngre enn Eco. Og mens Eco har farget endeskrue og hette, er Diamond 580 helt gjennomsiktig. Ja, den kommer i forskjellige farger, men da er det fargene på grepseksjonen og stempelhuset som varierer.
TWSBI Diamond 580 fremstår som en mer seriøs penn, i mine øyne. Mens Eco er leken og sporty, er Diamond 580 mer moden. Eco er en av de bedre starter-pennene på markedet, mens Diamond 580 kanskje er beregnet mer for de som allerede har gjort seg noen erfaringer med fyllepenner. Eco er en perfekt studentpenn, og det kan man godt si om Diamond 580 også, men sistnevnte er kanskje hakket bedre egnet til mer profesjonelle sammenhenger. Jeg mener ikke å si at Eco ikke er det, men man får et inntrykk av at Eco har en litt yngre målgruppe, rett og slett. I begge tilfeller er det snakk om demonstrasjonspenner, som er gjennomsiktige slik at man kan se blekket skvulpe rundt inni pennen.
Det er som sagt forskjellige splitter på de to. Diamond 580-splitten er et lite hakk større enn Eco – den er lengre, og har litt bredere skuldre slik at den ser mer ut som en klassisk fyllepennsplitt. Likevel er skriveegenskapene bortimot akkurat de samme. Man merker rett og slett ikke noen særlig forskjell. Jeg har en F-splitt på min Eco, og denne Diamond 580-pennen er utstyrt med en B-splitt, men man kjenner likevel igjen den samme typen feedback når man skriver med de to. Begge har moderat gli, og det føles kanskje litt som å skrive med en myk blyant.
De er likevel uanstrengte og lette å skrive med, og slipper blekket lett. De er gode splitter, for all del, men jeg skulle likevel ønske at det var mulig å merke en forskjell på skriveegenskapene mellom to penner hvor den ene koster dobbelt så mye som den andre. At Diamond 580-splitten var litt glattere, eller hadde litt mer «bounce» i seg, som seg hør og bør for en penn som er et hakk eller to mer sofistikert enn en starterpenn. Hvis man oppgraderer fra en Eco til en Diamond 580 kan man med andre ord bli litt skuffet over at skriveegenskapene i seg selv er akkurat de samme, selv om det er mye annet ved Diamond 580-pennen som gjør den verdt den dobbelte prisen.
TWSBI er som vanlig et trygt valg av fyllepenn, og jevnt over får man god kvalitet for prisen uansett hvilken modell man velger. Det er sjelden man opplever problemer med TWSBI, og de få gangene det skjer har de rykte på seg for å ha en ekstremt god kundeservice. Dette gjør TWSBI-pennene til veldig gode skriveredskaper, hvis det er kun det man er ute etter. Men hvis man vil ha den spesielle fyllepenn-opplevelsen synes jeg selv at de blir litt trauste og kjedelige, selv om de stadig kommer i nye og spreke farger man kan samle på.
Takk til Tudos, som har latt meg få låne en TWSBI Diamond 580 for å skrive denne omtalen. De har (som vanlig) ikke lagt noen føringer for hva jeg skal skrive, og omtalen er min ærlige mening om pennen.