Søndagssplitten – Alle presidentens penner del 3: Donald Trump
Tradisjonelt sett har pennene amerikanske presidenter bruker til å underskrive viktige dokumenter vært laget av merker som Esterbrook, Parker, og de siste årene Cross. Mer spesifikt begynte Obama å bruke rollerball-versjonen av Cross Century II med filtpenn-refill. Til å begynne med var det denne Donald Trump brukte også.
Men Trump var på ingen måte fornøyd med Cross-pennene, og skal ha uttalt i et intervju på HBO at “jeg signerte dokumenter med en veldig dyr penn, og den skrev ikke bra. Det var en forferdelig penn, og den var ekstremt dyr. Så jeg begynte å bruke en Sharpie, og sa til meg selv, vent litt, denne skriver mye bedre, og koster nesten ingenting”.
Etter dette kontaktet Trump Sharpie og spurte om de kunne lage en modell som var helsvart, slik at den skulle se litt finere og “dyrere” ut. Sharpie tok den et skritt videre, og laget en svart tusj med Trumps signatur i gull på siden. Dermed må man vel kunne si at Sharpien føyer seg inn i rekken av offisielle president-penner, selv om jeg vil tro det sitter langt inne i fyllepennmiljøet å anerkjenne dette.
I denne sammenhengen skal det også nevnes at Harry S. Truman, som etter alt å dømme var den som startet tradisjonen med offisielle presidentpenner, valgte en Esterbrook med stålsplitt. På den tiden skal man ikke se bort fra at det ble møtt med mange av de samme meningene som folk har om Trumps pennevalg i dag, ettersom Esterbrook først og fremst laget penner for arbeiderklassen. Stålsplitter på den tiden var heller ikke kjent for å være av spesielt god kvalitet, og over tid hadde de en tendens til å ruste, ettersom de ikke tålte blekkene som ble brukt så godt. Jeg vil tro det var mange på den tiden som mente at dette ikke var penner verdig en president, og at han for eksempel heller burde valgt en Parker med gullsplitt. Men Truman kom fra arbeiderklassen selv, og Esterbrook var et naturlig valg for ham.
Nå kan vi ikke akkurat skylde på at Trump kommer fra arbeiderklassen, men den tykke og brautende streken til Sharpien står unektelig i stil med måten han leder landet på, og er sånn sett et passende valg av skriveredskap. Men det å skrive med en tusj kommer med enkelte utfordringer. Det har for eksempel vært flere tilfeller hvor den tykke streken fra tusjen har gjort det veldig lett for media å se Trumps personlige notater på lang avstand, ikke minst fordi blekket blør gjennom de fleste papirtyper.
Trumps notater fikk mye oppmerksomhet etter at Getty Images-fotograf Mark Wilson tok et bilde under et pressearrangement på plenen foran Det hvite hus 20. november i fjor. I notatene stod det: “I WANT NOTHING. I WANT NOTHING. I WANT NO QUID PRO QUO. TELL ZELLINSKY TO DO THE RIGHT THING. THIS IS THE FINAL WORD FROM THE PRES OF THE U.S.” Dette referer til riksrett-saken hvor Trump ble beskyldt for å presse den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky til å etterforske sønnen til Joe Biden.
Trumps tusj var også gjenstand for en mediaskandale under orkanen Dorian, da han viste frem et kart over orkanens bane som mediene spekulerte i om han hadde modifisert med nettopp en Sharpie. Resultatet av dette var at Trump begynte å selge tusjer til inntekt for sin egen 2020-kampanje. Brad Pascale, som leder kampanjen twitret: “Kjøp de offisielle Trump-tusjene, som er annerledes enn noen andre tusjer på markedet, ettersom de har den spesielle egenskapen å drive CNN og andre falske nyhetskanaler til vanvidd”. På denne måten snudde Trump det som senere bare har blitt kalt “Sharpiegate” til sin fordel.
Normalt er det kun under viktige signeringer at presidentens penner får en del oppmerksomhet, spesielt når det er snakk om signeringsseremonier hvor det brukes flere penner som deretter deles ut til folk som har vært involvert i saksbehandlingen rundt det aktuelle dokumentet. I Trumps tilfelle har pennene fått mye oppmerksomhet av andre grunner, men han opprettholder fortsatt tradisjonen med å dele ut penner i gave, blant annet da han signerte “the CARES Act” (Coronavirus Aid, Relief and Economic Security Act) 27. mars i år:
Man kan si mye om Donald Trump, men noen pennesnobb er han altså ikke.
Hvis du vil lese mer om signeringspennene til amerikanske presidenter, kan du sjekke ut mitt tidligere innlegg: Alle presidentens penner.
Jeg har også skrevet et innlegg om hvilke penner russiske statsledere har brukt: Alle presidentens penner del 2: Kreml.