Søndagssplitten – Årskavalkade 2020
2020 har vært et annerledes år på veldig mange måter, og vil nok neppe bli stående for ettertiden som et år vi ønsker å oppleve igjen. Samtidig har det vært et veldig godt og produktivt år for denne bloggen – et år som skal bli vanskelig å toppe i 2021.
Gjennom året som har gått har vi skrevet om utrolig mye forskjellig her på Fyllepenna.no. Alt fra Gullars, Sharpiegate, Nye Voldas kommunevåpen, mamelukker og Onkel Skrues fyllepenn, til mer seriøse temaer, historikk og brukertips. Vi har også publisert 22 penneomtaler, og 12 blekkomtaler, i tillegg til flere innlegg om både blyanter og notatbøker.
I løpet av året har vi publisert 136 innlegg, med til sammen 125.000 ord og rundt tusen bilder og tegninger, og bloggen har hatt nesten 50.000 sidevisninger. Ikke verst for en liten nisjeblogg om skriveredskaper.
Topp 10 mest besøkte innlegg i 2020
Dette er de ti innleggene på Fyllepenna.no som har hatt mest besøk i 2020:
1. Søndagssplitten – Nybegynnerens guide til fyllepenner
2. Søndagssplitten – 10 gode grunner til å skrive med fyllepenn
3. Kjartaniske vers – Kjærlighet til skrivehåndverk og gode skriveredskaper
4. Søndagssplitten – Ti tips når man skal kjøpe fyllepenner
5. Kjartaniske vers – Karantene – La følelsene dryppe ned på papiret
6. Kjartaniske vers – Tipp-tipp-tippoldefar Christopher kjørte fra lensmannen, likte ikke selfier, og signerte grunnloven
7. Søndagssplitten – Guide til fyllepennvask
8. Kjartaniske vers – Flyakrobatikk med fyllepenn på kaia i Langesund
9. Kjartaniske vers – Hvordan jeg ble forelsket i Lillefix og oppdaget nesen til Kleopatra
10. Søndagssplitten – Topp fem starterpenner
Tre av disse innleggene ble faktisk publisert i 2019, og det er gøy å se at eldre innlegg fortsatt har såpass godt besøk. Det tyder på at folk bruker bloggen aktivt til å lete etter informasjon, og det er jo også noe av målsettingen vår.
Høydepunkter i 2020
Av høydepunktene i året som har gått vil jeg nevne tre ting:
Praktisk info med Jon Almaas
I februar ble jeg invitert til å snakke om bloggen og fyllepennhobbyen på talkshowet Praktisk info med Jon Almaas på TVNorge. Det ble et fint innslag, som også hadde en stor effekt på lesertallene på bloggen. Når det kommer til å synliggjøre både hobbyen og bloggen var dette helt klart den viktigste hendelsen i 2020.
Norsk penneuke
I uka som ledet opp til 17. mai publiserte vi innlegg hver eneste dag, med temaer knyttet til vårt eget hjemland. I løpet av uka kunne man lese om tre norske fyllepennfabrikker som var aktive på 50-tallet, norske blekkprodusenter, en av eidsvollsmennene, og fyllepenner i Norge i dag. For min egen del lå det et par år med research bak, som kulminerte i innleggene jeg skrev den uka.
Nye skribenter
Bloggen var et enmannsshow i hele 2019, og jeg hadde et mål tidlig i år om å få inn flere skribenter som kunne bidra. I mars begynte Kjartan Skogly Kversøy å skrive faste innlegg for bloggen, under tittelen “Kjartaniske vers”, og i mai fikk vi med oss Liv Mogstad Strickert på laget, med sin spalte “Blekkfang”. Begge to har bidratt til å heve bloggen til et nytt nivå, og utfyller mine egne innlegg på en glimrende måte. Tusen takk for innsatsen til dere begge to. Jeg setter veldig pris på alt dere har gjort, og håper samarbeidet fortsetter videre gjennom 2021.
Jeg ba Liv og Kjartan om å skrive noen ord om hva de husker best fra bloggen i året som har gått, og om de ønsket å oppsummere året. Jeg fikk følgende svar fra dem:
Fra Liv:
I det daglige skriver jeg stort sett bare huskelapper, e-poster og en og annen dagboknotis. Blogginnleggene jeg har skrevet på Fyllepenna i år har gitt meg anledning til å skrive på en annen måte igjen, og noe av det jeg har (gjen)oppdaget er:
a) det er mye lettere å skrive innledninger enn avslutninger (har opp gjennom årene skrevet min andel avslutninger av typen «og alle var enige om at det var en fin tur»)
b) noen innlegg skriver seg nesten selv, mens andre ganger kan jeg slite i dagevis for å finne den riktige innfallsvinkelen (og selv ikke da blir det mer enn bare «OK»)
c) fotografering er gøy, tar tid og kan sprite opp selv den kjedeligste tekst!
Siden slutten av oktober har det vært mer e-poster og huskelister enn fargegleder og kreativitet for min del, men jeg vet at nissen om noen uker kommer med et par inspirerende pakker!
Fra Kjartan:
Du spurte etter blogginnlegg jeg husker spesielt fra 2020. Øverst på listen troner nok bloggserien i uka opp mot 17. mai om de norske fyllepennene Pan, Omon og Dorn. Det hadde fortjent en bok. Det var også artig å delta i litt detektivarbeid og faktisk finne en Omon-penn i Bergen, selv om jeg bare har sett bilder så langt. Jeg likte også innlegget om Micarta 803. Jeg har likt flere selvsagt, men disse er de første som dukker opp som svar på spørsmålet ditt.
Min egen skriveprosess var selvfølgelig givende, men jeg syns det er vanskelig å velge hvem av dem som betydde mest. Det var artig å skrive om tipp tipp tippoldefar Christopher Hoen i 1814, og å koble mamelukker, reparasjon av biler og en ødelagt penn i innlegget den 30. mai og den siste teksten om snabeldyr. Det var egentlig artig å skrive alle sammen både om meningen med livet 11. april, om Gullars 4. april og om Uderzo 28. mars… Takk for en flott reise og en mulighet til å leke med ord og interesser.
Jeg likte flere av Liv sine tekster, men den om Sailor Blue Black fanget meg av en eller annen grunn. Jeg måtte bestille en sånn med en gang jeg hadde lest den.
Mine personlige favoritter:
Det er vanskelig å plukke ut et lite knippe med egne favoritter fra året som har gått. I forberedelsen av denne årskavalkaden har jeg de siste par ukene sittet og bladd gjennom bloggen, og lest flere av innleggene på nytt, og jeg kan bare konkludere med at vi har hatt en veldig god produksjon av innlegg gjennom hele året. Jeg er rett og slett litt stolt over hva vi har fått til! Noen innlegg peker seg likevel ut i mine øyne:
– Søndagssplitten – Kjært barn har mange navn
– Søndagssplitten – Hvem fant opp fyllepennen?
– Søndagssplitten – Alle presidentens penner del 3: Donald Trump
– En ode til den ydmyke blyanten
– Søndagssplitten – Statusrapport fra hjemmekontoret
– Kjartaniske vers – Mysteriet Lulu
– Kjartaniske vers – Ønsker du deg spisskompetanse?
– Kjartaniske vers – “Das Boot” – Hva slags blyanter hadde de på U-96 og U-612?
– Blekkfang – Colorverse String and Bane
Samt noen mer lette/humoristiske innlegg:
– 10 typer fyllepennannonser på Finn.no
– Søndagssplitten – De 15 typene blekkbrukere
– Søndagssplitten – 10 tegn på at du er en pennesnobb
I tillegg må jeg nevne alle Kjartans innlegg om snabeldyr, vusvoler, kolibrier og måker, som jeg selv har lest med stor fornøyelse.
Vi i redaksjonen har tatt en velfortjent pause nå mot slutten av året, men vi kommer tilbake med nye innlegg i januar. Takk til alle bloggens lesere for året som har gått. Vi ønsker dere alle en riktig god jul og et godt nytt år!
2 kommentarer til “Søndagssplitten – Årskavalkade 2020”
Takk for inspirerende innsats! Dere holder et høyt redaksjonelt nivå på bloggen med attraktiv informasjon om temaet. Får en fornemmelse at hobby omkring fyllepenner har eskalert. Vi gleder oss allerede til neste år med spennende innlegg!
Takk for fin kommentar, Johan! Ja, denne hobbyen er definitivt på vei oppover 🙂