Søndagssplitten – Blekkbonanza 2024 – Pilot Iroshizuku
Jeg har etter hvert fått en fast tradisjon her på bloggen, hvor et av vårens siste innlegg er en blekkbonanza, hvor jeg fyller en haug med penner, og viser fram en hel blekkserie. Og skaffer med selv en stor pennevaskejobb. Noe må man jo ha å holde på med i sommerferien også…
Den aller første blekkbonanzaen jeg hadde, var i 2020, og da fylte jeg 24 penner med alle blekkene i standardserien til Pilot Iroshizuku. Jeg bestemte meg for å gjøre det samme igjen nå i år, men med noen ekstra blekk. I standardserien er det som sagt 24 blekk, men tre av de ble byttet ut med tre nye for et par år siden. Jeg har både de tre som ble byttet ut, og de tre nye i samlingen min, så her må alle med! I tillegg slapp Pilot sju nye blekk i forbindelse med 100-årsjubileet sitt i 2019. Disse var bare tilgjengelig i en begrenset periode, men er også å regne som Iroshizuku-blekk. Dermed har vi til sammen 34 blekk vi skal gjennom i årets blekkbonanza. Hurra!
Iroshizuku betyr “farget dråpe” på norsk (“iro” betyr farge, og “shizuku” dråpe). Mens blekkene i standardserien stort sett har fått navn etter japansk natur, landskap, værfenomener og lignende, er jubileumsblekkene oppkalt etter sju guder for hell og lykke. Parallelt med disse blekkene lanserte Pilot sju veldig eksklusive fyllepenner som også fikk navn etter disse gudene.
Personlig har jeg ikke brukt disse sju blekkene så veldig mye siden jeg kjøpte dem. Det er ganske mange blekk i standardserien jeg liker bedre, rett og slett. Noen av jubileumsblekkene virker også mer saturerte, og oppfører seg ikke fullt så godt i pennene som standardblekkene. Jeg har i hvert fall opplevd at et par av dem virker litt tørrere.
Noen av dem likner også ganske mye på blekk som allerede finnes i standardserien. Benzaiten, f. eks., er bare en ørliten nyanse unna Kosumosu. Det samme kan sies om Jurojin og Murasaki-shikibu.
Som nevnt byttet Pilot ut tre av de originale standardblekkene med tre nye blekk i 2022. Blekkene som forsvant var Tsuyu-kusa, Ina-ho og Tsukushi. Inn kom Suio-gyoku, Hana-ikada og Hotaru-bi. Jeg har mine meninger om dette…
De tok to ganske unike brune blekk (Ina-ho og Tsukushi) og byttet dem ut med nye blekk som i mine øyne er både mindre anvendelige og mindre unike. De tre nye blekkene ligner en del på blekk som allerede finnes i serien, men framstår som noe lysere enn disse.
Jeg kommer ikke til å savne Tsuyu-kusa, som var en av mange blå blekk i serien, og i mine øyne det kjedeligste av dem, men Ina-ho og Tsukushi er store tap, og jeg synes ikke de nye blekkene veier godt nok opp for det.
Jevnt over er likevel Iroshizuku-serien ganske godt balansert. Jeg synes det er litt rart at ikke standardserien har et gult blekk, men personlig er jeg ikke så veldig glad i gule blekk, så det har ikke så mye å si for min del. Og det lille behovet jeg har for et gult Iroshizuku-blekk dekkes fint av Daikokuten, i jubileumsserien. Ellers har vi jo nå mistet de to fineste brunfargene. Det eneste brune blekket som er igjen er Yama-guri, som er så mørkt at det grenser til svart. Flaskene mine med Ina-ho og Tsukushi skal brukes med andakt i årene framover…
Pilot Iroshizuku er favorittblekkene mine med god margin. De har klare og fine farger, flyter kjempefint i alle penner, og er lette å vaske ut. Flaskene er også utrolig stilige. Favorittblekkene mine i denne serien, og dermed også noen av mine absolutte favoritter uavhengig av merke, er disse:
Under følger bilder av pennene jeg har fylt, og hvilke blekk de har blitt fylt med. Notatboken på bildene er en liten A6-bok med Tomoe River-papir fra Elemental Paper, som ble lagt ned i 2020. Jeg kjøpte noen trepakninger fra dem med disse notatbøkene da de solgte disse billig etter nedleggelsen.
Blekkprøvene er gjort på merkelapper fra Col-o-ring. Jeg pleier å dyppe lappene i blekket for å få prøvene slik som dette. Jeg synes det gir et veldig fint resultat, og et godt inntrykk av blekkene. I skriveprøvene har jeg inkludert de engelske oversettelsene av blekknavnene.
Her er mine nylig fylte penner og blekk:
Les også:
Søndagssplitten – Pilot Iroshizuku 100th Anniversary
Nylig fylt – 2. juni 2020
Søndagssplitten – Nylig fylt juni 2021 – Private Reserve blekk-bonanza
Søndagssplitten – Nylig fylt – Fransk blekk-bonanza
Søndagssplitten – Nylig fylt juni 2023 – Diamine blekkbonanza