Ukas penn – Caran d’Ache Léman Rouge Carmin
Leserne som har fulgt denne bloggen en stund, husker kanskje Caran d’Ache-uken i fjor vår, som var et resultat av at jeg fikk låne en del penner fra Caran d’Ache. Jeg skrev om to Léman-penner også da, og hvis du er nysgjerrig på disse pennene anbefaler jeg derfor at du også leser fjorårets omtale. Nå har jeg altså fått lånt en ny versjon av Caran d’Ache Léman fra Tudos, og vi skal se nærmere på denne i dag.
Det er først og fremst to håndtverksteknikker som utforskes i Léman-serien, nemlig guilloché og lakk. Alle pennene i serien har ulike guilloché-graveringer, og er lakkert med forskjellige farger. Serien har fått navn etter Genèvesjøen (Lac Léman på fransk), og pennene er inspirert av farger og naturfenomener i og rundt sjøen.
Den varme, røde fargen på denne pennen, og måten lyset treffer diamantmønsteret som er gravert inn i metallet under lakken, skal lede tankene til solnedgangen over Genèvesjøen. Rødt er også en farge som representerer Sveits, landet hvor Caran d’Ache kommer fra.
Teksten på hettebåndet, fasongen på hettetoppen, og ikke minst dekorasjonene på splitten gir pennen et art deco-preg. Art deco var en designretning som ble veldig populær på 1920-tallet, da også fyllepennenes gullalder for alvor startet. Art deco og fyllepenner fulgte på mange måter hverandre gjennom 20- og 30-tallet, og begge begynte å tape terreng rundt andre verdenskrig, så det er kanskje naturlig at fyllepennprodusenter i dag lager penner med designelementer fra denne perioden, for å skape assosiasjoner til de glade 20-årene. Jeg klager i hvert fall ikke, ettersom jeg synes Art deco kan være utrolig stilig!
Splitten er veldig glatt, og glir fullstendig uanstrengt over papiret. Jeg mener at mye av personligheten i en penn ligger i måten splitten skriver på, og opplever ofte at penner hvor splitten er veldig glatt kan kjennes litt sterile og sjelløse. I dette tilfellet er det likevel et særpreg der som umiddelbart identifiserer den som en Caran d’Ache-penn. Feedbacken fra papiret, og lyden pennen lager når du skriver med den er unike for Caran d’Ache, og så fort jeg skrev litt med denne nå, kom minnene om Caran d’Ache-pennene jeg fikk låne for et drøyt år siden strømmende på. På samme måte som at man kan identifisere en lukt selv om man ikke har kjent den på lenge, så husker jeg hvordan pennen kjentes ut i hånden og mot papiret. Splitten er ikke spesielt fleksibel, men føles likevel myk og god å skrive med, og gir akkurat passe med strekvariasjon. Alt i alt er dette en veljustert splitt, som kjennes trygg og pålitelig ut.
Dette er en tung penn, som med sine 56 gram faktisk veier et par gram mer enn Montegrappa Copper Mule, og den har en glatt grepseksjon. Dette kan være problematisk hvis man svetter litt på fingrene. Samtidig er pennen godt balansert, og ligger svært behagelig i hånda. Selv er jeg ikke spesielt glad i metallgrep. Jeg synes de ofte blir for harde til at de er komfortable å skrive med lenge, og ikke minst er de såpass glatte at man må bruke krefter på å holde igjen pennen. Léman er et av unntakene. Jeg opplever ikke dette som en slitsom penn å skrive med. Grepseksjonen er behagelig, på tross av at den er laget av metall, og på grunn av utformingen av grepseksjonen, vektbalansen i pennen, og ikke minst den glatte splitten, er det lett å skrive avslappet med den, også i lengre skriveøkter. Det oppleves som at vekten, i kombinasjon med splitten, hjelper deg å skrive bedre med pennen, og at en lettere variant ikke ville vært like god å skrive med.
Caran d’Ache Léman Rouge Carmin ligger på Tudos.no for kr. 6 790,-, og er med andre ord ikke noen billig penn. Vi er ganske vant til at mange produkter er billigere i utlandet enn i Norge, men det er ikke tilfellet med denne pennen. Jeg har rett og slett ikke klart å finne den til en lavere pris noen andre steder. Man kan finne den i andre europeiske butikker for rundt 6 500 norske kroner etter at de har trukket fra lokale avgifter, men så snart du regner inn frakt og norsk moms vil sluttprisen uansett ende på godt over 8 000 kr. Hvis man har bestemt seg for å kjøpe denne pennen vil det altså lønne seg å handle i Norge.
Pennen i denne omtalen er lånt av Tudos.no. De har ikke betalt meg for å skrive denne omtalen, og ikke lagt føringer for hva jeg skriver om pennen.