Søndagssplitten – 12 flere ting du kan bruke fyllepenner til
Våren 2020 skrev jeg et innlegg med 10 ting du kan bruke fyllepenner til. Jeg har lenge tenkt at jeg burde skrive en oppfølger med noen flere punkter. Her kommer derfor 12 flere ting du kan bruke fyllepenner til (eller for den saks skyld andre skriveredskaper, hvis du foretrekker det).
1. Kalligrafi
Dette er kanskje den mest åpenbare. Det er mange som finner glede i å lære seg nye skriftformer og alfabeter, og fyllepennen er et glimrende verktøy for dette. Det finnes haugevis av bøker og andre ressurser der ute som kan hjelpe deg i gang med kalligrafi, og hva du bør starte med kommer veldig an på hvilken type kalligrafi du har lyst til å lære deg. Et godt sted å starte kan kanskje være Spencerian Script? Loveleighloops.com har en fin artikkel som kan hjelpe deg i gang med denne skriftformen.
2. Morning pages
Morning pages er en praksis hvor man så snart som mulig etter at man har stått opp om morgenen, setter seg ned og skriver tre sider uten å tenke for mye. Ideen er at det skal være en slags kontinuerlig tankestrøm av hva-det-nå-er som rører seg i hodet ditt der og da. Mange som jobber kreativt sverger til morning pages. Julia Cameron, forfatteren av boken “The Artist’s Way” forklarer det nærmere her.
3. Øve på signatur
Det kan være gøy å jobbe litt med signaturen sin, finne måter å forbedre den på, og tenke litt gjennom hvordan man vil at navnetrekket skal se ut, kanskje slenge på en liten sløyfe til slutt, eller annen ornamentikk. Jeg skrev et innlegg om dette våren 2021, som kan leses her.
4. Annotere bøker du leser
Å notere i bøkene du leser kan være en fin praksis, av flere grunner. Du er mer bevisst i lesingen din, og tar en mer aktiv rolle ved å hele tiden konversere med boken og forfatteren gjennom notatene dine. Hvis du leser boken på nytt om noen år kan det også være interessant å se hva du tenkte om teksten første gang du leste den. Selv opplever jeg at jeg har en mer analytisk tilnærming til lesingen når jeg leser med blyant eller penn i hånd, og jeg husker det jeg har lest bedre.
Det er mange forskjellige måter å annotere bøker på, alt fra den enkle varianten med en blyant eller en penn og eselører, til forskjellige merketusjer, tags, fargekoder, tegninger etc. Hvis man leter litt på Youtube, finner man fort ut at annotering er en stor nisjehobby, og det finnes bøttevis av videoer hvor folk viser fram redskapene de bruker, og hvordan de går fram. ParkNotes har en ganske bra video om dette, så det kan kan kanskje være et godt sted å starte.
5. Skriv ned oppskrifter
Hvorfor ikke lage en personlig kokebok med alle favorittoppskriftene dine? En håndskrevet kokebok vil ikke bare være en nyttig ting å ha for din egen del, men med tid og stunder kan den også bli et skattet familieklenodium. Kjartan skrev et veldig fint innlegg om kokeboken etter mormoren sin for noen år siden.
6. Kryssord
Hva med å sette seg ned i godstolen med en penn og et kryssord? I min egen familie har kryssord endt opp som en ren hytteaktivitet, men jeg har også minner om morfaren min, som tok kryssordløsingen svært seriøst på daglig basis. Han satte seg alltid i sofaen, brettet dagens aviskryssord utover stuebordet, og armert med en kulepenn og Hjemmets Kryssordleksikon satt han til han hadde fylt ut hele siden.
Jeg har forøvrig en mor som uten å blunke løser selv de vanskeligste sudoku-oppgavene, gjerne mens hun ser på TV, og som anser det som juks å notere sånne små hjelpetall i hjørnene underveis.
Kryssord og sudoku kan være god hjernetrim, og glimrende analoge alternativer til diverse mobilspill.
7. Daglige bønner
Håndskrevne bibelsitater er faktisk blant de mest populære tingene folk bruker fyllepenner til. Denne formen for avskrift kan være en fin måte å komme nærmere de religiøse skriftene sine på, uavhengig av om man er kristen, jødisk, muslimsk eller tilhører andre religioner eller livssyn. De fleste religioner har også lange tradisjoner for å kopiere skriftene for hånd. Før boktrykkerkunsten ble oppfunnet var dette den eneste måten å lage flere utgaver på, men selv i nyere tid brukes det som et viktig læringsverktøy og en religiøs praksis hvor man bruker håndskrivingen til å komme nærmere sin gud.
8. Skrive noter
Hvis man holder på med musikk er det i hvert fall veldig nyttig å kunne skrive noter, og fyllepennen brukes faktisk av mange musikere til nettopp dette. Mange liker å bruke stumpsplitter til å skrive noter, ettersom variasjonen i strektykkelse gjør det enklere og mer effektivt.
Kalligrafen Joost Witte har en Youtubekanal hvor han prøver å gjenskape partiturene til Johann Sebastian Bach med de samme redskapene Bach brukte. Videoene hans er absolutt verdt å sjekke ut, enten man har interesse for musikk og musikknotasjon eller ikke.
9. Lage fantasykart
Å konstruere kart er en hobby for mange. Kanskje man skriver historier som foregår i andre verdener enn vår egen, eller man leder et Dungeons & Dragons-spill, eller man bare synes verdensbygging og det å lage kart i seg selv er veldig gøy. Og de beste fantasykartene er håndtegnet (er i hvert fall min mening).
Det er mange Youtube-kontoer der ute som har gode videoer om å lage fantasykart, og en av de bedre er WASD20. Han har blant annet en serie med videoer som går detaljert inn på de ulike elementene man bør ha med i et kart.
10. Commonplace notatbok
En commonplace-bok er et sted hvor du samler masse forskjellige ideer, tanker, sitater m.m. Det er rett og slett en bok du bruker til alt, som en slags reservehjerne, og den kan gjerne være litt rotete, og med løse informasjonsbiter om alt mellom himmel og jord. Kanskje kan du finne nye sammenhenger mellom ting som du ikke ville kommet på ellers.
Robin Waldun har en glimrende video om commonplace-bøker på Youtube.
11. Samleobjekter
Fyllepenner er jo bruksgjenstander, men for mange er de også samleobjekter, og man kan ha stor glede av å samle på spesifike typer fyllepenner. Selv har jeg et godt utvalg av moderne fyllepenner, som er de jeg vanligvis bruker til daglig, og så samler jeg i tillegg spesifikt på gamle norsk-produserte penner, som Pan, Dorn, College etc. Når man samler på ting, er man også til enhver tid på jakt etter nye skatter å innlemme i samlingen, og dette kan være en veldig meningsfylt og interessant hobby.
12. Våpen
Dette siste punktet skal kanskje ikke tas alt for seriøst, men det har vært tilfeller opp gjennom årene, både i fiksjonen og i virkeligheten, hvor penner har blitt brukt som våpen. Jeg skrev om det i innlegget Pennen er mitt våpen i januar 2023.
Hvordan bruker du pennene dine?