Søndagssplitten – «Hundrevis av falske Parker-penner i Oslo»
I gårsdagens episode av «Fyllepennagentene» snakket vi litt om fyllepennkrisa i Norge på slutten av førtitallet, og at det var omfattende smugling av dårlige penner fra utlandet som ble solgt på gata i de store byene her i landet. Dagbladet skrev en sak om dette 6. desember 1951 som her er gjengitt i sin helhet, til glede for nye (og gamle) lesere:
Hundrevis av falske Parker-penner i Oslo
Reparasjonsverkstedene har hatt en hard pågang hele siste året
OGSÅ POLITIET KOMMET PÅ SPORET ETTER 7-8 STYKKER!
Vi får stadig henvendelser fra folk, fyllepenneksperter og andre, som er forferdet over Aftenpostens uforståelige forsøk på å bortforklare at det er solgt, og selges, falske Parker-penner utenom forretningene her i byen.
Verksmester Kjerulf på et av byens større fyllepennverksteder, nemlig hos firma Rich. Andvord, sier til Dagbladet at han har ergret seg mye over de falske Parker-fyllepennene, og er villig til å gi publikum en orientering.
– For en ukyndig er det umulig å se forskjell, sier han. – Det er forsynt med merket «Parker», det står også «Made in U.S.A.» på dem.
Han antar at han i løpet av et års tid har hatt mellom 50 og 100 Parker-etterligninger til reparasjon. Trafikken har pågått et par års tid. Til å begynne med het etterligningen «Parcher», senere ble det «Parher», videre «P. Arker», og i det siste har de rett og slett hett «Parker 51». Videre står det på de falske pennene: «The Parker Pen Co.», og «Use Dry-writing Superchrome Ink».
– Men hvordan kan en ikke-fagmann se forskjell på de ekte og etterligningene? – En kan – hvis en skrur av hetten – legge merke til en liten forskjell på 5-tallet i merket «Parker 51». På de falske har 5-tallet en svak helning, på de ekte står det rett.
Kjerulf opplyser videre at det er stor forskjell på materialet i de ekte og uekte. En fagmann ser det uten vanskelighet allerede på hetten, som er av simplere kvalitet.
En annen reparatør sier:
– Jeg har i løpet av det siste året hatt iallfall 50 av de falske Parker-pennene til reparasjon. En ikke-fagmann vil lettest konstatere svindelen ved å se på splitten, som på etterligningene er av dårlig stål, istedetfor gull. Videre er det i pennefestet på de ekte Parkers skåret dype riller, vitsen er å regulere blekktilførselen. På de falske er det bare overfladiske gjenger.
Han understreker videre at en ukyndig ikke vil kunne avsløre svindelen uten å ta pennen fra hverandre.
Materialene i etterligningene er av dårlig kvalitet, men først og fremst er det selve splitten som blir ødelagt, da blekket inneholder syrer som vil tære på stål.
For å gi et inntrykk av omfanget, kan vi opplyse at en annen reparatør mener at han ifallfall har hatt 50 falske Parkers til reparasjon i løpet av et år. Hos firmaet Penne-Service opplyser en av ekspeditørene at det er kommet «en masse» etterligninger, det kan dreie seg omkring 100 i løpet av et års tid. Den Norske Fyllepennfabrikk kjenner også godt til pennen, uten å kunne si hvor mange som er levert til reparasjon. Firmaet Ralph Wright har hatt endel av den falske Parker til reparasjon, sannsynligvis omkring 20 ialt.
Som bevis for at den falske Parker er solgt her i byen, kan vi nevne et par eksempler.
Vidar Vik i firmaet AEG i Storgata forteller at han kjøpte en slik penn av en mann som kom på arbeidsplassen. Fem av de andre ansatte i firmaet kjøpte en penn hver.
Kelner Öhlen på Kaba kjøpte en Parker-etterligning av en mann på restauranten. En annen, som var blitt advart gjennom ham, fikk besøk av en utlending som iallfall hadde med en samling falske Parkers på etpar dusin.
Fullmektig Helle ved Sivilpolitiet opplyser til Dagbladet i dag, at det er solgt en del penner av den falske Parker i Norge.
Helle bekrefter at det «selvsagt» er omsatt noen av de falske pennene i Oslo. Hvor mange politiets etterforskning hadde brakt for dagen, kan han imidlertid ikke si.
– Jeg husker ikke detaljene, og interesserer med i det hele tatt ikke mye for saken, sier han. – Ingen er mer enn meg klar over at det smugles nær sagt med alle varer, men la oss vente til det dukker opp en smugleraffære av virkelige dimensjoner. Jeg tror vi skal droppe denne saken.
One thought on “Søndagssplitten – «Hundrevis av falske Parker-penner i Oslo»”