Søndagssplitten – Spennende nyheter fra Northman!
I juni i fjor skrev jeg en omtale av en av de første pennene fra Northman, et nytt, norsk, fyllepennmerke drevet av Adrian Stefanescu. Siden da har det både skjedd mye og lite med den lille pennemakeren på Sørlandet. På grunn av andre forpliktelser har han ikke laget så veldig mange nye penner, men han har en nyhet på trappene nå som er ganske spennende, og vi skal se nærmere på det i dette innlegget.
Før jeg fortsetter vil jeg presisere at jeg har fått tilsendt de tre pennene jeg viser fram i dette innlegget fra Northman, med beskjed om at jeg får beholde en av dem. Tusen takk til Adrian for det! Jeg har også hjulpet til med noen oversettelser til Facebooksiden hans. Dette hindrer meg ikke i å skrive en balansert omtale av pennene, men jeg synes det er greit å spille med åpne kort.
Da jeg skrev om Northman Office i juni i fjor, var et av ankepunktene mine at pennen var en såkalt “kit pen”, altså at mye av pennen er masseprodusert i utlandet, men at selve pennekroppen og kroppen på hetta er laget av Northman. Jeg mente at det ville være bedre om de fant måter å gå bort fra disse pennesettene på. Ikke noe galt med kit pens, men hvis man vil ha helt unike penner, og ønsker å bygge en merkevare rundt Northman, tror jeg det vil være lurt å lage så mye som mulig av pennene selv.
Northman har tydeligvis tatt dette til seg, og den store nyheten nå i vinter er at de jobber med å lage såkalte metallfrie fyllepenner, hvor alt bortsett fra splitten, lederen og omformeren er laget av Northman. Adrian har sendt meg tre av de første pennene han har laget av denne typen. Et par av dem har noen små skavanker, og må kanskje kunne anses som prototyper, men det er likevel mer enn godt nok til å danne seg et inntrykk av dem. Dette er virkelig noe helt annet enn de tidligere pennene deres, og utrolig spennende!
Så, helt konkret, hva er nytt?
Vel, det meste! For det første er disse pennene utstyrt med splitter i standard størrelse nr. 6 fra JoWo. De fleste som har holdt på litt med fyllepenner kjenner til JoWo, og vet at dette er splitter man kan stole på. Man finner også tilsvarende splitter på veldig mange andre penner der ute. Skulle man likevel ikke like splitten som står i pennen når man kjøper den, kan man alltids kjøpe en annen splitt å sette i pennen i stedet, ettersom det er en standardstørrelse. Man kan med andre ord finne veldig mange forskjellige splitter, både i stål og gull, som vil kunne passe i disse pennene.
Tross at de er fra JoWo, er jeg ikke helt overbevist av splittene på disse pennene. Den som står i den blå pennen skriver veldig fint, men de to andre er tørre, og skraper en del. Man må legge litt vekt på dem for å få dem til å skrive. En dag eller to etter fylling er de helt tørre, og skriver ikke i det hele tatt, med mindre man drypper ut en dråpe eller to med blekk først. Begge disse kunne hatt godt av en runde eller to med justering. Når det er sagt vet jeg at Adrian venter på å få nye JoWo-splitter som er gravert med Northman-logoen, og det kan tenkes at det er derfor de som står i disse pennene nå ikke er sjekket ordentlig. Jeg velger derfor å ikke fokusere for mye på hvordan disse pennene skriver, men jeg håper at han uansett tester pennene han skal selge før han sender dem fra seg.
Splittene er satt inn i en grepseksjon av akryl. Denne er hånddreid hos Northman, og som man kan se på bildene er det litt ulik fasong på den fra penn til penn. Alle tre har likevel til felles at de ligger svært behagelig i fingrene. Grepene har en fin tykkelse, og er også forholdsvis lange. En klar fordel for de som har større hender, eller som liker å holde litt lenger bak på pennen.
Pennene har ikke klips. Jeg vet ikke om Northman har planer om å gjøre noe med det etter hvert, men jeg føler heller ikke at jeg savner det. Det eneste jeg kunne tenke meg er ett eller annet som hindret pennen i å trille hvis man legger den på et underlag som ikke er helt i vater. Ellers liker jeg at designet er så rent og minimalistisk som det er. Alt fokuset er på treverket, uten noen distraksjoner. En klips kunne fort ha ødelagt det.
Det aller meste av pennen er laget i tre. Unntaket er grepseksjonen og gjengene, både på pennekroppen, og inne i hetta. Hetta har også en tynn ring av akryl nede ved kanten. På den ene av pennene er hele hetta laget av akryl, så det kan jo tenkes at det kommer flere penner med begge disse løsningene.
Hetta kan ikke posteres bakpå pennen, men det er heller ikke nødvendig, for dette er store penner. Større enn noen av pennene i samlingen min, faktisk! Men man tenker virkelig ikke over størrelsen når man holder dem. Noe av grunnen til dette er nok at pennene er veldig lette i vekt, ettersom det ikke er metall i dem. På tross av størrelsen, veier de bare 22-25 gram. Selv liker jeg store penner, og jeg liker at det er litt vekt i dem, så jeg kunne kanskje tenkt meg litt mer tyngde her. Det skulle uansett ikke være noe problem å ordne det hvis man ønsker en tyngre penn. Ettersom dette er patron-/omformerpenner, er det plass til å legge inn ekstra vekt i pennekroppen. Onoto har blant annet denne muligheten på sine penner. Der kan man bestille med ekstra balast, i form av en metallring som monteres inni pennen. Jeg vet ikke om det er noe Northman kommer til å tilby, men det er uansett ikke en mer komplisert operasjon enn at man kan gjøre det selv hvis man føler behov for det.
Pennene fylles som sagt ved hjelp av patroner eller omformer, i standard internasjonal størrelse. Omformerne som står i pennene jeg har fått låne er fra Beaufort, og virker å være av god kvalitet.
Treverket i disse pennene er utrolig vakkert, som vi etter hvert har lært oss å forvente av Northman-pennene. Det er tydelig at trestykkene er nøye utvalgt, og at det ligger mye flid og kjærlighet bak hver penn. Et par av pennene jeg har fått tilsendt har noe misfarging, som et hvitt belegg som ligger under lakken. Det virket som at Adrian var litt usikker selv på hva som hadde skjedd, men han trodde det hadde sammenheng med at pennene hadde blitt liggende ute i en kald garasje etter at han hadde lakket dem. Jeg stoler på at han finner ut av det, slik at han unngår at det skjer igjen. Presentasjonen er også veldig god: hver penn kommer med et vakkert tøyfuterale i mørkeblå fløyel med Northman-logoen sydd inn med gullfarget tråd.
Adrian har informert meg om at disse pennene vil være litt dyrere enn Office-modellene, rett og slett fordi det er mer arbeid å lage dem. De metallfrie pennene koster 1600 kroner. Så vidt meg bekjent ligger det ikke noen ute for salg akkurat nå, men følg med på Facebooksiden til Northman, så kommer det info der etter hvert.
Alt i alt er det mye positivt her. Disse pennene føles unike og organiske, og mer levende enn kit-pennene deres. Jeg er glad for at Northman har valgt å gå i denne retningen. Jeg tror også at disse pennene bare vil bli bedre og bedre etter hvert som Northman lager flere, og produksjonsprosessen får satt seg litt mer. Det skal bli spennende å følge med på hvordan pennene blir utviklet videre.