Søndagssplitten – Topp 5 penner i prisklassen 1000-2500 kroner
Forrige søndag skrev jeg om mine topp fem penner i prisklassen 500-1000 kroner. Jeg tenkte derfor det var på sin plass med et tilsvarende innlegg i den neste prisklassen. Det er ikke så veldig stort utvalg i prissjiktet jeg skrev om sist, men når vi kommer over 1 000 kroner er det en helt annen situasjon. Her begynner man å finne penner med gullsplitter, og det er større fokus på ting som kvalitet, design og materialer. Ikke minst: det er mange penner å ta av!
Mens jeg forrige søndag måtte tenke meg litt om for å finne fem penner til lista, var hovedutfordringen denne uka å klare å begrense seg til bare fem, ettersom det er så mange gode penner i denne priskategorien. Penner som Visconti Van Gogh, Pelikan M200 eller Pilot Falcon kunne godt ha vært på lista, men nådde ikke helt opp denne gangen. Jeg har forsøkt å plukke ut fem penner i et så bredt utvalg som mulig, både med tanke på stil og hvor de er laget. Dette er altså mine fem anbefalinger i denne priskategorien. Legg gjerne igjen en kommentar hvis du er uenig, eller savner din favorittpenn på lista.
Som sist har jeg ikke rangert dem, ettersom jeg mener de alle befinner seg på omtrent samme nivå, og hva man vil like kommer mest an på personlig smak og behag. Klikk på lenken i overskriftene for å komme til omtaler om de ulike pennene.
Lamy 2000
Lamy 2000 så dagens lys for første gang i 1966, og har vært i produksjon – så og si uendret – siden. Den er en moderne klassiker, og av god grunn. Pennen har et elegant, strømlinjeformet, og nesten futuristisk utseende, med en lang linje som går hele veien fra bakenden av pennen og ut til spissen på splitten. Det er ingen trinn ovenfor grepseksjonen, så man kan holde så langt opp eller ned på pennen man foretrekker, uten å treffe noen gjenger eller kanter som kan være til bry. Hetta dras av og settes på uten at man må skru på den, hvilket gjør Lamy 2000 til et utmerket valg dersom man trenger en penn man kan ta sporadiske notater med under et møte, f. eks.
I motsetning til de andre pennene på denne lista, får man ikke Lamy 2000 i så veldig mange ulike farger. Standardutgaven kommer i svart makrolon, med detaljer i børstet metall. Det finnes også en litt dyrere utgave i stål, samt et par spesialutgaver. Dette er også den eneste pennen på denne lista med stempelfylling (de andre har patron/omformer). Splitten er av gull, og til en listepris på kr. 1 999,- for standardutgaven får man god valuta for pengene.
Platinum 3776
Det er flere japanske penner som fint kunne vært på denne lista. Pilot har flere gode penner i denne prisklassen, og standardutgavene av Sailor 1911 er også innenfor rent prismessig. Likevel, det er vanskelig å konkurrere mot Platinum 3776, både på pris og kvalitet. Den er en av de billigste og mest populære pennene for de som ønsker å kjøpe sin første gullsplittpenn, og kvaliteten er jevnt over svært høy. Platinum sine omformere er også milevis bedre enn Pilot og Sailor sine.
I tillegg kommer Platinum 3776 med et stort utvalg forskjellige splittyper, og ikke minst er pennene laget i mange ulike farger. Det finnes også utgaver i celluloid, samt noen spesialversjoner hvor de har lekt seg med litt forskjellige fasonger og mønstere på pennekroppen.
Standardutgavene av Platinum 3776 koster kr. 1 595,- her til lands.
Esterbrook Estie
Esterbrook Estie tok pennemiljøet med storm da den kom for et par år siden. Esterbrook er jo et velkjent navn for mange fyllepennentusiaster, og var et av de aller mest populære merkene i USA på 30- og 40-tallet. Det har vært gjort et par forsøk på å gjenopplive dem, med varierende hell, men etter at Kenro Industries overtok rettighetene til navnet, har de kommet med en rekke penner som har fått gode mottakelser. En av disse er Esterbrook Estie.
Esterbrook Estie er i seg selv en solid og god fyllepenn, med egenskaper som minner mye om Montegrappa Fortuna, som også er på denne lista. Men en ting som får Estie til å virkelig skille seg ut, er at man får kjøpt et adapter som gjør at man kan bruke gamle Esterbrook-splitter fra 30- og 40-tallet på den. Disse er fortsatt relativt lett å finne på nett, og dette gjør at man har et potensielt utvalg på over femti forskjellige splittyper til denne pennen!
Esterbrook Estie har kommet i ganske mange forskjellige utgaver de to årene som har gått siden den først ble lansert, og det er ingen ting som tyder på at de har tenkt å stoppe med det første. Mange av modellene finnes også i en oversize-versjon, som naturlig nok er litt dyrere.
Esterbrook Estie er ikke å få kjøpt i Norge, men man kan for eksempel kjøpe den fra Goulet Pens, hvor den koster $156 (ca. 1 500 norske kroner).
Leonardo Momento Zero
I likhet med Esterbrook Estie er Leonardo relativt ny. De oppsto i kjølvannet av at den legendariske pennefabrikken Delta gikk konkurs, og noen av de som hadde jobbet for Delta startet for seg selv. De første pennene deres kom høsten 2017, og siden da har det kommet utallige versjoner av den populære Momento Zero-serien. Grunnutgaven er laget av vakre akryl-materialer, og er utstyrt med noen av de beste stålsplittene på markedet. I tillegg kan man også få kjøpt et stort antall spesialutgaver, samt dyrere utgaver i sjeldnere ebonitt- og celluloid-materialer og med gullsplitt.
I fjor ble også oversize-versjonen av disse pennene lansert. Den heter Momento Zero Grande, og er også verdt å sjekke ut, dersom man har litt mer penger å bruke.
Pennene har et klassisk italiensk design som til dels minner mye om gamle penner fra både Delta og OMAS. Leonardo Momento Zero fås ikke kjøpt i Norge, men kan kjøpes fra flere europeiske nettbutikker. Pen Venture har et godt utvalg av disse, og der koster de fra €125 og oppover (rundt 1 350 norske kroner).
Montegrappa Fortuna
Montegrappa Fortuna snakkes det ikke så mye om her til lands, men det er en veldig god og stilig penn. Den har en litt spesiell fasong, ettersom den buler ut litt på midten av hetta. Dette gir den en unik silhuett som gjør den lett å kjenne igjen. Pennen er utstyrt med en stålsplitt, som oppfører seg særdeles godt.
Det finnes veldig mange utgaver av Fortuna-pennene. De fleste av dem i akryl, men det har kommet versjoner i både metall og tre også. Prisene varierer veldig etter hvilken utgave det er snakk om. Pennen på bildet er en Mosaico-utgave, og den er litt dyrere enn standardversjonen. Tudos har et par av standardmodellene inne for kr. 1 799,-.