Søndagssplitten – Topp 5 penner i prisklassen 500-1000 kroner
For omtrent et år siden skrev jeg om mine topp 5 starterpenner her på bloggen. Dette har vært et populært innlegg, og jeg hadde lyst til å skrive en oppfølger. Lista fra i fjor omhandlet penner til under 500 kroner, og står seg fortsatt godt i år. Men hva om du allerede har et par av pennene på den lista, og har lyst til å prøve en litt dyrere penn? Eller kanskje du skal kjøpe din første fyllepenn, og har lyst til å bruke litt mer penger på den? Her kommer mine topp fem penner i prisklassen over starterpennene, fra 500 til 1000 kroner.
Dette er faktisk en litt vanskelig prisklasse i fyllepennverdenen. Man finner mange penner til under 500 kroner, og definitivt mange til over 1000, men mellom der er det et lite vakuum. Det er en del penner her også, men ikke på langt nær så mange som i prisklassene over og under. Jeg gjør det også til et poeng å kun nevne penner jeg har personlig erfaring med, og som jeg har skrevet om her på bloggen. I innlegget om topp 5 starterpenner rangerte jeg pennene, men i dette innlegget kommer jeg ikke til å gjøre det. Det er fem veldig forskjellige penner på denne lista. De er alle gode, og hvilken man bør velge kommer helt og holdent an på hvilke preferanser man har selv.
Derfor, i vilkårlig rekkefølge, her er mine topp fem fyllepenner i prisklassen 500-1000 kroner:
TWSBI Diamond 580
Jeg har skrevet to omtaler om TWSBI Diamond 580 det siste året: standardutgaven, som det er lenket til over bildet, og spesialutgaven Smoke RoseGold II. Jeg synes splitten på sistnevnte var hakket bedre enn på den første, men det skyldtes nok også litt tilfeldigheter. Ellers er det flere som mener at TWSBIs splitter har blitt bedre i det siste, så det kan være at fabrikken har gjort noen endringer også.
TWSBI har flere modeller i denne prisklassen, og jeg kunne like gjerne ha valgt TWSBI Classic eller TWSBI Vac700R til denne lista. Valget endte til slutt på Diamond 580 rett og slett fordi jeg synes det er den som både ser best ut av de tre, og som ligger best i min hånd. Splittene jeg har prøvd på Diamond 580 har også vært veldig gode. Hvis man vil ha en mer spennende fyllemekanisme kan det godt hende at Vac700R er et bedre valg, med sin vakuum-fylling. Og hvis man ikke har lyst på en demonstrasjonspenn, kan kanskje TWSBI Classic være et bedre valg. Kvaliteten på disse tre er jevnt over høy, så det handler først og fremst om hva man foretrekker selv.
Prisene på TWSBI Diamond 580 varierer litt ut fra hvilken versjon du vil ha. Den billigste koster 700 kroner, og den dyreste 1200.
Conklin All American
Det er vel ikke noen hemmelighet at jeg er fan av Conklin All American. Jeg har skrevet ganske mye om disse pennene her på bloggen tidligere. De er blant de billigste du kan få som er laget av denne typen fargerik akryl. Størrelsen, fasongen, og materialene får pennene til å minne om langt dyrere italienske penner. Conklin All American er da også produsert i Italia, ironisk nok med tanke på navnet på pennen. Merket er fortsatt amerikansk, men så vidt jeg vet er det ingen av pennene deres som produseres i USA lenger.
De kommer med en ny versjon hvert år, men fortsetter også å produsere de gamle utgavene, så per i dag får man Conklin All American i hele åtte forskjellige utgaver. Kvalitetskontrollen på Conklins splitter har hatt et litt frynsete rykte en stund, men har kommet seg det siste året, etter at de byttet splittleverendør. Så lenge de fungerer som de skal, er disse splittene veldig gode.
Conklinpenner er jevnt over billigere å bestille fra USA enn å kjøpe i Europa. Hos Goulet Pens koster All American-pennene $76, som i skrivende stund tilsvarer rundt 730 kroner.
Lamy Studio
Dette er en utrolig stilig penn, som i likhet med Lamy 2000 har en fasong hvor linjene går fra den ene enden til den andre uten å brytes opp. Imponerende nok gjelder dette både med og uten hette. Hvis du vil ha et stilrent og funksjonelt design på pennen din, er dette veien å gå. Lamy går i Bauhaus-skolen sine fotspor, og prinsippet om at form skal følge funksjon står sterkt.
Hvis du ikke liker grepseksjoner i glatt metall, er kanskje ikke dette pennen for deg. Samtidig er den utformet slik at du ikke tvinges til å holde den på noen spesiell måte. Du kan holde så langt oppe eller nede du måtte ønske, og med akkurat det grepet som passer deg. Sånn sett er dette en penn som rent ergonomisk burde passe godt til de fleste.
Her varierer også prisen litt etter hvilken utgave du vil ha. Den svarte som er avbildet over her koster 800 kroner hos Tudos.
Caran d’Ache 849
Dette er den billigste fyllepennen til sveitsiske Caran d’Ache, og fremstår strengt tatt litt som en starterpenn, men prismessig hører den hjemme her. Den har et par svakheter: selv synes jeg grepseksjonen i plast virker litt skjør og spinkel. Ettersom pennen er sekskantet skulle jeg også ønske at hetta var konstruert slik at den alltid kom på linje med vinklene i resten av pennen.
Utover det er dette en veldig god penn, og den kompenserer for sine svakheter med en veldig god splitt, som er både glatt og overraskende myk. Denne pennen er også ganske lett i vekt, så hvis du liker lette og tynne penner er den antakelig midt i blinken. Den kan også fås i en del forskjellige farger.
Caran d’Ache 849 koster 600 kroner hos Tudos.
Opus 88 Demonstrator
Hvis du skriver mye, og liker store penner, er denne som skapt for deg. Det er en gjennomsiktig demonstrasjonspenn med pipettefylling. Altså må du bruke en pipette eller en sprøyte for å fylle den med blekk. Det at den ikke har en innebygd fyllemekanisme som tar opp masse plass inni pennen, betyr at man kan ha desto mer blekk i den. Hele fire milliliter, faktisk! Det gjør dette til en av pennene på markedet med størst blekkreservoar.
Pennen er ellers solid bygd, og med et tøft utseende. Selv om den er stor, ligger den veldig godt i hånda, og skriver veldig bra, selv om det ikke er den mest livlige splitten jeg har vært borti. For å få hetta av pennen må den skrus hele fire runder rundt, så dette er ikke en penn for korte, kjappe møtenotater, men heller en penn man tyr til når man skal skrive mye om gangen.
Prismessig er denne helt på grensen for å kunne regnes med på denne lista. Den kan kjøpes fra Cult Pens til rundt £80 når engelsk moms er trukket fra. Dette tilsvarer mellom 900-1000 norske kroner. Legg på frakt, moms og postens utleggsgebyr så er vi strengt tatt over pristaket på 1000 kr., men jeg synes likevel denne pennen hører hjemme på lista. Opus 88 har også noen rimeligere modeller som baserer seg på samme fyllemekanisme og med samme splitter. Jeg har ikke personlig erfaring med de rimeligere modellene, men de har jevnt over et godt rykte i fyllepennmiljøet.