Søndagssplitten – Gull fra arkivet 7 – “Den er en av Nutidens nyttigste Opfindelser”
Jeg har funnet fram et nytt knippe med gamle avisutklipp. Denne gangen spenner de fra 1897 og helt fram til 1987. Vi skal blant annet møte en norsk dame som startet Norges kanskje første fyllepennbutikk, en “verdenskjent” fyllepenn som ingen har hørt om, en dansk fyllepennfabrikk som også etablerte seg her i Norge, og vi skal se på fargekodene som regnskapsførerne i det vest-tyske krigsdepartementet måtte forholde seg til. God fornøyelse!
Denne notisen sto på trykk i Norsk Kundgjørelsestidende 2. august 1898. Da hadde Albertine Christensen etablert det som muligens var Norges aller første firma som spesifikt solgte fyllepenner. Hun hadde solgt Parker-penner en stund allerede. De første reklameannonsene hennes kom på senhøsten 1897, men da under firmanavnet A. C. Christensen.
Dette er en av annonsene fra senhøsten 1897, altså et halvt år før The Parker Pen Agentur offisielt ble stiftet. De hadde tydeligvis et visningsrom eller butikklokale i Akersgaten 74, men averterte også etter agenter, så det er mye som tyder på at de hadde en målsetning om å fungere som en norsk distributør av Parker-pennene.
I denne annonsen fra 1899 tilbyr de til og med “stor Rabat” til forhandlere, så selv om de hadde egen butikk, leverte de nok også penner til andre butikker som ville selge dem. Det er ikke så lett å finne utfyllende informasjon om denne bedriften, men de holdt ikke på mer enn noen få år. I 1900 skiftet de navn fra The Parker Pen Agentur til A. F. Christensen, og i 1901 ble firmaet meldt opphørt. Jeg er ikke sikker, men jeg har en mistanke om at Albertine selv emmigrerte til USA tidlig på 1900-tallet. På 1920-tallet var det i hvert fall et norskdrevet firma med navnet A. F. Christensen som drev med manufaktur i San Diego. Kan det ha vært Albertine, mon tro?
Året var 1912, Roald Amundsen hadde nådd Sydpolen, og mange bedrifter ønsket å sko seg på den nye nasjonalheltens navn. Det eneste jeg har klart å spore opp om Roald Amundsen Pennesplitter er denne annonsen, som sto på trykk i flere utgaver av Dagbladet i løpet av høsten 1912. Det er vel ikke noen tvil om at dette var et norsk merke, men om de faktisk ble produsert her til lands vet jeg ikke.
Vi hopper femten år fram i tid, til 1927. Da var Anglo-fyllepennen i salg, og de prøvde å befeste sin plass på det norske markedet ved å selge et parti på 10.000 penner til kr. 3,95, før prisen skulle gå opp. Det er jo også litt interessant at en angivelig “verdenskjent” fyllepenn kun nevnes i norske aviser i en tremåneders-periode våren 1927…
En penn som faktisk var verdenskjent, var Wahl-Eversharp. Eversharp startet i 1914 med å produsere mekaniske blyanter, og det var først tre år senere de begynte så smått å lage fyllepenner. Det skulle dog gå en del år med prøving og feiling før de oppnådde nevneverdig suksess med fyllepennene sine. I 1929, da denne annonsen sto på trykk her til lands, begynte de å vinne terreng i pennemarkedet, og skulle snart bli regnet som en av de virkelig store i bransjen.
Holmby var en av de store blekkprodusentene her i Norge. De startet under navnet Eckell & Holmby i 1901, men Adolf Eckell trakk seg ut av firmaet i 1912, og etter det het det bare Holmby. Denne annonsen er fra 1936. Jeg har skrevet litt mer om Eckell & Holmby her.
Denne annonsen er også fra 1936. Hoover var et dansk merke (eid av Miller Pen Co), men pennene deres ble produsert i Tyskland. Miller produserte også Orion-pennene, som var populære her til lands på 20-tallet.
Danske Miller Pen Co ble etablert i 1908 av Johannes Iversen. De skiftet navn til Orion i 1914, og beholdt dette navnet fram til de byttet tilbake til Miller i 30-årene.
Denne annonsen er fra 1955. Da hadde Miller også åpnet kontor her i Norge. På vårparten 1953 ble norske Miller Pen Co etablert, med forretningsadresse i Thorvald Meyers gate 30B i Oslo. I følge handelsregisteret hadde de som formål å drive produksjon, hvilket i så fall gjør Miller til den femte norske fyllepennfabrikken vi har klart å spore opp her på bloggen. Om de noen gang faktisk produserte penner i Oslo er derimot uklart. Mest sannsynlig var det nok heller snakk om import og distribusjon. Det skal vi komme tilbake til i et eget innlegg om Miller ved en senere anledning.
Om de startet som en fabrikk, gikk Miller i hvert fall snart over til kun distribusjon. I denne annonsen fra 1961 kommer det fram (i den lille, utydelige skriften helt nederst) at Miller var importør av de amerikanske Scripto-kulepennene. Scriptos fabrikk lå i Atlanta, og var på 60-tallet verdens største produsent av skriveredskaper.
Over til noe helt annet. 19. mars 1957 kunne leserne av Lofotposten få et lite innblikk i tysk blekk-pragmatisme. Regnskapsavdelingen i det vest-tyske krigsdepartementet måtte følge strenge fargekoder, slik at alle deler av regnskapet skulle kunne spores. Og alle fordommer om tysk regelrytteri blir vel strengt tatt bekreftet her.
Svenske Ballograf hadde også en norsk fabrikk som gikk med stor suksess i noen år på 50-tallet. Pennen i denne annonsen er nok likevel laget i Sverige. Annonsen sto på trykk i 1959, mens den norske fabrikken sluttet å lage penner i 1957. Les mer om Ballograf her.
På 80-tallet var det ikke mange som reklamerte for fyllepenner i norske aviser lenger, men Parker holdt fortsatt stand! Denne annonsen er fra 1982, og når det kom til fyllepenner, var nok Parker 25 Flighter det som gjaldt på det norske markedet.
Dagens siste utklipp er fra 1987. Det er vel ikke penner Cartier først og fremst er kjent for, men de har da noen skrivesaker også.
Les også
– Søndagssplitten – Gull fra arkivet – Del 1: «I pakt med teknikkens utvikling»
– Søndagssplitten – Gull fra arkivet – Del 2: Gaven fra «henne»
– Søndagssplitten – Gull fra arkivet – Del 3: «Til konfirmationen!»
– Søndagssplitten – Gull fra arkivet 4: «For tyveri av en fyllepenn»
– Gull fra arkivet 5 – «Den ideelle skolefyllepenn til den rette pris»
– Søndagssplitten – Gull fra arkivet 6 – «Kan man også SKRIVE med Deres fyllepenn?»