Søndagssplitten – 10 penner alle fyllepennentusiaster bør prøve
Det er ikke alltid så lett å vite hvor man skal starte med fyllepenner. Det er et hav av forskjellige penner der ute, og mye å sette seg inn i for de som er på vei inn i hobbyen. Men det er noen modeller som gjentatte ganger trekkes frem; penner som av forskjellige grunner er toppselgere og som man bør kjenne til som vordende fyllepennentusiast. Jeg har her prøvd å lage ei liste med de ti pennene jeg personlig mener at alle fyllepennentusiaster bør prøve.
Alle kommer ikke til å like alle pennene på lista like godt, og det er heller ikke poenget. Poenget er at for å vite hva man liker, må man prøve så mye forskjellig som mulig. Pennene på lista er alle svært populære, og har et godt rykte. Resten koker ned til smak og behag. Jeg sier ikke at alle entusiaster bør eie pennene på lista, men anbefaler alle som har en viss interesse for fyllepenner å lete etter muligheter for å i det minste få prøve dem.
Jeg har sortert lista etter pris, med de billigste pennene først, og lenket til mer utfyllende omtaler av hver penn.
Lamy Safari
Lamy Safari er en av de vanligste fyllepennene å starte med, og det er nok mange der ute som i utgangspunktet kun hadde tenkt å kjøpe seg én penn, og som etter å ha brukt en Lamy Safari en stund har blitt bitt av basillen, og endt opp med å kjøpe flere penner. Safarien kommer i ganske mange ulike farger, og det kommer stadig nye varianter. Den er etter hvert lett å finne både på nett og i overraskende mange fysiske butikker.
TWSBI Eco
TWSBI Eco er i likhet med Lamy Safari en populær starterpenn. Den koster litt mer enn Lamyen, men til gjengjeld får du her en penn med stempelfylling, og en mye større blekkapasitet. Pennen er dessuten gjennomsiktig, slik at du kan se blekket skvulpe rundt inni den. Denne kommer også i mange forskjellige farger, og er i likhet med Lamy Safari godt egnet til å starte en samling.
Pilot Metropolitan
Pilot Metropolitan er i samme båt som de to første pennene på lista, og også den er svært populær blant de som starter med fyllepenner, skjønt ikke fullt så lett å finne som de to forrige pennene. Metropolitanen er i motsetning til Safari og Eco laget i metall, og mens de to første pennene på lista har et mer sporty utseende, har Piloten heller en slags klassisk eleganse ved seg.
Noodler’s Konrad/Ahab
Jeg anbefaler ikke Noodler’s som starterpenner, selv om de befinner seg i samme prisklasse, men hvis man har noen penner fra før, og ønsker å få en liten smak av fleksible splitter, kan Noodler’s være veien å gå. Det er også en perfekt penn for de som ønsker å lære seg litt mer om hvordan fyllepennen virker. Den er lett å plukke fra hverandre, og man kan justere forholdet mellom splitten og lederen for å eksperimentere med blekkflyt og slike ting. Du må tåle å få litt blekk på fingrene en gang i blant, men hvis du er penneentusiast er det nesten et must med en Noodler’s-penn.
Lamy 2000
Lamy 2000 er for mange den første pennen de kjøper med gullsplitt. Den har et moderne design, som har vært mer eller mindre uendret siden pennen ble lansert på 60-tallet. Bauhaus-ideene om at form skal følge funksjon er sterkt gjeldende her, og pennen er både praktisk og elegant. Prismessig er den også en av de rimeligere pennene på markedet med gullsplitt. Kombinasjonen av disse elementene har gjort Lamy 2000 svært populær, og av god grunn.
Platinum 3776
Platinum 3776 er et annet godt alternativ dersom man ønsker en rimelig gullsplitt-penn. Denne har en mer klassisk utforming, på samme linje som Montblanc, Sailor og Pilot-pennene. Den kommer i mange ulike farger, og man kan velge mellom et stort utvalg av splittykkelser.
Leonardo Momento Zero
Leonardo-pennene kan kjøpes med både stål- og gullsplitter, men stålsplittene er såpass gode at det er absolutt ingen grunn til å betale ekstra for en splitt i gull. Leonardo er et ungt pennemerke, men har på veldig kort tid slått seg opp og blitt svært populære. De tilbyr fyllepenner i tradisjonelt italiensk design, og med veldig vakre akryl- ebonitt- eller celluloid-materialer. Prisene varierer ganske mye etter hvilket materiale, og hvilken type splitt man vil ha, men jevnt over får man mye for pengene hvis man kjøper en Leonardo.
Pelikan Souverän
Pelikan Souverän er en serie med penner i flere forskjellige størrelser, selv om fasongen på pennene er omtrent den samme mellom de ulike modellene. De kommer også i et utvalg forskjellige farger, samt jevnlige spesialutgaver. Designet er basert på de klassiske Pelikan Modell 400 som kom på 50-tallet, og både den stripete pennekroppen, klipsen som er utformet som et pelikannebb, og den gode stempelmekanismen har gjort disse pennene unike, og svært ettertraktede blant fyllepennentusiaster over hele verden.
Visconti Homo Sapiens
Visconti har i mange år vært i front med utviklingen av nye ideer og patenter til fyllepenner, og dette har på mange måter kulminert i Homo Sapiens-serien deres. Materialet er en blanding av pulverisert lava og resin, og gir pennen et helt unikt utseende. Materialet er også svært solid, samtidig som det er hygroskopisk, hvilket gjør det behagelig å holde, og gir godt grep også hvis man svetter litt på fingrene. Pennen har også en patentert hette, som lett tas av eller settes på med en kjapp vridning til siden. I tillegg har den vakuumfylling, som gjør den både lett og rask å fylle (skjønt litt mer tungvint å vaske). Til sammen utgjør dette en juggernaut i penneindustrien: en penn som er svært populær blant de som har råd til den, og som står på ønskelista til de fleste andre.
Montblanc Meisterstück
Vi kan ikke ha ei liste som dette uten å nevne Montblanc. Montblanc er det folk flest tenker på når man nevner fyllepenner. De har i alle år vært selve symbolet på luksus og eleganse, både i skrivesaker men også andre artikler som klokker, lommebøker, slipsnåler, etc. De koster deretter, og mange fyllepennentusiaster synes disse pennene er for dyre. Det kan man godt forstå, men samtidig er kvaliteten svært høy, og man kan ikke stikke under en stol at Montblanc er en anerkjent merkevare. På mange måter fyllepennenes Ferrari. De koster mye, men jeg har aldri hørt om noen som har angret på at de har kjøpt seg en Montblanc. Alle bør i hvert fall prøve en!
Bonus: Pan
Er man norsk fyllepennentusiast bør man også prøve en norsk Pan-penn. Ikke skolepennene deres fra 70- og 80-tallet, men de mer ordentlige fyllepennene de laget på 50-tallet, med gullsplitt og trykknappfylling. De er ikke så lette å finne, og når man finner dem må de vanligvis restaureres før man kan bruke dem, men en Pan-penn som virker som den skal er et veldig godt skriveredskap. Splitten har en perfekt mykhet, som gir den litt fleksibilitet uten at den blir som en pensel, og den har en akkurat passe motstand mot papiret når man skriver med den. Pan-pennene fra 50-tallet var dessuten laget av nydelige materialer også, med fargesjatteringer eller striper som gjorde pennene svært attraktive.