Søndagssplitten – Festskrift til innlegg nummer 500
Bloggen har nådd en viktig milepæl; dette er nemlig innlegg nummer 500! Tenk det! 500 innlegg om skriveredskaper og skriving! Det føles ikke som 500 i det hele tatt, og det har gått utrolig fort fra det første innlegget og til i dag. Men 500 innlegg har det altså blitt, og da er det på sin plass at vi feirer oss selv.
I dette innlegget skal vi se på hva bloggen har vært, og hva den kan komme til å være i framtiden. Jeg har også invitert de to andre faste skribentene her, Liv og Kjartan, til å bidra med tekster om hva bloggen har betydd for dem. Daglig leder hos Tudos, Karl Norstein, har også bidratt med en tekst. I tillegg har jeg prøvd å fylle på med litt faglig innhold. Dette innlegget er ikke en kavalkade (som vi pleier å ha hvert år rett før jul), men er heller ment som et festskrift til bloggens ære!
Nederst i dette jubileumsinnlegget har vi dessuten en konkurranse med en veldig kul premie. Den vil du ikke gå glipp av! Mer info om den – og hvordan du kan delta – helt til slutt, altså.
Bloggens historie
Jeg har startet mange blogger opp gjennom årene, men aldri klart å holde det gående i mer enn maks et års tid, før jeg satte i gang med denne bloggen. De tidligere forsøkene var stort sett personlige blogger, og ikke fullt så spisset tematisk som Pennen er mektigere. Det er kanskje også litt av grunnen til at jeg har klart å holde produksjonen oppe på denne bloggen. Den har tydelige rammer, og ikke minst en klar målgruppe.
Før jeg startet min egen penneblogg, gjorde jeg meg også en del erfaringer med å skrive om dette temaet som skribent på Blekkflekken, som ikke eksisterer lenger, men som var et initiativ fra Stefan Andreas Sture om å starte opp en norsk blogg om skrivesaker. Blekkflekken ga meg muligheten til å dyppe tærne i det mystiske tjernet som er “blogging om fyllepenner” uten alt for store forpliktelser. Det var her jeg først begynte å skrive faste ukentlige innlegg under tittelen Søndagssplitten – en fast spalte som også har dannet ryggmargen på denne bloggen. Det som startet som en visjon om en nettavis med en gruppe faste skribenter, kom dessverre aldri helt ut av startgropa. I løpet av 2018 var det kun jeg som skrev på Blekkflekken, og det nådde et punkt hvor jeg følte et behov for å heller starte noe eget. Erfaringene jeg gjorde meg dette året ga meg selvtillit til å satse høyere.
Som sagt så gjort. Denne bloggens første domene (fyllepenna.no) ble følgelig registrert 17. desember 2018, og den åpnet offisielt 1. januar 2019. Jeg hadde store vyer og ambisjoner for det nye nettstedet da det åpnet, men jeg så nok ikke for meg at det noen gang skulle være så mange som 500 publiserte innlegg her. Jeg regnet med at jeg ville gå tom for ideer etter hvert. Det har senere vist seg å ikke være noe problem i det hele tatt. Tvert imot hører det med til sjeldenhetene at jeg opplever idétørke.
Vi har en forholdsvis liten gruppe med svært trofaste lesere (det hender det kommer utålmodige kommentarer på Facebook hvis jeg er sent ute med å publisere innlegg en søndag). I tillegg er det en ganske stor gruppe med mer sporadiske lesere. Det er også mange som kommer over bloggen fordi de leter etter informasjon om fyllepenner. Når man søker på ordet “fyllepenn” på Google, er vårt innlegg Nybegynnerens guide til fyllepenner et av de første treffene som dukker opp (faktisk det aller første, hvis man ser bort fra nettbutikker som selger fyllepenner, men som ikke nødvendigvis har et hav av informasjon om pennene). Et av de uttalte målene da jeg startet bloggen var at den skulle bli den ledende ressursen på fyllepenner i Norge. Uten at jeg skal gjøre meg alt for sårbar for beskyldninger om selvskryt, tror jeg trygt vi kan si at dette målet er oppnådd.
I løpet av disse første 500 innleggene har vi skrevet og publisert over 410.000 ord, og rundt 4.000 bilder. Jeg har ikke gjort dette alene. Jeg har hatt svært god hjelp av Kjartan Skogly Kversøy og Liv Mogstad Strickert, som begge kom inn som faste skribenter på bloggen våren 2020. De har begge lagt inn masse tid og arbeid i innleggene sine her på bloggen, og har utfylt meg og mine innlegg på en fin måte. Vi skriver på forskjellige måter, og om forskjellige temaer, og samarbeidet mellom oss har fungert svært godt. Av de 500 innleggene har Liv skrevet 106 og Kjartan 32. Av de 410.000 ordene har Liv skrevet 26.391, og Kjartan 56.586 (litt kjapp hoderegning avslører at Kjartan sine innlegg er en god del lengre enn Liv sine).
Selv har jeg skrevet 359 innlegg, og 325.763 ord her på bloggen siden oppstarten i januar 2019.
Om man begynner forfra, og leser ett innlegg hver dag, vil man ikke ha kommet gjennom hele Pennen er mektigere før i august 2024. Og da har jeg ikke regnet med de rundt hundre innleggene vi antakelig kommer til å publisere fra nå og fram til da. I realiteten vil man ha lesestoff hver dag nesten helt fram til jul neste år før man “runder” bloggen.
Jeg må bare ærlig si at jeg er skikkelig stolt over det vi har klart å få til med Pennen er mektigere. Det har gått over all forventning, og selv om publiseringsfrekvensen i perioder har vært i overkant heftig, har det alltid vært lystbetont, interessant og gøy å skrive her. Det skyldes også i stor grad den fantastiske responsen vi har fått fra leserne helt siden starten. Det bidrar til å holde motivasjonen og drivet oppe, så jeg vil oppfordre leserne til å fortsette å like, kommentere og dele innleggene våre. Vi setter stor pris på det, og det har mye å si for bloggens videre fremgang.
Å utvikle et vokabular
Det har siden starten vært et viktig poeng at bloggen skal ha et nasjonalt fokus. Jeg har vært veldig opptatt av å bruke norsk terminologi (så langt det lar seg gjøre) når jeg skriver om fyllepenner. Vi har også publisert en lang rekke artikler om norsk historie, både industri, interessante personer, og annet, og bloggen har samlet en del informasjon innenfor temaet håndskriving og skriveredskaper som ikke har vært så lett tilgjengelig på norsk tidligere. Med dette arbeidet har det også vært nødvendig å utvikle et vokabular for å kunne skrive om penner på norsk.
Det er på mange måter en todelt utfordring: den ene delen går ut på å finne gode norske ord for de ulike bestanddellene av en penn. Ofte finner man etablerte begreper på engelsk, og det er mange norske penneentusiaster også som rett og slett bare bruker de engelske ordene: nib (splitt), feed (blekkleder), piston filler (stempelfyller), converter (omformer), stub (stump) og så videre. For meg har det vært viktig å etablere gode norske begreper når jeg skriver en norsk blogg. I mange tilfeller har jeg funnet gamle begreper som ble brukt her til lands på den tiden fyllepennene var vanlige i bruk. I andre tilfeller har jeg måttet prøve å oversette selv. Dette gjelder ikke minst mer moderne begreper som har blitt vanlige i pennemiljøet i nyere tid: baby’s bottom (barnerumpe), sheen (skinn), shimmer (glitter), railroading (her har jeg slitt med å finne en god oversettelse, men det slo meg plutselig at kanskje “løypekjøring” faktisk er et godt ord for å beskrive dette fenomenet).
Den andre delen av det å utvikle et vokabular går på mindre konkrete ting, som hvordan en penn skriver, hvordan den føles mot papiret, hvor godt den glir mot underlaget, hvordan blekket flyter, og så videre. Hvordan kan man forklare forskjellen på to penner som kjennes nesten helt like ut? Av og til er det også vanskelig å sette fingeren på hva som egentlig er forskjellen, og hvorfor man liker den ene pennen bedre enn den andre. Ofte handler det bare om følelser, og om smak og behag. Og ikke minst ørsmå nyanser. Å sette ord på det kan være veldig vanskelig, om ikke helt umulig.
Jeg har ofte tydd til similer for å beskrive følelsen av hvordan en penn skriver. “Som en varm kniv gjennom smør”, “den glir som en lufthockeypuck over papiret”, eller i den andre enden av skalaen: “det er som å skrive på sandpapir”. Enkelte fyllepenner kjennes nesten ut som om man skriver med en blyant. Splitten er kanskje stiv som en spiker, eller myk som en springfjær. For å beskrive en følelse, er det ofte fornuftig å tenke billedlig.
Det å skrive om dette krever en viss kreativitet, og det tar tid å bygge opp et slikt vokabular. Det er definitivt et kontinuerlig arbeid. Samtidig registrerer jeg med glede at det er mye mindre bruk av engelske ord og uttrykk i det norske pennemiljøet nå enn det var for noen år siden. Jeg skal ikke påstå at denne bloggen kan ta all æren for det, men jeg vil da tro at den i hvert fall har vært delaktig i å skape et begrepsapparat som folk faktisk bruker.
Fra Kjartan Skogly Kversøy
Jeg skrev mitt første innlegg for bloggen for litt over tre år siden. Det ble publisert 7. mars 2020. Pandemien lurte i bakgrunnen og lite ante jeg at mitt andre innlegg skulle handle om noe som jeg visste nesten ingenting om bare en uke tidligere. Det andre innlegget ble publisert 14. mars. Innlegget ble gjengitt i Drammens Tidende samme dag. Dagen før satt jeg på toget fra Stavanger. Stemningen var nervøs. Ingen hentet kaffe. Ingen gikk på toalettet. Det var en stor lettelse å gå av på Drammen stasjon.
Selv fikk jeg hilse personlig på pandemien bare to uker senere. Kanskje var det nettopp pandemien som gav meg tid til å skrive og reflektere over min mangeårige interesse for skriveredskaper og håndskrift. I dag som innlegg nummer 500 skal publiseres for bloggen, så kan jeg bare skryte på meg en liten andel. Det er Anders som har båret prosjektet, og det er han som har utviklet bloggen til en av de mest grundige, mangfoldige og interessante på feltet. Det gjelder faktisk både i Norge og internasjonalt. Det er utrolig nok flere lesere som leser innleggene ved hjelp av google translate.
Jeg lurer på om leserne egentlig fatter arbeidet som ligger bak. Det hele gjøres på frivillig basis og helt gratis. Bak flere av innleggene ligger det mange timer med etterforskning og utforskning. En personlig favoritt er Anders sin omfattende og grundige fremstilling av Norges to blyantfabrikker. Ja, for det var to. Det til tross for at «faglitteraturen» hevder det bare var en.
Arbeidet med bloggen har tatt meg steder jeg ikke hadde forestilt meg på forhånd. Hvem kunne vite at min egen utforskning av konvolutter skulle føre til at Store Norske Leksikon måtte revidere sitt innlegg om temaet? Jeg hadde heller ikke sett for meg at et av innleggene skulle føre meg i kontakt med en italiensk forsker på grunn av et brev ingen hadde lest på nærmere 500 år.
Kjartan Skogly Kversøy
Skribent, Pennen er mektigere
Fra Liv Mogstad Strickert
Jeg husker ikke lenger i hvilket fora jeg leste det, og heller ikke formuleringene som ble brukt, men jeg husker min umiddelbare reaksjon da Anders utpå våren 2020 skrev at han gjerne ville ha flere gjesteskribenter til bloggen som den gang het Fyllepenna: Klokka 0815 en tirsdag i april heiv jeg meg over tastaturet og meldte min interesse nesten før jeg hadde rukket å tenke meg om.
Allerede da hadde jeg nemlig samlet opp en god del blekk, og lurte på hva i all verden jeg skulle bruke alt til – og hvordan jeg kunne finne en god unnskyldning til å kjøpe mer. Et kvarter etter den første e-posten fikk jeg et hyggelig svar tilbake. Siden det har jeg laget 106 Blekkfang-innlegg med varierende tekstkvalitet, og en litt mer stabil bildestandard.
Bloggen har gitt meg en fin anledning til å kombinere flere ting jeg har interesse for og glede av: skjønnskrift, notatbøker, fine penner, spennende farger, fotografering og egentlig estetikk generelt, har opptatt meg fra jeg var ganske lita.
Det å ha et mål å jobbe mot med hobbyene mine – enten det er vårkonsert med koret eller et blogginnlegg til neste torsdag – gir interessen min en retning og en ekstra dimensjon. Dessuten har det vært en fin bonus å kunne dele denne dilla med andre, minst like ihuga penn-, papir- og blekkentusiaster. Tenk at både forfatter og leser kan bli så glade av å snakke sammen om blekk?
Liv Mogstad Strickert
Skribent, Pennen er mektigere
Fra Karl Norstein/Tudos
Tudos og Blekkflekken/fyllepenna.no/pennenermektigere.no går tilbake til 2017. Tudos
hadde akkurat startet opp og hadde ikke nok kunnskap om fyllepenner og blekk til å ta
riktige valg om hva som kunne være gode produkter for det norske markedet. Anders stilte
opp fra dag én med en lang liste over produkter vi kunne ta inn. Kompetansen bidro til å
bygge opp firmaet og Anders’ bidrag til kunnskapen i Norge har hele tiden vært uvurderlig.
Anders er en av grunnleggerne av fyllepennmiljøet i Norge. I rekrutteringen til både
Facebook-gruppen Pen Addicts Norway og arrangementet Pelikan Hub hjalp han til med å
finne en rekke deltagere. På Pelikan Hub kom han selv ned til Oslo flere ganger med både
pennesamling og mye god kunnskap!
Etter hvert har Anders og Tudos samarbeidet om både penner og blekk. Vi har sendt noen
penner til testing og blekk til swatching. Vi fikk også sendt opp en av de dyreste pennene vi
har hatt inne, en Caran d’Ache 1010 Timekeeper, som Anders testet for oss og fant ut
mer om enn vi visste selv!
Men det aller største var nok da Jon Almaas lurte på hvem som kunne være en god kandidat
for å være med på Praktisk Info – vi fikk tipset om Norges soleklare ekspert på fyllepenner.
Heldigvis hadde Anders mulighet og tid til å være med. Det ble en milepæl for
fyllepennmiljøet i Norge.
Bloggen har i 500 innlegg informert, veiledet og hjulpet flere tusen mennesker
med å navigere den spennende men vanskelige verden av fyllepenner, blekk og skrift. Hele
veien har kompetansen vært i verdensklasse, researchen grundig og splitten skarp!
Karl Norstein
Daglig leder, Tudos.no
Håndskriftens rolle i samfunnet i dag
Selv har jeg i løpet av de siste par årene blitt mer og mer opptatt av håndskrift i skoleverket. Forskning viser at det kan ha mange positive effekter å skrive for hånd i en læringssituasjon. Likevel blir det mindre og mindre håndskriving i skolen, og veldig mange av de yngre generasjonene våre er ikke komfortable med å skrive for hånd i det hele tatt. Spørsmålet er om ikke skolene frarøver elevene et viktig læringsverktøy som de kan ha stor nytte av på høyere studier, når de ikke lærer å bruke håndskriften effektivt. I læringsmålene for grunnskolen står det at elevene skal ha en funksjonell håndskrift. Utover det er det opp til lærerne å bestemme hva håndskriftopplæringen skal være. Når man også har en generasjon med unge lærere som heller ikke har lært ordentlig håndskrift på skolen, kan den veldig raskt ende opp med å dø ut. Men hva er egentlig en funksjonell håndskrift? Hvordan definerer man det?
Etter å ha snakket med flere lærere i grunnskolen, har jeg et inntrykk av at dette ikke er forklart nærmere i læringsplanen. Dermed er det opp til hver enkelt lærer å definere hva en funksjonell håndskrift er. Og for å kunne gjøre det må man se på hva håndskriften skal brukes til. Her er fem konkrete eksempler:
- Skrive handleliste
- Skrive bursdagskort
- Skrive dagbok
- Gjøre møte- eller forelesningsnotater
- Ta en skriftlig eksamen
Punktene på listen over byr på vidt forskjellige utfordringer:
- Hvis man kun bruker den til å skrive handleliste, trenger man ikke å skrive spesielt raskt, man trenger ikke å være i stand til å skrive lenge uten å få skrivekrampe, og teksten trenger ikke å være forståelig for andre enn den som skriver.
- På et bursdagskort må teksten være forståelig for andre enn deg selv, men dette stiller heller ingen krav til hurtighet eller utholdenhet.
- Om du skriver dagbok trenger ikke teksten å være forståelig for andre enn deg selv, og det trenger ikke å gå spesielt raskt (skjønt hurtighet kan være en fordel) men man bør kanskje ha en viss utholdenhet.
- Skal du gjøre notater i møter eller forelesninger må du ha både hurtighet og utholdenhet, skjønt teksten trenger ikke å være forståelig for andre enn deg selv.
- Skal du gjennomføre en skriftlig skoleeksamen, og denne gjøres for hånd, har du en solid utfordring. Da må du kunne skrive forståelig (teksten skal tross alt kunne leses av sensor), du må kunne skrive raskt, for å rekke å få alt ned på papiret, og du må klare å sitte i fire timer og skrive mer eller mindre kontinuerlig. Attpåtil på gjennomslagspapir, hvor du er nødt til å skrive med et forholdsvis tungt trykk for at teksten skal gå gjennom.
Man kan også sette det opp slik:
En analog skriftlig skoleeksamen stiller store krav til kandidatenes håndskriftferdigheter. Så kan man si at i vår tid er jo de fleste eksamener digitale. Vel, ja, men på Norges største universitet, NTNU, er det faktisk fortsatt (per 2023) i overkant av 200 emner i året som gjennomfører skriftlig skoleeksamen for hånd. Det er med andre ord ganske mange studieprogram på universitetet hvor studentene fortsatt må regne med å skrive for hånd på minst én eksamen for å kunne få graden sin.
Med ChatGPTs inntog er det også mange universiteter rundt omkring i verden som nå går tilbake til håndskrevne eksamener, ettersom man da har bedre kontroll på eksamenskandidatene. Tar du et studium hvor det viser seg at en eller flere av eksamenene skal gjøres på papir, stiller du med et enormt handikapp om du ikke behersker håndskrivingen. Og dette går tilbake til håndskriftopplæringen i grunnskolen. Hvis den er mangelfull, kan det få store konsekvenser for enkelte av elevene mange år etterpå.
Det virkelige problemet oppstår når enkelte grunnskolelærere kanskje tenker at en håndskrift er funksjonell hvis eleven kan bruke den til å skrive handlelister og bursdagskort, mens andre lærere mener at den ikke er funksjonell før eleven er i stand til å gjennomføre en skriftlig skoleeksamen for hånd. Når elevene i tillegg ikke har mulighet til å velge lærere selv, kan dette fort føre til store urettferdigheter når disse elevene senere skal gjennomføre høyere studier. I et land som setter sin stolthet i at alle skal behandles likt og ha like muligheter, er dette faktisk ikke tilfellet når det kommer til noe så elementært som å lære seg å skrive.
Dette er en problemstilling som bloggen vil fokusere mer på i tiden framover.
Hva vil de neste 500 bringe?
Fyllepennene var katalysatoren for bloggen, og de vil alltid ha en fremtredende rolle her på Pennen er mektigere. Men jeg husker en tid da jeg kviet meg for å skrive om andre ting, og nærmest følte at jeg måtte unnskylde meg når jeg en sjelden gang skrev om blyanter eller kulepenner i stedet. Den tiden er over. I dag er Pennen er mektigere en blogg med bredt nedslagsfelt, og med plass til alt som kan relateres til skriving, tegning og redskapene man kan bruke til dette.
Mens bloggen tidligere nærmest hadde som mål å være så smal som mulig, har vi i det siste heller fokusert på bredde, og på å nå et større publikum. Håndskriving er tross alt noe som – i større eller mindre grad – er en del av hverdagen for de aller, aller fleste av oss, selv om ikke alle vier det noen vesentlig oppmerksomhet. Det er en del av historien og kulturen vår. Og jeg vil våge å påstå at det er et av de viktigste elementene som skiller oss mennesker fra andre dyr.
Håndskriving er dermed ikke – eller burde i hvert fall ikke være – et smalt tema i det hele tatt, men heller noe som faktisk angår oss alle. Å skrive for hånd er en praksis vi mennesker har holdt på med i tusenvis av år. Frem til relativt nylig var det den eneste metoden vi hadde til å forvalte vår kollektive hukommelse.
Skriving er erfaringsutveksling, og videreføring av kunnskap og lærdom. Skriving hjelper oss å rydde og sortere i komplekse problemstillinger og konsepter. Skriving er dokumentasjon og historiefortelling. Det er å vite hvor vi kommer fra og hvor vi er på vei. Hvor hadde menneskeheten vært uten håndskriften?
Innenfor de rammene finnes det nesten ikke grenser for hva man kan skrive om på en blogg som dette. Bloggen vil nok fortsette å utvikle seg tematisk, men jeg tror aldri vi vil gå tom for ting å skrive om. Til det er temaet alt for stort. Men målsettingen fra vinteren 2019 om at bloggen skal være den ledende norske ressursen om fyllepenner, er forlengst passert, og trenger en oppdatering.
Kanskje målet for de neste 500 innleggene må være å sette håndskriften på agendaen igjen i vår tid; å vise hvordan håndskriving fortsatt kan være relevant og viktig, og noe som ikke bør undervurderes. La oss jobbe for at denne bloggen skal bli den ledende norske ressursen, ikke bare på skriveredskaper, men også på hvordan de kan brukes. Det er en verdig målsetting, synes jeg!
Konkurranse
Som jeg skrev i starten av dette innlegget gjennomfører vi også en konkurranse for å markere innlegg nummer 500.
Premien er en veldig fin brunmarmorert Pan 53 fyllepenn, laget av Den Norske Fyllepennfabrikk på midten av 50-tallet. Pennen er altså rundt 70 år gammel, men i god stand. Den er nylig overhalt og testet av undertegnede. Pennen kommer i originalesken, med originalt garantibevis og bruksanvisning fra Pan.
Man kan av og til være heldig og finne Pan-penner på steder som antikvariater, bruktmarkeder og Finn.no, men en Pan 53 i fullt skrivbar stand og med original eske og garantibevis, er ikke noe man kommer over veldig ofte. Dette er med andre ord en sjelden mulighet til å vinne en liten bit av norsk pennehistorie.
Alt du trenger å gjøre for å være med i trekningen, er å legge igjen en kommentar i kommentarfeltet under dette innlegget. Altså i kommentarfeltet her på bloggen, ikke på Facebook eller andre steder innlegget eventuelt blir delt. I kommentaren vil jeg at du skriver hva bloggen har betydd for deg som leser, og hvilket blogginnlegg du har likt best av de du har lest på Pennen er mektigere.
Du må legge inn kommentaren din senest ved midnatt, natt til lørdag 1. april 2023. Vinneren blir annonsert i Søndagssplitten 2. april.
27 kommentarer til “Søndagssplitten – Festskrift til innlegg nummer 500”
Hei og hurra med 500- innlegg jubileum.
Da jeg en dag for noen år siden fant den gamle fyllepennen min, en Parker Vector, i skuffen og begynte å skrive med den begynte jeg å søke informasjon om den. Og da fant jeg bloggen og pen addicts norway . Hyggelig å lese bloggen på søndagsmorgen med en god kopp kaffe.
Takk for arbeidet dere legger ned her!
Hilsen Ulrike
Gratulerer! Veldig nyttig og nerdete blogg (på den aller beste måten). Jeg lærer mye av å lese bloggen, inkl. en hel del jeg ikke visste at jeg lurte på. Jeg ler fortsatt veldig godt av dette innlegget: «Søndagssplitten – 11 flere penner du kanskje eller kanskje ikke har i samlingen din»
Gratulerer med 500 innlegg. Virkelig en bedrift! Tusen takk for alt arbeid som er lagt ned.
Så gøy med konkurranse og hvilken suveren premie! Det er nærmest umulig å velge ett innlegg, siden jeg har lest & likt så mange. De jeg liker aller best er nok de brede historiske artiklene om f.eks. produksjon i Norge eller håndskrift o.a. Men også de finurlige historiene til Kjartan og de fine blekkomtalene til Liv, hvor man kan oppdage nye favoritter eller følge Inkvent daglig fra sidelinjen! Jeg er også veldig glad se kombinasjoner av penner & blekk i månedens nylig fylte. Det er også så bra at denne bloggen bidrar til mer bruk av norske begreper i denne hobbyen. En idé apropos akkurat dét: kan dere utvide siden om ord og termer med norske begreper for blekkvaliteter som f.eks. skinn, glitter etc. Løypekjøring perfekt løsning! Hva er et godt norsk ord for shading?
Til sist: full støtte til å styrke håndskriftens posisjon i dagens skole!
Gratulerer med de 500😁
Hei og grattis med jubileum. Jeg har blitt kjent til disse kanalene etter vi hadde truffet hverandre under det første Pelikan Hub hos Karl i september 2018. Det var en kveld alle ble anbefalt å holde seg hjemme pga det uværet som herjet over Østlandet. Vi var 6 personer som trosset denne advarselen. Dette var en uforglemmelig kveld.
Gratulerer så mye med 500 innlegg! Bloggen er en god informasjonsside, og ikke minst vanvittig innholdsrik plattform for meg som nybegynner. Man skal lete lenge etter en blogg med like mye lidenskap og variert innhold, ovenfor et tema uten at det blir ensformig og kjedelig! Det var her jeg lærte å vaske penner, og jeg går stadig tilbake til innlegget om terminologi og pennens anatomi for å finne de riktige ordene til samtlige deler av pennen. Jeg liker innleggene om Den Norske Fyllepennfabrikk, Søndagssplitten, nylig fylt, det meste egentlig.
Det er vanskelig å velge et spesifikt innlegg som jeg liker best, da jeg stort sett nyter hvert eneste innlegg som blir lagt ut på bloggen. Når sant skal sies så savner jeg flere innslag fra fyllepenn agentene, eller kanskje en liten informativ videosnutt i året som kan bidra til å hjelpe nybegynnere i gang. Jeg skulle gjerne skrevet mer i dybden – men det får vente til en annen gang. Igjen, gratulerer så mye med nok en milepæl på bloggen!
Tusen takk til dere alle for så mye herlig informasjon og bilder opp gjennom årene! Ikke bare interessant og lærerikt, men også underholdende og til tider gripende. Dette er en herlig blogg som jeg håper vil leve godt i mange år fremover 😊
Gratulerer med inn nr. 500. Jeg leser bloggen din med stor interesse.
Oi! Skrivefeil kan en få til både med penn og tastatur. Gratulerer med innlegg nr. 500, skulle det selvfølgelig stå.
Gratulerer så mye med de 500. Jeg er så gammel at jeg brukte pennesplitt og blekkhus på barneskolen og jeg syntes det var kjempeartig og skrive med. Kulepenn overtok etter hvert og penn og blekk ble glemt. Dette inntil jeg fant en Parker 25 i mine gjemmer som jeg fikk i gave for mange år siden av min bestemor. Et kjært minne og en inspirator til og ta fatt igjen med penn og blekk. Av denne bloggen har jeg lært mye om alle aspektene av fyllepennene og det og skrive. Og som historieinteressert har jeg å tilegnet meg kunnskap i den retningen her. Ser frem til mye mer inspirasjon og kunnskapshøsting og tusen takk for det jeg har fått så langt.
Gratulerer med 500 innlegg!
De har vært både lærerike og inspirerende! Takk for all tid dere helt sikkert bruker for å stadig lære oss noe nytt.
Det er vanskelig å peke på et enkelt innlegg, men tror nok at innleggene om både norske blyant- og pennefabrikker kommer høyt opp på lista hos meg. (dessuten heier jeg på alt fokus på hvor viktig håndskrift er for læring)
Jeg har fulgt bloggen i noen år nå, og har lært mange ting ved å lese den. Jeg har også samlet mange penner og mye blekk, og har stor glede av begge deler. Så takk for at du gjør dette her. Det er bra å skrive for hånd innimellom, og det gir en egen glede å gjøre det med ordentlig utstyr, selv om jeg nok har holdt meg i det lavere prisregistret. 🙂
Gratulerer med jubileet!
Det er en sann glede å få nerde litt i deres selskap! Med presentasjoner, tester, tips, råd og vink, historieundervisning og så mye mer. Synes det er flott å lese om, og se, nye, gamle, dyre, spesielle penner og blekk, kanskje plukke opp en ny drøm eller legge bort en gammel. Glad for bredden i bloggen også, så har også hatt glede av å lære om papir og blyanter og -spissere i tillegg til fyllepenner og det dertil hørende både utstyr, teknologi, bruk og terminologi (norsk dertil). OG(!) historier om konvolutter, brev, ‘låsemekanismer’ og annet fra Kjartan.
Jeg må nok si at det jeg har hatt aller mest moro av, er historiene fra Langesund og Vusvolens lille slektning, Snabeldyret fra Langesund 🥰 Som Grenlending fra Skien kjenner jeg selvfølgelig til dette sky og underlige vesenet, men hadde ikke sett det selv før Kjartans illustrasjoner brakte det til live🤣❤️ Takk også for å gi meg et nytt og mer positivt blikk på måker og andre fugler som strever med sitt 😊
Keep up the good work, og tusen takk for at dere holder ut og holder oss med-nerder med søndag morgen underholdning og -visning ❤️
Gratulerer med 500!
Bloggen har vært sentral i det å gi meg et norsk vokabular for å snakke om hobbyen. Du fremhever det selv, og skal i det minste ha æren for at _jeg_ bruker norske begreper rundt fyllepenner 🙂
Jukser litt i å velge et favorittinnlegg, og velger heller en favorittserie: “Norsk penneuke”, fra 2020. Å lære om lokale produsenter og historien deres var veldig gøy.
Takk for alt dere skriver, og deler med oss andre!
Hei gratulerer med de første 500. Håper det blir mange tusen fler. Husker gleden da jeg fant denne bloggen for noen år siden. Lærte veldig mye om fyllepenner her. Jeg liker også spesielt godt innlegget Søndagssplitten – Pennen er mitt våpen! Fra tidligere i år.
Gratulerer med 500 artikler! Min veileder brukte fyllepenn, og jeg fikk veldig lyst til å skaffe meg min egen. Men hvilken skulle jeg kjøpe som min første? Jeg googlet, og som Anders skriver; det første treffet var artikkelen “Nybegynnertips…”. Dermed ble jeg (nesten) fast leser av bloggens ukentlige publiseringer. Så da må jeg jo nesten si at det er favoritt-artikkelen min. Takk for mye nyttig kunnskap om fyllepenner og for å ha gitt meg en svin-dyr hobby!
Hurra for 500!
Fant mye nyttig info her da jeg starta samlingen min, og synes stadig at postene er interessante. Dessuten var det gøy å få bidra til en!
Vil berømme deg for å etterstrebe bruken av norske ord og uttrykk, noe jeg selv (tilsynelatende) er altfor opptatt av. Nettopp derfor tror jeg at poster hvor dette har blitt tematisert har skilt seg ut for meg, og så setter jeg pris på historiske dypdykk!
Så ikke bare hurra for 500: TAKK for 500.
Gratulerer med 500 innlegg😀 gleder meg til å lese mer om håndskrift! Ønsker meg også innlegg om å ta notater og flere som handler om vakker håndskrift 👍 og veldig fine innlegg om blekk!
Ps! Er veldig glad i blekkfang innleggene og det som betyr mest er innleggene om betydningen av håndskrift
Gratulerer med 500 innlegg, og til lykke med de 500 neste 🙂 Jeg har lest bloggen fra overgangen mellom blekkflekken og fyllepenna og har kost meg med alle innlegg, jeg tror jeg har lest samtlige innlegg. Det innlegget jeg har satt aller mest pris på er nok historien om Onoto. Det fikk meg interessert i historien bak mange av de kjente merkene og storheter som har sluttet å eksistere.
Som alle andre, gratulere med de 500. Litt vanskelig å sa hva jeg har satt mest pris på, men opplever det som veldig viktig at det løftes frem viktigheten av skrift, og motorikk. Så er jeg også veldig glad for at blyanten ikke er helt glemt. Gleder meg til fortsettelsen videre. Lykke til.
Hilsen Olav Rønneberg
Gratulerer med 500 artikler! Jeg har fulgt bloggen med interesse siden Blekkflekken. For meg som leser har bloggen betydd ny innsikt og idéer. Dette gjelder særlig penneomtalene som har gitt innsikt i hva jeg skal se/kjenne etter når jeg prøver en ny penn, og idéer til penner jeg ønsker meg. Blogginnlegget jeg har likt best er innlegget der du nevner en Youtube-video om Zettelkasten som kom opp i feeden din. Jeg hadde ikke hørt om det før, men det har nå revolusjonert måten jeg tar notater på, måten jeg lærer nye ting, måten jeg husker ting, og hvordan jeg får nye idéer. Tusen takk for det!
Gratulerer med 500 interessante og lærerike innlegg! Dere gjør en fantastisk jobb! Jeg liker spesielt at det er mye fokus på norske forhold, det er noe som jeg ikke kan lese om andre steder. Jeg er også veldig imponert over forskningsarbeidet som ligger bak noen av innleggene og som går langt utover det man kan google seg til. Det er vanskelig å trekke frem kun ett innlegg foran alle andre, men for meg var det om håndskrift i den norske skolen spesielt interessant. Men jeg vil også gjerne trekke frem Kjartans diverse innlegg som tar utgangspunkt i gamle brev og tar oss derifra med på en hel reise ut i verdenen og historien, og som for meg har vært både lærerike, underholdende og tankevekkende.
“Løypekjøring” er forresten et utmerket norsk ord for “railroading”!
Tusen takk for innsatsen, og jeg gleder meg til å følge bloggen videre!
Makan til sær interesse og grundig/fyldig informasjon skal ein leite lenge etter! Og at det finst så mange flotte fyllepenner har eg aldri drøymt om; reine juvelane! Av mine eigne skarve 5 fyllepenner er det den eldste som er den vakraste, enda den er berre brunsvart i farga og med ein “gullring” (messing?) på hylsa. Den heiter Pan jr., og er eit kjært arvestykke for meg.
Det er så fabelaktig fascinerande med slik spisskompetanse som presenterast i PENNEN ER MEKTIGERE. Dette er andre dagen i mitt kjennskap til bloggen, og eg er vorten supergira på å få liv i mine inntørka fyllepenner att etter å ha oppdaga ein ny dimensjon i livet, ei verd av fyllepenner og pennevener.
Det er for meg uråd å rangere innlegga eg har lesi, for her er det eit stort og rikt mangfald om mektige tema som penner, handskrift og det skrevne ord. Mest av alt er eg glad og heftig begeistra over kva eg har funni på nett no!
Gratulerer!!!
500 flotte og interessante innlegg- det er imponerende. Jeg har lært mye – og gleder meg til å lære mer om mine favoritt-skriveredskap! Jeg koser meg både med fakta, tips, historie og fargerike blekkomtaler. Artig å få så mye kunnskap spredt på en så fin måte. Lørdagen uka før dette jubileums-innlegget kom ‘på trykk’ fant jeg en Pan 27 med flott Oppi-logo på splitten på en brukthandel. Dermed var det rett på bloggen for å friske opp historien om Den norske fyllepennfabrikk!
Guiden til fyllepennvask er super!
Og jeg er veldig glad for det gode arbeidet med norsk terminologi. En splitt er en splitt – og ikke en nib i Norge. Innlegg med fokus på skrift og håndskrift gleder jeg meg til.
Lykke til med de 500 neste!
Gratulerer med dei 500 fyrste innlegga! Eit vidt spekter av artiklar som omhandlar ulike tema. Det er ikkje råd for meg å velje ut eitt innlegg – eg set stor pris på variasjonen og gler meg til dei neste 500!
Gratulerer med de første 500!
Det er alltid spennende å se hva neste blogginnlegg handler om, om det er en bestemt fyllepenn, et blekk, blyanter eller historiske temaer. Jeg setter også stor pris på at innlegg om f.eks. en penn ikke bare dreier seg om tekniske data som mål og vekt og blekkapasitet, men også vurdering av estetikken, hvordan pennen føles å holde i, overflaten, etc.
Et favorittinnlegg må bli “Du hellige gralpenn”. Hva som gjør en penn til noens gralpenn er ofte vanskelig å beskrive, og jeg tror aldri man blir helt ferdig med det. Hvis man etter en tid får tak i gralpennen, har det en tendens til å dukke opp en ny etter hvert i horisonten. Tror jeg. 🙂