Søndagssplitten – Årskavalkade 2023
Vi nærmer oss slutten av bloggens femte år siden den startet opp i januar 2019. Det har vært nok et godt år for bloggen, og som vanlig tenker jeg å gjøre et forsøk på å oppsummere det litt i en årskavalkade. Her er noen av høydepunktene fra året som har gått.
I mars passerte vi innlegg nummer 500 her på bloggen. Det gikk mye raskere enn jeg trodde, og da jeg startet bloggen for fem år siden hadde jeg vel aldri tenkt at det noen gang kom til å være så mange publiserte innlegg her. Anledningen ble markert med et slags festskrift-innlegg, hvor jeg gikk gjennom historien og de sentrale ideene bak bloggen, skrev litt om utfordringer med norsk terminologi om fyllepenner, og litt om håndskriftens status i samfunnet vårt i dag. Innlegget hadde også uttalelser fra både de andre skribentene her på bloggen, og fra Karl Norstein hos Tudos, og står i mine øyne igjen som et av høydepunktene på bloggen i året som har gått.
Vi har ikke gjort veldig store strukturelle endringer på bloggen i 2023, men én ganske stor ting vi gjorde var å starte en engelsk versjon, for å potensielt nå ut til et mer internasjonalt publikum. Den engelske bloggen åpnet i sommer, og vi har, med noen få unntak, publisert ting parallelt på både norsk og engelsk gjennom hele høsten, og også oversatt noen av de eldre innleggene. Kjartan gjorde en glimrende jobb med å dele innleggene sine på diverse norsk-amerikanske Facebook-grupper, og trakk en god del lesere. Selv har jeg slitt litt med å få tiden til å strekke til, og har ikke fått gjort så mye som jeg hadde håpet med den engelske bloggen. Jeg håper på å få viet den litt mer oppmerksomhet til våren.
Et tema som jeg har jobbet mye med gjennom året er håndskrift i den norske skolen. Dette resulterte i to ganske store innlegg: ett om håndskriftopplæringa i skoleverket fram til 1950, og ett om debatten rundt formskriften på 50- og 60-tallet. Jo mer jeg leser meg opp om dette temaet, jo mer interessant blir det, og jeg ser fram til å jobbe videre med det i året som kommer. Tanken har hele tiden vært å også skrive et innlegg om håndskriften i skolen i dag. Jeg vet ikke hvor omfattende det eventuelt vil bli, men målet er å i hvert fall komme i gang med det i løpet av 2024.
Jeg har også skrevet innlegg om tre norske pennefabrikker i løpet av året. Det var to forholdsvis korte innlegg om Miller Pen Co og Norway Penholder. I tillegg jobbet jeg gjennom nesten hele året med et oppdatert innlegg om Eberhard Bredesen Oppi og Pan-pennene. Dette innlegget ble publisert i slutten av november, og er med sine nesten 10.000 ord det lengste og klart mest omfattende innlegget som er publisert her på bloggen. Det var resultatet av over fem år med research om norsk penneindustri, og trolig det jeg er mest stolt over av alt jeg har gjort i forbindelse med denne bloggen hittil.
Det har blitt tid til fem penneomtaler i løpet av året også, og det er ganske stor bredde i pennene som er omtalt. Her har vi alt fra billige rælpenner fra Søstrene Grene og Flying Tiger, til mer luksuriøse Krone, via veteranen Wearever, og til brukspennen Kaweco AL Sport.
Noen tall fra 2023:
Dette året har bloggen hatt rundt 77.000 sidevisninger. Vi har publisert ca 90.000 ord, fordelt på 67 innlegg (pr 9. des.). Og da er vi ikke helt i mål med året enda. For min del blir dette årets siste innlegg, men Liv holder koken med daglige Diamine Inkvent-innlegg helt fram til jul, så alt tyder på at vi ender opp med over 80 innlegg totalt innen året er omme.
De ti mest leste av årets innlegg er:
10. Søndagssplitten – 11 flere penner du kanskje eller kanskje ikke har i samlingen din
9. Søndagssplitten – 10 ting du kan bruke penn og papir til på jobb
8. Søndagssplitten – “Der var opdrift i ham” – Historien om Eberhard Bredesen Oppi og Den Norske Fyllepennfabrikk
7. Kjartaniske vers – Hvorfor sendte Sogneprest Lund et brev fra Tangen på tirsdag den 18. oktober 1808 til Amtsfysikus Arbo og Stadschirurgus Lundt på Bragernes?
6. Søndagssplitten – Topp 5 arbeidshest-penner
5. Kjartaniske vers – Bedriften som hadde telefonnummer 1, hvem ringte de til?
4. Søndagssplitten – Håndskrift i den norske skolen fram til 1950
3. Søndagssplitten – Kari Wessel – Logopeden som talte formskriften imot, og ble håndskriftens fremste talskvinne
2. Søndagssplitten – Festskrift til innlegg nummer 500
1. Søndagssplitten – Fyllepenn fra Søstrene Grene
Generelt får vi ikke så veldig mange kommentarer på selve bloggen, men det hender det kommer en del når vi deler innleggene på Facebook. Vi pleier alltid å dele innleggene på Facebook-gruppen Pen Addicts Norway, og det mest kommenterte innlegget der i løpet av året, var innlegget mitt om kulepenner, som fikk hele 60 kommentarer! Det overrasket meg litt at akkurat dette innlegget skulle skape så mye engasjement, spesielt i en gruppe som i all hovedsak dreier seg om fyllepenner, men det var tydelig at mange hadde gjort seg erfaringer – både gode og dårlige – med kulepenner som de ønsket å dele.
Liv har skrevet 18 Blekkfang-innlegg i år, i tillegg til adventskalenderen, som antakelig blir på 25 eller 26 innlegg til sammen. Mine personlige favoritter blant Livs innlegg var de om Diamine Flowers-settet og Blue Skies, hvor hun viste fram noen himmelblå blekk med helt utrolige fargevariasjoner og sjatteringer. Jeg er også litt misunnelig på kvaliteten på bildene i Livs innlegg. Den er alltid på et skyhøyt nivå, og jeg er spesielt imponert over at hun får til så gode bilder på vinterstid.
Fra Liv:
Jeg synes det er kult med engelsk versjon, selv om jeg ikke alltid klarer å få publisert begge deler. Tilvenning der altså!
– Jeg liker variasjonen i bloggen – fra lange, nøye researchede innlegg til lettere, mer humoristiske innslag.
– Jeg liker også at blyanter og kulepenner får egne innlegg! Jeg bruker like ofte blyant som fyllepenn.
– Det er veldig gøy med tilbakemeldinger på hva folk liker og ikke liker med innleggene mine – for eksempel er det flere som har sagt at de liker sammenligninger, så da har jeg prøvd å gjøre det oftere.
– Det er morsomt å se at innleggene jeg har likt best å skrive også er de som får mest tilbakemeldinger. Engasjert skribent = engasjert leser.
Kjartan har skrevet to nye innlegg i løpet av året, og har også oversatt en del eldre innlegg til den engelske versjonen av bloggen. Selv hadde jeg spesielt stor glede av innlegget om blyantene med de ensifrede telefonnumrene. Innlegget var en interessant reise gjennom småby-Amerika, og et imponerende stykke researcharbeid.
Fra Kjartan:
Jeg syns det har vært mye bra i år. Historien om Oppi var et høydepunkt. Jeg har som vanlig blitt kjent med blekk jeg aldri ville visst noe om om det ikke var for Liv. Stor takk. Jeg hadde mye moro av arbeidet med den engelske bloggen og de norsk-amerikanske Facebookgruppene. Jeg fikk oversatt mye til engelsk. Jeg syns både brevet fra Sogneprest Lund og stykket om reklameblyantene var veldig moro å skrive. Mye research og mange gode medhjelpere.
Noen flere personlige favoritter fra året som har gått, i tillegg til de som allerede er nevnt:
Søndagssplitten – Rapport fra Pelikan Hub 2023 (endelig kom jeg meg på hub igjen)
Søndagssplitten – Hvordan ha fyllepenner som hobby uten å tømme kontoen
Søndagssplitten – Tolkien og de fëanoriske bokstavene
Søndagssplitten – Nylig fylt juni 2023 – Diamine blekkbonanza
Søndagssplitten – Fyllepenn til konfirmanten
Søndagssplitten – Pennen er mitt våpen!
Som nevnt blir dette årets siste innlegg fra meg. Jeg vil derfor takke for året som har gått, og ønsker alle bloggens lesere en riktig god jul, og et godt nytt år. Jeg er tilbake med nye søndagssplitter i midten av januar. Ellers oppfordrer jeg alle til å sjekke ut Livs daglige Inkvent-innlegg helt fram til jul.
4 kommentarer til “Søndagssplitten – Årskavalkade 2023”
Takk for nok et år med flotte blogginnlegg, og for innsatsen dere gjør!
Takk for kommentaren 🙂
Tusen takk for den jobben du gjør og takk for 2023. Ser fram til å lære mer i 2024. Ha ei riktig god jul og godt nytt år.
Takk for det, Terje!